Retragerea sau acordarea unei decoratii este dreptul sefului statului, a declarat fostul presedinte Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD, care a adaugat ca s-ar consulta insa cu niste juristi in privinta retragerii decoratiei fostului senator Catalin Voicu, scrie Agerpres.

In opinia acestuia, cel mai probabil presedintele Traian Basescu a avut "si acoperire legala" in acest sens.

"Nu comentez, e dreptul presedintelui sa acorde sau sa retraga. Probabil, daca a facut-o, are si acoperire legala", a declarat Ion Iliescu, la sediul Bibliotecii Nationale a Romaniei.

Intrebat daca ar fi facut la fel, fostul presedinte a aratat ca depinde de context.

"Depinde (n.r. - daca ar fi facut la fel), adica e o ratiune, unui om condamnat i se retrage... Dar, ma rog, m-as consulta cu niste juristi sa vad temeiul legal", a adaugat Ion Iliescu.

Presedintele Traian Basescu a semnat joi decretul de retragere a decoratiei acordate in 2002 fostului senator Catalin Voicu, condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

''Presedintele Traian Basescu a semnat joi decretul prin care se retrage Ordinul ''Virtutea Militara'' - in grad de Cavaler, cu insemn pentru militari, acordat prin Decretul nr. 981 din 29 noiembrie 2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 911 din 14 decembrie 2002, domnului Catalin Voicu, avand in vedere decizia penala nr. 86 din 22 aprilie 2013 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei'', informeaza Administratia Prezidentiala.

Decretul a fost publicat in Monitorul Oficial.

Fostul senator PSD Catalin Voicu a fost condamnat pe 22 aprilie de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la sapte ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta. In acelasi dosar, omul de afaceri Costel Casuneanu si fostul judecator Florin Costiniu au fost condamnati la cate patru ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de noua ani.