Congresul Extraordinar al Partidului Romania Mare (PRM) desfasurat sambata, la Alba Iulia, la care au participat in jur de 700 de delegati, a decis excluderea din partid a lui Corneliu Vadim Tudor si alegerea lui Gheorghe Funar in functia de presedinte, transmite Agerpres.

Corneliu Vadim TudorFoto: AGERPRES

Delegatii prezenti la Alba Iulia au hotarat, prin vot deschis, cu patru voturi contra si trei abtineri, excluderea lui Corneliu Vadim Tudor din PRM.

Pentru functia de presedinte al PRM au candidat trei persoane - Gheorghe Funar, Corneliu Ciontu si Stefan Valentin Varga, care s-a autopropus. Gheorghe Funar a obtinut 530 de voturi, Corneliu Ciontu 113 voturi, iar Varga 17 voturi.

Sambata, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Alba Iulia se desfasoara Congresul Extraordinar al Partidului Romania Mare. Delegatii desemnati de filialele judetene ale partidului aleg organele de conducere colectiva ale PRM: Consiliul National, Comitetul Director si Biroul Permanent. In cadrul evenimentului vor fi alesi, totodata, prim - vicepresedintele si secretarul general al partidului.

Corneliu Vadim Tudor a calificat vineri drept ilegala convocarea Congresului PRM care se desfasoara la Alba Iulia.

UPDATE 1 - Gheorghe Funar: Un presedinte de partid nu poate sa ramana in functie 100 de ani

Noul presedinte al PRM, Gheorghe Funar, a declarat pentru Mediafax ca lucrarile congresului s-au desfasurat intr-un spirit de "unitate" si "buna-credinta" si, totodata, si-a exprimat convingrea ca "PRM are puterea de a renaste".

El a mai spus ca parerea unanima a delegatilor prezenti la congres a fost ca partidul are nevoie de unitate si ca trebuie inlocuita "dictatura unei singure persoane, a fostului presedinte Corneliu Vadim Tudor, cu o conducere democratica si care sa respecte statutul".

Intrebat daca exista viata pentru PRM dupa Corneliu Vadim Tudor, Gheorghe Funar a raspuns ca "orice presedinte de partid nu poate sa ramana in aceasta functie 100 de ani".

"Corneliu Vadim Tudor, la fel ca oricare dintre noi, este trecator prin lumea asta si un presedinte de partid nu poate sa ramana in aceasta functie 100 de ani", a spus Funar.

El a adaugat ca a propus Biroului Permanent al partidului, si initiativa sa a fost aprobata, limitarea la cel mult doua mandate consecutive pentru functiile de presedinte, vicepresedinte si secretar general.

Gheorghe Funar a explicat ca propunerea sa va fi in statutul partidului, astfel incat sa nu se mai ajunga la dictatura unei singure persoane.

UPDATE 2 - Vadim Tudor: PRM e brand inscris la OSIM pe numele meu, nu ma poate da nimeni afara din partid

Corneliu Vadim Tudor considera ca, la Alba Iulia, contestatarii sai au organizat un congres ilegal, "bazat pe acte false" si sustine ca nu poate fi exclus din partid pentru ca PRM e brand inscris la OSIM pe numele sau.

"Au venit cu acte false si au anulat Congresul PRM din urma cu o saptamana care era de trei ori mai numeros. Ei n-au cum sa ma dea afara pentru ca PRM e brand inscris la OSIM pe numele meu. E un Congres total ilegal. Ei sunt cateva sute de persoane. PRM are 300.000 de membri. E o incercare disperata a lor pentru a se mai baga in seama. Cei mai multi de acolo au fost dati afara din PRM. Erau fosti senatori, deputati, presedinti de Consilii judetene si eu nu am mai avut ce sa le ofer. Acum isi cauta un stapan", a afirmat sambata pentru Agerpres Corneliu Vadim Tudor.

El a precizat ca pana la Anul Nou situatia din partid se va clarifica, contestatarii sai fiind actionati in instanta.

"Pana la Anul Nou ii calc in picioare. Acum o saptamana am fost reconfirmat in functia de presedinte PRM. Sunt prea tare pe adevarurile mele si pe partidul pe care l-am creat. Funar care a ingropat PUNR nu poate sa vina cu minciuni ca revigoreaza PRM", a precizat Corneliu Vadim Tudor.