Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri ca a participat la intalnirea cu seful statului, Traian Basescu, alaturi de premierul Victor Ponta si presedintele Senatului, Crin Antonescu, el aratand ca discutia a privit MCV, transmite Mediafax.

Zgonea a aratat ca, in urma discutiei, atat el, cat si presedintele Senatului, Crin Antonescu, au promis ca vor adopta, in procedura de urgenta, saptamana viitoare, proiectul de lege privind degrevarea instantelor, potrivit recomandarii din MCV.

"Da, am participat. Pentru MCV a fost facuta discutia. Si eu si Crin Antonescu am promis ca saptamana viitoare, de urgenta, vom trece aceast proiect de lege - degrevarea instantelor - pentru a elimina o recomandare pe care MCV ne-o facea in ultimul text care a fost trimis catre Romania", a spus Zgonea.

El a mai aratat ca modificarile aduse la Statutul parlamentarilor au fost facute tot in concordanta cu recomandarile din MCV.

"Si modificarile care au fost facute la Statut au fost tot in concordanta cu aceste recomandari din MCV care criticau Parlamentul pentru dispozitii neunitare in materia analizei imunitatilor si a conflictului de interese", a mai spus Zgonea.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat ca marti seara a avut o intalnire cu premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu la Senat, pe tema MCV, la solicitarea sefului statului, ideea comasarii alegerilor, sustinuta de USL, fiind evocata de catre premier.

"Domnul Basescu a solicitat o intalnire cu premierul si presedintii celor doua Camere, pe tema MCV. A avut loc aseara aceasta intalnire la Senat, subiectul acesta a fost, si anume apropiatul raport pe MCV, masurile legislative care sunt aferente unui asemenea subiect, contextul in care el se discuta, nimic spectaculos, lucruri normale", a declarat Antonescu, miercuri, intr-o intervantie telefonica la Antena 3.

Intrebat despre ideea comasarii alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare in 2014, Antonescu a raspuns: "A fost colateral, nu a fost un subiect. La un moment dat, premierul Ponta i-a adus la cunostinta optiunea sa sau a noastra, a USL, ca in 2014 sa nu mai avem doua alegeri, unele europarlamentare in primavara si unele prezidentiale in toamna, la termen si daca s-ar putea sa facem aceste alegeri impreuna, adica in primavara, urmand fie ca presedintele sa renunte la restul de mandat, deci cele cateva luni, cele 4-5 luni, fie sa intre in vigoare mandatul castigat de viitorul presedinte, de castigatorul alegerilor prezidentiale, in noiembrie, atunci cand expira al doilea mandat al domnului Basescu. Dar repet, nu a fost un subiect care sa se dezbata, a fost pur si simplu o idee evocata de Victor Ponta".

Intrebat daca ideea evocata de Ponta a fost sustinuta si de el, Antonescu a spus: "Da, si din punctul nostru de vedere, cred ca ar fi o solutie buna si, de altfel, cred ca in contextul in care discutam toata Constitutia, modificarea in multe locuri, in locuri importante, a Constitutiei, putem sa luam in calcul si acest lucru fara niciun fel de problema".

Chestionat asupra reactiei sefului statului la aceasta propunere, Crin Antonescu a spus ca aceasta nu a fost semnificativa, in sensul ca ar fi respins-o categoric sau ar fi imbratisat-o. "A luat act", a adaugat Antonescu.

Conform acestuia, presedintele Basescu ar fi preferat organizarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei simultan cu alegerile europarlamentare.

"Ma rog, a aratat ca din punctul domniei sale de vedere ar fi mai bine ca referendumul pentru intrarea in vigoare a Constitutiei sa fie cuplat cu europarlamentarele si prezidentialele sa ramana la termen. Noi credem insa ca, in conditiile in care efortul de modificare a Constitutiei in planul dezbaterii publice, lucrarilor din Parlament, in planul dialogului politic intre toate fortele, ajunge la un rezultat pana in toamna, se poate face acest referendum in toamna. Si, de asemenea, mai sunt niste legi care trebuie modificate, inainte de toate legea referendumului, din care trebuie scos pragul absurd de 50%", a spus Antonescu.