Cele mai importante evenimente care se anunta in aceasta saptamana sunt de fapt continuarea unora aflate in plina desfasurare: revolta baronilor USL impotriva ANI, contrele dintre Traian Basescu si Victor Ponta pe tema avizarii contractului de privatizare al CFR Marfa in cadrul CSAT sau continuarea audierilor in dosarul in care directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu este acuzat de santaj, acuzatiile fiind extinse oficial saptamana trecuta si asupra postului Antena 3 ca persoana juridica. Interesanta este si campania intensa a presedintelui Traian Basescu, baile de multime devenite ritual de week-end si iesirea tot mai evidenta din pactul de coabitare. Ce semnificatii ar putea avea toate acestea?

  • 1. Revolta baronilor USL din tara impotriva Agentiei Nationale de Integritate. Subiect cu miza mare, dificil de gestionat. Premierul Victor Ponta se vede prins intre ciocan si nicovala, intre nevoia de a respecta angajamentele UE in materie de anticoruptie si presiunile liderilor PSD si PNL care au cerut pe parcursul saptamanii trecute modificarea legii ANI si eliminarea unor incompatibilitati. Pe de alta parte, premierul Victor Ponta stie ca orice stirbire de atributii a ANI va avea un impact negativ major la Bruxelles. Din acest motiv, cel mai probabil ca proiectul de lege initiat de Liviu Dragnea nu va trece de guvern. Presa scrie ca avizul negativ a fost deja dat de Ministerul Justitiei, ceea ce ar inseamna, in opinia jurnalistilor de la Gandul, si o lovitura din interior pentru prim-vicepremierul Liviu Dragnea. E de asteptat ca acest lucru sa genereze noi tensiuni in interiorul USL pe tema ANI.
  • 2. Audierea lui Dan Voiculescu la DNA ca martor, dupa ce saptamana trecuta au fost audiati Mihai Gadea, director la Antena 3 si Mugur Ciuvica iar Antena 3 a fost pusa sub urmarire penala, o premiera pentru media romaneasca. Tot saptamana trecuta a fost pus sub urmarire penala in acest dosar si fostul sef ANAF, Serban Pop. Voiculescu acuza o ancheta dirijata politic de catre marele sau adversar, Traian Basescu. La audierile de luni s-a prezentat cu ochelari de soare fara o lentila, ceea ce ar putea fi o ironie la adresa presedintelui sau pur si simplu o intamplare. Problema celor care acuza implicarea lui Traian Basescu in aceasta ancheta este ca noua conducere de la DNA a fost numita la propunerea premierului Victor Ponta. Acesta n-a schitat un gest in apararea sa, cum a facut-o de atatea ori cu prilejul altor anchete impotriva unor lideri USL, carora le-a luat apararea public sau a organizat mitinguri de sustinere. Ritmul anchetei si reactia institutionala a CSM ca urmare a presiunilor exercitate asupra procurorilor indica faptul ca exista vointa intregului sistem de putere ca dosarul in care Sorin Alexandrescu, director la Antena TV Group, este acuzat de santaj la adresa lui Ion Bendei, administrator la RDS-RCS, sa fie cat mai repede solutionat. N-ar fi exclus ca Voiculescu, presat fiind de viteza anchetei, sa forteze o noua actiune de suspendare, dar s-ar putea ca aceasta data sa nu mai beneficieze de sprijinul PSD in Parlament.
  • 3. Contrele  pe tema privatizarii CFR Marfa continua. Este de fapt un adevarat razboi pentru delrararea vinovatului de esecul previzibil de la CFR Marfa. Premierul Victor Ponta a declarat iarasi, duminica seara, la Romania TV ca "Fara documentul de la CSAT, privatizarea CFR Marfa pica. Operatiunea cade." Presedintia a explicat, saptamana trecuta ca CSAT nu are prin atributii avizarea unor contracte de privatizare. Guvernul a sustinut ca a avizat in trei randuri astfel de contracte, referindu-se insa la avizele date in cazul CFR inainte de declansarea procesului de privatizare. Victor Ponta vrea sa spuna ca Traian Basescu se face vinovat pentru esecul privatizarii. Presedintele Traian Basescu declara, la randul sau, intr-un interviu pentru Romania Libera, ca tandemul Ponta-Fenechiu vor sa se acopere cu semnatura CSAT, dar ca asta nu se va intampla. "Să-mi pun semnătura pe câştigătorul pe care-l vrea tandemul Fenechiu-Ponta? Or avea ei 70% în Parlament, dar nici cu 120% – ca la referendum – n-ar putea obţine de la mine o semnătură ilegală. (...) Nepriceperea a jucat şi ea un rol, dar par să existe şi nişte interese ca GFR să preia compania", a mai spus seful statului in interviul pentru Romania Libera. In fumul gros generat de razboiul declaratiilor nu se mai vede esenta problemei: de ce premierul Victor Ponta nu semneaza contractul de privatizare pentru ca omul de afaceri Gruia Stoica, care controleaza Grup Feroviar Roman, declarat castigator in urma licitatiei organizate la Ministerul Transporturilor, sa poata face urmatorii pasi pentru a deveni proprietar cu acte in regula la CFR Marfa.
  • 4. Excluderea lui Vadim Tudor si instalarea lui Gheorghe Funar la sefia PRM. Subiectul pare fara miza, o farsa politica de vara, cata vreme vorbim de un partid mort si de personaje politice depasite de vremuri. Totusi, n-ar fi exclus ca agitatia de peste weekend sa prefigureze noi aliante inaintea alegerilor pentru europarlamentare de anul viitor. Singura miza Gheorghe Funar si sustinatorii sai ar fi un post-doua de europarlamentar pe care spera sa le obtina in urma unei aliante, asa cum s-a intamplat in 2009 cand Vadim Tudor si PNG-ul lui Gigi Becali au reusit sa intre in PE in urma unei aliante conjuncturale. PRM-ul lui Gheorghe Funar ar putea tatona PC-ul lui Voiculescu sau PPDD-ul lui Dan Diaconescu. 
  • 5. Campania  presedintelui Traian Basescu de "reimprietenire cu poporul" continua la turatie maxima. Poze care incearca sa prezinte un presedinte popular au facut iarasi turul televiziunilor peste week-end. Presedintele Basescu s-a pozat imbracat lejer, in pantaloni scurti, tricou sapca si slapi in picioare la bordul unei nave sau il gasim la sarbatori campenesti in Marginimea Sibiului, purtand un clop de oier pe cap. Mare intrebare este ce urmareste Traian Basescu? In ce fel doreste sa exploateze capitalul politic pe care doreste sa si-l refaca? Miscarea Populara s-a inregistrat ca partid saptamana trecuta, avandu-l lider pe deputatul Eugen Tomac, transferat de la PDL la MP. Presedintele Basescu se defineste din nou ca principal opozant al Guvernului Ponta, dupa aproape sapte luni de coabitare si de opozitie slaba din partea PDL.