EXCLUSIV

Dedesubturile scandalului politic din Parlament / Dovada ca membrii Comisiei Juridice au discutat Codul Penal in paralel cu sedinta oficiala. Marton Arpad, deputat UDMR: Am participat la sedinta Comisiei Juridice in sala mica pe modificarile la Codul Penal si legea amnistierii intre orele 19:00 si 21:00. Plus: pe raportul oficial apar 22 de semnaturi, din confirmarile parlamentarilor rezulta ca au participat maxim 19

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Vineri, 13 decembrie 2013, 16:10 Actualitate | Politic


Deputatul UDMR, Marton Arpad a declarat pentru HotNews.ro ca modificarile Codului Penal si la legea amnistierii au fost discutate luni, 9 decembrie, de catre membrii Comsiei Juridice intre orele 19-21 la sala mica a Comisiei, perioada in care la Sala Mihai Vitezul, restul membrilor comisiei juridice discuta legea lobby-ului. Reamintim ca decizia Comisiei Juridice de modificare a Codului Penal reprezinta punctul de plecare pentru scandalul politic major de marti, cind plenul a votat aceste modificari care le confera demnitarilor o super-imunitate in fata legii.
 • Marton Arpad: "Eu l-am inlocuit pe colegul meu Mate Andras la sedinta Comisiei Juridice unde s-au discutat amendamentele la Codul Penal si legea amnistierii. Am participat la sedinta in jurul orelor 19:00-21:00 in sala mica a Comisei Juridice, fosta sala a Comisie de Cultura. Au fost multi parlamentari care au venit si au plecat, nu stiu sa va spun care si cati au fost. Nu ma puneti sa dau nume, eu nu-i cunosc pe toti. Sedinta a fost condusa de unul din vicepresedintii Comisiei Juridice, imi scapa acum numele dansului", a declarat Marton Arpad pentru Hotnews.ro.

Filmul evenimentelor de luni din Parlament

 • ora 14.00 Este convocata Comisia Juridica.
 • ora 16.00 Lucrarile Comisiei Juridice au inceput la sala oficiala de sedinte a comisiei. Reporterul Hotnews.ro intreaba deputatii ce proiecte sunt incluse pe ordinea de zi. Conducerea Comisiei sustine ca s-au reunit pentru a acorda avize (avizarea consultativa a Comisiei Juridice asupra unor proiecte de legi), fara nicio o precizare privind proiectele de lege controversate: modicariile la Codul Penal si legea amnistiei
 • ora 18.00 A inceput dezbaterea legii lobby-lui (s-au luat mai multe pauze de consultari timp in care unii deputati paraseau sala)
 • ora 18.30 A inceput sedinta paralela a Comisiei Jurdice in sala mica, sedinta nu a fost oficial anuntata de niciun membru al Comisiei, nu s-a stiut agenda acestei sedinte paralele, niciun ziarist nu a participat la lucrari
 • ora 21.45 sedinta oficiala din sala Mihai Viteazul unde s-a discutat legea lobby-lui s-a incheiat. Reporterul Hotnews.ro l-a intrebat pe presedintele Comsiei Juridice, Bogdan Ciuca  cand se discuta legea amnistiei. Bogdan Ciuca: "Cel mai probbail maine dimineata, lucrarile Comsiei se vor relua si vom discuta si aceasat lege" 
 • ora 22.15 Sala Mihai Viteazul in care s-a desfasurat sedinta a fost sigilata potrivit regulamentului.
 • Intre timp in sedinta paralela se adoptasera deja controversatele legi la Codul Penal si legea amnistierii. Desi rapoartele oificale arata ca au fost 22 de deputai prezenti la dezbateri, declaratiile membriilor Comisiei Juridice demonstreaza ca numarul maxim a fost 19 membrii.
 • marti dimineata ora 10.30 a inceput sedinta de plen a Camerei Deputatilor fara a fi prezentata o ordine de zi oficiala. Liderul PSD Marian Neacsu propune introducerea si suplimeatarea ordinei de zi cu a cinci proiecte de lege: printre care cele doua modiicari la codul penal si legea amnistiei
Comisia Juridica are doi vicepresedinti: deputatul PNL Steluta Cataniciu si deputatul PSD Nicolae Ciprian Nica, cel care de altfel a si semnat rapoartele la initiativele care modifica Codul Penal.

