Premierul Victor Ponta le-a transmis marti parlamentarilor Uniunii Social Liberale, cu ocazia prezentarii proiectului de buget pe 2013, ca nu exista restrictii privind amendarea proiectului, dar a subliniat ca, mai important decat orice, este unitatea si solidaritatea in aceasta actiune.

"Nu s-a pus problema si nu exista interdictii privind amendarea proiectului de buget. Fiecare dintre dumneavoastra, dincolo de apartenenta politica si de disciplina de grup, este reprezentantul unor cetateni si este normal sa va exercitati dreptul constitutional de a amenda orice fel de proiect de lege. Sunt ultimul de aici din sala, dupa atatia ani de parlamentar de opozitie, sa spun ca nu puteti face amendamente. Singurul lucru pe care trebuie sa il discutam astazi este acela ca, mai important decat orice, eu vad unitatea noastra, solidaritatea noastra de actiune. Daca exista amendamente - eu nu pretind ca bugetul construit impreuna este perfect - amendamente bune, in care stim de unde luam niste bani, pe care poate nu ii folosim bine si ii punem in alta parte, aveti tot sprijinul meu", le-a spus Victor Ponta parlamentarilor USL, la sedinta grupurilor reunite de la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Pe de alta parte, el le-a solicitat sa nu vina cu propuneri formale, care nu pot fi materializate, iar apoi sa acuze Executivul, aratand ca este vorba despre Guvernul lor "si atunci trebuie sa fie un Guvern bun".

"Ceea ce vreau sa va rog insa este sa nu facem lucrurile doar formal - punem o suta de amendamente, stim ca nu trec, dar zicem acasa ca noi le-am pus si eventual ca Guvernul cel rau nu le-a aprobat. Va anunt ca Guvernul cel rau e Guvernul dumneavoastra si atunci trebuie sa fie un Guvern bun si va anunt ca pentru orice alocare, de fiecare leut din buget, impreuna cu membrii Cabinetului suntem responsabili in fata dumneavoastra. Daca gasiti in vreun loc niste bani care pot fi folositi mai bine in alta parte sunt total de acord si facem impreuna, daca gasiti in vreun loc niste bani pusi deoparte de vreun ministru sau de vreun deputat sau senator numai pentru colegiul lui, spuneti-mi-l, si ca lider politic sau ca prim-ministru iau masuri impotriva acelei persoane", a mai spus premierul.

"Proiectul de buget pe 2013 s-a construit in primul rand pe ideea respectarii unor promisiuni pe care le-am avut in opozitie si care ne-au adus victoria in alegeri. Vreau sa faceti o paralela foarte clara intre alegerile din 2009 prezidentiale, urmate imediat in primavara lui 2010 de taierea pensiilor si salariilor si paralela cu 2012 anul in care am promis indexarea pensiilor si revenirea la salariile din 2012 si faptul ca, prin acest proiect de buget, ne tinem de cuvant. Efortul bugetar pe care o sa-l gasiti in interiorul proiectului de buget este un efort considerabil si am considerat, alaturi de colegii mei, prioritatea zero este sa ne tinem de cuvant", a precizat Ponta, in debutul reuniunii de la Palatul Parlamentului.

Potrivit lui Ponta, proiectul de buget contine argumentele necesare atat pentru revenirea salariilor din 2010, cat si pentru indexarea pensiilor.

"Nu este cat mi-am dorit, dar este sigur un efort pe care il facem impreuna si care este al majoritatii parlamentare. Si numai in masura in care dvs. sustineti acest efort el poate fi pus in practica", a adaugat seful Executivului.

In ceea ce priveste sumele pentru investiti, premierul Victor Ponta a aratat ca un obiectiv fundamental a fost incurajarea si sprijinirea acelor investitii, in primul rand din fonduri europene, din fonduri rambursabile si, pe un al treilea nivel, din fonduri bugetare.

Nu in ultimul rand, premierul a aratat ca este vorba de cateva datorii istorice pe care 'toti cei din USL trebuie sa le plateasca'.

El a adaugat ca 3,5 miliarde lei merg catre plata datoriilor din sanatate si a adaugat ca acesta "nu este un favor" acordat ministrului de resort Eugen Nicolaescu.

Victor Ponta a dorit sa precizeze sa relatia Guvernului cu institutiile financiare internationale - FMI, Banca Monidala, Comisia Europeana, subliniind ca nu acestea ne fac bugetul national.

"Nu este asa, nu ne obliga nimeni, putem spune ca nu mai avem acord, putem sa nu mai respectam nimic din ce ne-am propus. (...) E pentru prima data cand iesim din procedura de deficit excesiv, suntem sub 3 la suta, iar asta inseamna ca urmatoarelor guverne si urmatoarelor generatii le lasam mai putini bani de restituit. Noi acum avem de restituit ce s-au imprumutat dumnealor (n.r. - fostele guvernari PDL). Optiunea noastra este totusi de a accepta, avand acord cu institutiile internationale, sa dam un semn de stabilitate", a spus Ponta.

Marti au loc sedinte comune ale comisiilor de specialitate ale Senatului si Camerei Deputatilor privind bugetul de stat pe anul 2013.