Vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat, joi, la Ploiesti, ca, daca se merge pe planul initial care prevedea modificarea Constitutiei in toamna acestui an, atunci regiunile vor fi infiintate cel tarziu pana la data de 30 decembrie, in caz contrar urmand sa se treaca la planul B, transmite Agerpres.

"Daca vom organiza referendumul de revizuire a Constitutiei in octombrie, asa cum se prevazuse initial, pana sa apara aceasta decizie inteleapta a Curtii Constitutionale, si vom reusi sa sa aducem peste 50%+1 la vot, atunci regiunile vor fi infiintate cel mai tarziu pana la 30 decembrie. Daca nu se modifica Constitutia in aceasta toamna (...), atunci vom intra pe planul B si vom incepe sa construim arhitectura institutionala regionala in asa fel incat deja sa incepem sa functionam ca si sistem public. Vom proceda la descentralizarea masiva a competentelor catre structurile existente, respectiv consilii judetene si primarii, urmand ca regiunile administrative efective sa fie infiintate cand va fi revizuita Constitutia", a explicat Dragnea, intr-o conferinta de presa.

Acesta a reiterat faptul ca regiunile nu pot fi infiintate inainte de modificarea legii fundamentale, dar si ca organizarea referendumului pe aceasta tema nu depinde de el.

"Calendarul meu eu il respect. Am facut un angajament in fata unei sarcini data mie de premier sa initiez, sa coordonez procesul de regionalizare si descentralizare, dar le-am spus in Guvern ca nu depinde de mine revizuirea Constitutiei pentru ca nu ma ocup de subiectul asta. Am spus clar ca regiunile vor fi infiintate in Romania numai dupa ce ele vor aparea ca notiune in Constitutie", a declarat vicepremierul.

De asemenea, el a subliniat, in cadrul unei dezbateri pe tema regionalizarii care a avut loc in municipiul Ploiesti, importanta eliminarii tuturor riscurilor potentiale.

"In Polonia, s-au realizat regiunile in sase luni. Este un proces care poate sa fie si sase luni, poate sa fie noua, poate sa fie 12 luni. Important e sa masori de zece ori, de o suta de ori, de o mie de ori daca e nevoie si atunci cand desenam si punem pe masa pachetul legislativ sa fim siguri ca toata lumea care a avut ceva de spus si care a fost preocupata de succesul acestui proiect chiar si-a spus punctul de vedere si riscurile potentiale au fost eliminate", a spus Dragnea.

Vicepremierul a participat, joi, la Ploiesti, la o dezbatere publica privind procesul de regionalizare-descentralizare, la care sunt prezenti si reprezentanti ai administratiei publice locale, judetene, parlamentari din regiunea de dezvoltare Sud Muntenia, reprezentanti ai societatii civile, ai comunitatii oamenilor de afaceri, ai mediului universitar, ai sindicatelor precum si ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.