Reamintim ca turul de forta al USL a pornit de luni dupa-amiaza cu modificarile facute in Comisia Juridica. Primul pas a fost in Comisia Juridica de la Camera Deputatilor: convocata in regim de urgenta, Comisia a inceput lucrarile luni la ora 16:00 dupa-amiaza la Sala Mihai Viteazul si timp de trei ore, in prezenta presei, a lucrat pe avize la diverse proiecte de legi.

In decurs de trei ore, deputatii juristi au facut pauze de consultari de cate zece minute si au refuzat sa spuna presei daca pe ordinea de zi este introdusa legea lobby-ului sau cea a gratierii. Dupa patru ore de discutii pe legea lobby-ului, sedinta Comisiei Juridice s-a incheiat cu precizarea presedintelui Bogdan Ciuca (membru PC, partidul fondat de Dan Voiculescu) ca legea amnistierii urmeaza sa fie discutata marti dimineata. "Cel mai probabil legea amnistierii va fi discutata marti dimineata", a raspuns Bogdan Ciuca la intrebarea reporterului HotNews.ro.

Sala de sedinta a fost inchisa si sigilata conform protocolului intern.

Potrivit surselor HotNews.ro, in timpul dezbaterilor pe legea lobby-ului, in paralel cativa membri PSD si PNL ai Comisiei Juridice s-au reunit intr-o alta sala de sedinta, departe de ochii presei, si au adoptat rapoartele la legea amnistierii si modificarile la Codul Penal. Totul in cel mai mare secret.

In schimb, presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca, a declarat marti ca proiectul de lege privind amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse ar fi fost aprobat luni seara, iar la sedinta ar fi participat toate grupurile parlamentare.

 • Bogdan Ciuca: "Legea amnistiei a fost aprobata aseara. Dupa ce am plecat impreuna din sala, ne-am reintors si am discutat, pentru ca ne-am hotarat sa nu ne mai vedem dimineata si, pentru ca tot eram in Parlament, sa ne vedem aseara".

De precizat este ca in sedinta Comisiei Juridice la care participa presa, sedinta desfasurata in Sala Mihai Viteazul, au lucrat aproximativ 10 deputati

La sedinta paralela a Comisiei Juridice, la care presa nu a participat si care a avut loc in Sala mica, au fost prezenti 22 de deputati potrivit rapoartelor oficiale de pe site-ul Camerei Deputatilor. Lista prezentei este in continuare secreta, conducerea Comisiei Juridice refuzand sa o faca publica, astfel ca nu putem sti care sint deputatii care au participat si votat la sedinta decisiva in care s-a decis modificarea Codului Penal in folosul demnitarilor.

Surse participante la sedinta in care se discuta Legea Lobby-ului au declarat, pentru HotNews.ro, ca la un moment dat au inceput sa iasa din sala, pe rand, deputati PSD, PC si UNPR, care le spuneau insa colegilor lor ca este vorba de discutii informale, pentru pregatirea unui raport preliminar.

Contradictii intre realitate si rapoartele Comisiei Juridice


In RAPOARTELE OFICIALE facute de Comisia Juridica la modificarile Codului Penal este scris ca au fost prezenti la dezbaterea raportelor 22 de deputati din totalul de 27 de membri ai comisiei.

In schimb, din cei 27 de membri ai Comisiei, 6 deputati au declarat pentru HotNews.ro ca nu au fost prezenti la sedinta in care s-au discutat modificarile controversate la Codul Penal, iar alti doi au lipsit din motive de sanatate potrivit liderilor de grup Mircea Toader(PDL) si Daniel  Fenechiu (PP-DD). Ceea ce inseamna ca din totalul de 27 de membri au lipsit opt, numarul maxim de deputati juristi ce puteau fi prezenti la sedinta fiind 19 membri.

