Mona Pivniceru, propusa pentru un nou mandat de ministru al Justitiei, a declarat, vineri, dupa audierea in comisiile de specialitate, ca nu renunta la propunerile lui Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general al Romaniei si a lui Ioan Irimie pentru cea de procuror-sef al DNA, relateaza Mediafax.

Mona PivniceruFoto: Agerpres

Intrebata ce face cu procedura in derulare privind numirile in functiile de procuror general si sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Mona Pivniceru a spus ca ii va propune in continuare presedintelui Traian Basescu pe Tiberiu Nitu si Ioan Irimie pentru cele doua functii.

Totodata, Mona Pivniceru a spus ca va face o analiza a deciziei Consiliului Superior al Magistraturii din 22 noiembrie privind avizarea negativa a celor doua propuneri, Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general al Romaniei si Ioan Irimie pentru cea de procuror-sef al DNA.

Mona Pivniceru a precizat ca pana la sfarsitul anului vrea sa finalizeze aceasta procedura de numire, reafirmand ca nu renunta la cele doua nume deja anuntate.

In 3 noiembrie, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis ministrului Justitiei hotararea Sectiei pentru procurori din 22 noiembrie privind avizarea negativa a celor doua propuneri, Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general al Romaniei si Ioan Irimie, pentru cea de procuror-sef al DNA.

Avizul CSM de pe 22 noiembrie este consultativ, decizia finala apartinand sefului statului.

Presedintele Traian Basescu declara, in 27 noiembrie, ca urmeaza sa aiba o discutie cu ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, cu privire la nominalizarile pentru functia de procuror general si procuror-sef al DNA, iar aceasta va trebui sa il convinga ca propunerile sunt valoroase, avand in vedere si avizul negativ al CSM.

Seful statului a criticat modul in care s-a facut de catre Ministerul Justitiei selectia candidatilor pentru cele doua functii.

"Din cauza modului in care s-a anuntat ca se face selectia si concursul pentru ocuparea functiilor, cei mai valorosi procurori au refuzat sa participe la concurs, pentru ca si-au spus ᅡindiferent care ne este valoarea, ministrul va spune cine esteᅡ. Si atunci vin si-i spun doamnei ministru, nu mai bine doamna ministru citim legea amandoi, nu ne uitam la recomandarile Comisiei Europene de a face un proces de selectie si ne asumam desemnarea... Dar nu poti sa-mi bagi pe gat orice, ci trebuie sa fiu si eu de acord, trebuie sa ma convingi ca propunerile sunt valoroase, asa cum ministrul Justitiei m-a convins pentru Morar si Kovesi. Asta e", a spus atunci Basescu.

El a adaugat ca Daniel Morar si Codruta Kovesi nu aveau nicio sansa in procedura de selectie si de aceea au ales sa nu se "compromita".

De asemenea, Traian Basescu a argumentat din nou ca interesul public fata de cele doua functii este extraordinar, iar CSM a procedat corect prin faptul ca audierea celor doi candidati a fost publica, nefiind normale criticile liderilor USL fata de modul cum a decurs audierea.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aratat in decizia prin care a emis aviz negativ candidaturii procurorului clujean Ioan Irimie pentru functia de sef la DNA ca acesta a avut o capacitate scazuta de adaptare la conditiile interviului.

CSM i-a reprosat lui Irimie furnizarea unor raspunsuri partiale, uneori eronate, precum si neintrunirea "abilitatilor necesare exercitarii functiei atat la nivelul cunostintelor teoretice, cat si al deprinderilor practice privind managementul, comunicarea si principiile care guverneaza activitatea procurorilor" din cadrul DNA, cat si din punct de vedere conceptual, respectiv al viziunii integritate asupra structurii pentru care a candidat.

In cazul lui Tiberiu Nitu, CSM a aratat in motivarea avizului negativ dat numirii lui in functia de procuror general ca are autocontrol scazut, rezistenta redusa la stres si nu a dat dovada de initiativa in modernizarea managementului Ministerului Public sau in abordarea strategica a conducerii acestuia.

CSM i-a mai reprosat lui Nitu faptul ca din proiectul sau de management lipseste "cu desavarsire" orice perspectiva asupra "modului in care Ministerul Public se inscrie in sinergia institutionala, respectiv orice viziune asupra relationarii cu celelalte institutii implicate direct sau indirect in actul de justitie".

In opinia membrilor Sectiei pentru procurori a CSM, Tiberiu Nitu nu a identificat masuri imediate si concrete care "sa conduca la actiuni relevante care sa-l evidentieze profesional, cum ar fi un dosar important sau o actiune de anvergura de-a lungul carierei de procuror".