Premierul Victor Ponta i-a solicitat marti ministrului Culturii, Puiu Hasotti, sa continue organizarea Memorialului Jilava, ca tinerii sa poata afla cine au fost adevaratii luptatori anticomunisti, in locul fostilor nomenclaturisti "cu sinecuri de la Basescu", transmite Agerpres.

"Luptatorii anticomunisti stateau prin vilele lui Ceausescu pana acum. Acum poate, in sfarsit, aratati cine a luptat, ca nomenclaturisti erau pana acum luptatori anticomunisti. Poate le spuneti tinerilor cine a fost cu adevarat anticomunist, nu astia, sinecuristii. Am eu grija sa le aduc aminte nomenclaturistilor cu sinecuri de la Basescu cum e cu lupta impotriva comunismului de la Vila Lac 2. Va rog sa o faceti", a spus Victor Ponta.

El a facut aceasta remarca dupa ce ministrul Culturii, Puiu Hasotti, l-a informat ca a demarat, la mai bine de 20 de ani de la Revolutie, organizarea Memorialului Jilava.

Un memorial al dramei detinutilor politici va fi inaugurat, in anul 2013, in cadrul monumentului istoric Fortul 13 - Jilava, ca urmare a semnarii unui protocol de colaborare intre Institutul National al Patrimoniului (INP) si Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) din subordinea Ministerului Justitiei, a anuntat, luni, ministrul Culturii si Patrimoniului National, Puiu Hasotti.

Potrivit ministrului, acesta va fi asemanator cu Memorialul de la Sighet, va ramane in administrarea Ministerului Justitiei si va fi realizat din fonduri extrabugetare colectate de INP prin fondul de timbru.

Protocolul a fost semnat ca urmare a corespondentei purtate intre reprezentantii Ministerului Culturii si Patrimoniului National (MCPN) si cei ai Ministerului Justitiei (MJ) cu privire la acordul celor doua ministere pentru amenajarea Memorialului Jilava, in incinta Fortului 13 Jilava, imobil clasat in Lista Monumentelor Istorice grupa A prin Ordinul ministrului Culturii nr. 2010 din 11 ianuarie 2012.

Potrivit protocolului, INP va intocmi tema de proiectare pentru lucrarile de amenajare a Memorialului Jilava si, in limita bugetului disponibil, va contribui la elaborarea documentatiei tehnice pentru conservarea, restaurarea si punerea in valoare a monumentului istoric.

ANP va asigura accesul persoanelor delegate de catre MCPN si INP in perimetrul monumentului pentru efectuarea studiului la fata locului in vederea intocmirii documentatiei. De asemenea, ANP va lua toate masurile necesare pentru a nu fi afectat regimul de siguranta al penitenciarului, prin asigurarea unei cai de acces corespunzatoare pentru publicul care va dori sa viziteze monumentul.