Se ridica astfel intrebarea: cum de in rapoartele oficiale apar 22 de membri prezenti, in timp ce numarul maxim de membri ce putea fi prezenti era de 19?

Practic rapoartele in care se specifica prezenta celor 22 de deputati nu sunt corecte avand in vedere ca potrivit declaratiilor nu au avut cum sa fie prezenti cel putin trei parlamentari. 

 • La dezbateri au fost prezenti 22 deputati, din totalul de 27 membri ai Comisiei juridice, de disciplina si imunitati. In urma dezbaterilor, membrii Comisiei juridice, de disciplina si imunitati au hotarat, cu unanimitate de voturi, sa propuna plenului Camerei Deputatilor adoptarea propunerii legislative privind modificarea si completarea Codului Penal al Romaniei din 21 iunie 1986, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare cu amendamentele admise, redate in Anexa la prezentul raport. In raport cu obiectul si continutul reglementarii, propunerea legislativa face parte din categoria legilor organice", scrie in raportul asupra propunerii legislative privind modificarea şi completarea Codului Penal al României din 21 iunie 1986, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, semnat de vicepresedintele Dan Nica.

Ce spun deputatii absenti de la sedinta:

1. Mircea Grosaru, deputat al minoritatii Italiene: Nu am participat la sedinta in care s-au discutat modiicarile la Codul Penal. Am fost prezent in cursul dupa-amiezii la sedinta in care s-a discutat legea insolventei si legea lobby-ului, dar dupa aceea am parasit Parlamentul. Nu m-a instiintat nimeni ca va avea loc o a doua sedinta a Comisiei

2. Gabriel Andronache, deputat PNL: Nu am participat la nicio sedinta a comisiei Juridice de luni. Nu am fost prezent in Parlament.


3. Ioan Adam, deputat PSD: Nu am fost luni la Parlament. Am avut o zi de concediu. (Digi 24)

4. Ioan Culet, deputat Forta Civica: Am fost in prima parte a sedintei cand s-a discutat legea insolventei. Nu am fost informat ca va avea loc cea de-a doua sedinta , nu am stiut nimic ca urmeaza dezbaterea intiativelor legislative care modificau Codul Penal sau legea insolventei. Nu mi-a spus nimeni nimic si nu am fost prezent la cea de-a doua sedinta

5. Catalin Nicolescu, deputat PSD: Nu am participat la sedinta in care s-au discutat Codurile Penale sau legea amnistierii. La sedinta in care s-au discutat lobby-ul am venit si am plecat pentru ca am avut o intiativa legislativa la comisia de Agricultura pe care a trebuit sa o prezint. Va repet nu am participat la cea de-a doua sedinta cu intiativele controiversate.

6. Daniel Fenechiu, deputat PP-DD: Am participat la sedinta comisiei in care s-au discutat legea insolventei si legea lobby-ului . Nu am participat la sedinta in care s-a discutat legea amnisterii si modiicarile la Codul Penal, de la ora 8 am parasit Parlamentul pentru ca am avut sedinta la partid unde am stat pana la ora 3 noaptea.

7. Valeria Schlean, deputat PDL, este in concediu prenatal, potrivit liderului de grup Mircea Toader


8. Niculina Mocioiu, deputat PP-DD, a absentat din motive medicale potrivit liderului de grup Daniel Fenechiu. Ea a confirmat pentru Digi 24 ca nu a participat la sedinta la care s-a modificat Codul penal: "A început şedinţa pe undeva pe la ora 16.00 până la ora 18.00, după care ni s-a spus că s-au terminat lucrările pe Comisie. A doua zi am aflat că au fost rechemaţi la comisie pe undeva în jur de ora 20.00. Colegii mei s-au prezentat, au stat foarte puţin şi nici dumnealor nu au votat. (...) Cred că pur şi simplu au făcut tot posibilul să treacă aceste proiecte legislative fără dezbateri”, spune Niculina Mocioiu, pentru Digi 24.

