Camera Deputatilor respinge si ea cererea de reexaminare a Legii referendumului. Pragul ramane la 30%
223 de deputati au votat pentru respingerea cererii de reexaminare, in vreme ce PDL s-a opus.
In timpul dezbaterilor, Gheorghe Tinel (PDL) a criticat proiectul, aratand ca parlamentarii sunt vinovati de absenteismul la urne, iar coborarea pragului la 30% este inacceptabila.
"Suntem vinovati pentru absenteismului electoratului la scrutin. Cum mascam aceasta vinovatie? Scazand pragul electoral! Sa ne fie rusine!", a spus deputatul PDL.
In replica, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a spus ironic ca este emotionat de discursul lui Gheorghe Tinel.
"Eu sunt emotionat, imi curg lacrimile, am vazut ca e la moda", a spus Zgonea.
Reprezentantul PSD Ioan Adam a criticat faptul ca o serie de proiecte sunt trimise de presedinte la reexaminare, "din dorinta de a amana procesul de legiferare".
"Se impune ca in viitor sa manifestam reactie", a spus deputatul PSD.
Marton Arpad (UDMR) a criticat coborarea pragului la 30%, aratand ca in unele situatii acest lucru nu ar fi normal, dar a precizat ca DUMR accepta decizia Curtii Constitutionale.
Deputatii au stabilit, adoptand un nou articol, ca proiectul de lege intra in vigoare la un an de la publicarea in Monitorul Oficial.
Votul final asupra proiectului va fi dat la ora 12.30, Camera Deputatilor fiind forul decizional.
Senatul a respins, in 3 septembrie, cererea presedintelui Traian Basescu de reexaminare a legii privind organizarea si desfasurarea referendumului.
Presedintele a cerut in 11 iulie Parlamentului reexaminarea legii care prevede validarea referendumului cu participare de cel putin 30% si cu cvorum al voturilor valabil exprimate de cel putin 25%, pe motiv ca in aceasta forma nu se asigura o reprezentativitate suficienta.
In 29 mai, Camera Deputatilor a adoptat, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "impotriva" si 2 abtineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum la 30%.
Initiativa legislativa, semnata de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Bogdan Ciuca, modifica Legea referendumului in sensul reducerii pragului de prezenta la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar si introducerea conditiei unui vot de 25% din alegatori pentru validarea rezultatelor.
Opozitia a atacat la Curtea Constitutionala legea, iar Curtea a decis ca actul normativ este constitutional in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
totusi nu este cam prea jos acest prag?sau nu ar trebui modificata si legea alegerilor prezidentiale?(ca doar aici este bataia acestor referendumuri)daca numarul de votanti este de cel putin 30 % la primul tur de scrutin, atunci sa iasa castigator cine obtine cele mai multe voturi, eventual sa mai punem conditia sa aiba cel putin 25 % din voturile valabil exprimate...
sau la referendumul de demitere a unui presedinte sa fie impusa conditia ca numarul de voturi valabile exprimate in favoarea demiterii presedintelui sa fie mai mare decat numarul de voturi valabile exprimate in favoarea alegerii acestuia...
cat de logic este ca 5 milioane de oameni sa voteze pentru alegerea unui presedinte si in urma unui referendum 30 % din 18 mil. = 5,4 milioane sa se prezinte la urne si daca 25 % din 18 mil = 4.5 mil sunt voturi valabile si daca 51 % din 4.5 mil =2.3 mil sunt pentru demitere, acesta sa fie demis...
adica si prezenta a fost de peste 50 %, adica o majoritate, si cei care au raspuns cu da au fost tot o majoritate...
pe cand actuala lege nu respecta majoritatea, sau daca tu crezi ca 30 % reprezinta o majoritate, atunci are logica...
daca parlamentul nu a fost in stare sa scoata lumea la vot, cu toate ca se bateau cu pumnul in piept ca ei reprezinta poporul si vointa lui, l-au acuzat pe basescu ca a boicotat referndumul, atunci nu crezi ca 11.3 milioane de oameni, indiferent de motiv, nu au fost de acord cu parlamentul si ca acesti oameni reprezinta o majoritate?nu mai vorbesc de faptul ca sunt singurele alegeri de dupa 1989 in care prezenta la vot este de sub 50 %...
dar este mult mai usor sa nu te intrebi de ce nu a iesit lumea la vot si sa dai o lege care sfideaza democratia, in care majoritatea este reprezentata de minoritate...
esenta democratiei in asta consta, majoritatea, adica 50 % + 1, decide!
2. Propuneti un referendum referitor la dezlipirea Transilvaniei de romania.
asta da democratie damboviteana unde 12.5 % inseamna majoritate!
Doamne, da-ne minte,ca se pare ca vom avea nevoie. Multa nevoie...
30% inseamna prag minim , nu te obliga nimeni sa nu te duci la un referendum ... daca nu te duci e treaba ta , da sa nu te plangi de prag !