Presedintele Comisiei Juridice, Bogdan Ciuca, nu a raspuns la apelurile repetate ale reporterului HotNews.ro pentru a explica diferenta intre cei 22 de membri consemnati de raportul oficial al Comisiei Juridice si cei maximum 19 membri care reies din declaratiile parlamentarilor.
8177 vizualizari

 • +27 (29 voturi)    
  aloo hotnews (Vineri, 13 decembrie 2013, 16:55)

  radiola [utilizator]

  Uitati-va ce scrie "adevarul" despre ultima declaratie a lui Ponta la adresa americanilor ii compara cu rusii cica sa ne se mai amestece.
  e un fapt de o gravitate fara precedent
  • +23 (23 voturi)    
   pai chiar asa.... (Vineri, 13 decembrie 2013, 17:42)

   nova [utilizator] i-a raspuns lui radiola

   intre timp Corlatean a tradus (cica) legile in discutie si le-a trimis tuturor ambasadorilor nostri din statele UE care l-a randul lor trebuie sa le inmaneze personal ministerelor de externe din tarile lor. Prin urmare le-a comunicat tuturor ca aceste tari si-au trimis la noi niste ambasadori imbecili care NU INTELEG. Nu mai stiu ce sa se faca uslasii. Au de-a face cu un popor roman imbecil care nu intelege ce fac ei si I-a bagat in aceeasi oala si pe ambasadorii straini,care sunt asemeni noua. Astfel de actiuni NU SE FAC NICIODATA in diplomatie.
   • +14 (14 voturi)    
    rock (Vineri, 13 decembrie 2013, 23:58)

    TLiviu [utilizator] i-a raspuns lui nova

    a verificat cineva ?- corespunde traducerea cu ce s a votat ? uslamalele sunt in stare de orice
  • +2 (2 voturi)    
   Ete, na! (Sâmbătă, 14 decembrie 2013, 21:06)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui radiola

   Aia 7,4 milioane de prosti, nu vad si nu aud!
   Ei stau cu ochii in latrine!
   Sa vada...ce?
 • +21 (21 voturi)    
  Abuz in serviciu contra intereselor publice (Vineri, 13 decembrie 2013, 17:42)

  Trojan.H [utilizator]

  Cu consecinte deosebit de grave.
 • +20 (20 voturi)    
  De fapt, (Vineri, 13 decembrie 2013, 18:08)

  Kepler [utilizator]

  Ponta este terminat! Pina aici i-a fost!
  Sint sigur ca reactia americanilor v-a fi si mai dura in viitor! In plus, v-a veni si reactia Europei mai repede decit cred acesti oameni stupizi.
  • +16 (16 voturi)    
   io atita voi a sti: (Vineri, 13 decembrie 2013, 20:51)

   brita [utilizator] i-a raspuns lui Kepler

   cind vine reactia ROMANILOR?!
   • +2 (4 voturi)    
    never (Vineri, 13 decembrie 2013, 23:55)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui brita

    astea nu sunt chestii care sa-i afecteze pe romani; doar la buzunar simte romanul lovitura, restul sunt povesti
   • +4 (4 voturi)    
    rock (Sâmbătă, 14 decembrie 2013, 0:01)

    TLiviu [utilizator] i-a raspuns lui brita

    nu v a exista - v a fi un dus rece pentru noi - daca le v a fi afectat nivelul de trai doar atunci martea neagra va fi un impuls daca nu o vor uita.
 • +15 (17 voturi)    
  Penalii in actiune? (Vineri, 13 decembrie 2013, 20:13)

  tarantella [utilizator]

  In cazul asta, procurorul se sesizeaza din oficiu sau e nevoie de denunt? Se pare ca e vorba de o infractiune de fals intelectual, daca in procesele verbale de sedinta se afirma ca au participat mai multi parlamentari decat au fost in realitate. In plus (nu cunosc procedura) dar daca participanti la sedinta trebuie sa si semneze aceste procese-verbale (si daca prima asertiune este valabila) mai mult ca sigur ca apar semnaturi care nu au fost date de membrii absenti, ceea ce ar putea fi o alta infractiune (fals în înscrisuri sub semnatura privata? nu sunt jurist, poate stie cineva mai bine). Ca sa nu mai spun ca, daca cele doua sunt adevarate, urmeaza, inevitabil, o a treia: uzul de fals.
 • +13 (13 voturi)    
  DEMISIA lui Crin Antonescu si a lui Victor Ponta (Vineri, 13 decembrie 2013, 21:49)

  Gryphus [utilizator]

  Ponta a spus ca NU a stitu, Crin Antonescu a spus ca NU a inteles deci opamenii astia ori sunt incompetenti ori mint.

  daca sunt incompetenti si nu isi pot conduce partidele inseamna ca nu au ce sa caute la conducerea PNL si PSD si cu atat mai putin in fruntea guvernului si al senatului
 • +3 (5 voturi)    
  parlamentari penali (Sâmbătă, 14 decembrie 2013, 11:15)

  tzepes [utilizator]

  Cam mare concentratia de penali la UDMR !
 • +4 (4 voturi)    
  Ciuca si restul (Sâmbătă, 14 decembrie 2013, 11:56)

  Gabi M [utilizator]

  fac ce au invatat de la stapanul lor absolut :fac falsuri ca adevarati mafioti ce sunt.
 • +4 (4 voturi)    
  golaneala (Sâmbătă, 14 decembrie 2013, 12:09)

  ion_pozitiv [utilizator]

  Comportamentul parlamentarilor USL denota un comportament specific mediului infractional suburban. Exceptand cativa parveniti, acesta e si electoratul care i-a votat.Cu presedinti de partid la putere ca plagiatorul(fara nici un fel de indoiala) Ponta si repetentul (submediocrul, incapabilul) Antonescu, cu strungari ajunsi ca Zgonea sau (de aceasta data numai la figurat) tractoristi de SMT precum Corlatean sau deseuri morale ca Sova, nici nu se putea intampla altceva. Lipsa de calitate umana, de minima moralitate genereaza regulat astfel de comportamente: Roberta Anastase, Ritzi, Elena Udrea, Cristina Traila, sunt exemple depline ale promovarii imoralitatii crase in politica.
  Nu mai pacalim pe nimeni. Obraznicia lui Ponta a ajuns-o pe cea a prea-tarziului impuscat. "Neamestecul in treburili interne!", dar cu alte bolboroseli!
  Slava Domnului c-am intrat deja in UE!
  • 0 (0 voturi)    
   excelenta analiza (Sâmbătă, 14 decembrie 2013, 23:02)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui ion_pozitiv

   punct cu punct!
 • +2 (2 voturi)    
  scandal (Sâmbătă, 14 decembrie 2013, 15:24)

  consting [utilizator]

  se ved clar dedesupturile de sorginte comunista a usl cu accent mai mare pe psd. mentori de nadejde, comunistii infocati, imbracati in blana de lupi democrati, iliescu si nastase. corlatean insa pune capac la toate cu expresiile lui adresate romanilor dar si trimisilor unor ambasade ca fiind IMBECILI. cum au putut asemenea catastrofe sa ajunga la putere ? numai cu sleahta ziaristilor mercenari in frunte cu arhicomunistul gadea, condusi de securistul dovedit. ziaristilor care vindeti democratia pe salarii probabil veroase va dati seama ca intoarceti romania din drumul firav democratic pe care l-a luat ? cat timp veti mai amagi credulii pensionari care v-au votata imbecilii sustinuti de voi ? aveti oare taria sa recunoasteti mizeriile pe care le comiteti ? su aveti comportament de mizerabili tortionari ? cum va cade voua la ombilic cand ati auzit ca faptele acestora nu se prescriu ?


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version