Presedintele PNL, Crin Antonescu, a sustinut luni ca nu are loc un scandal in partid ca urmare a unor afirmatii ale lui Calin Popescu Tariceanu, mentionand totodata cu nu se simte amenintat de fostul lider al PNL, transmite Mediafax.

Antonescu a fost intrebat daca in contextul ultimelor afirmatii ale fostului premier Calin Popescu Tariceanu porneste un scandal in partid.

Presedintele PNL a infirmat acest lucru, precizand in urma unei noi intrebari ca nu se simte amenintat de catre fostul premier.

Crin Antonescu a declarat, joi, ca fostul lider PNL Calin Popescu Tariceanu este manipulat pe tema pozitiei USL fata de UE, el adaugand ca este greu sa primesti sfaturi de la cineva care a anuntat, ca premier, fara consultari, ca Romania nu-si va respecta unele angajamente.

Liderul PNL a mai afirmat despre fostul premier ca a preluat una dintre temele promovate in mod mincinos de catre Adriean Videanu si Traian Basescu.

"Reia teza cat se poate de neadevarata, cat se poate de parsiva, cum ca cineva in Romania - ca ma viza pe mine, ca-l viza pe Ponta, nu stiu pe cine viza in orice caz din Guvernul USL - ar fi facut declaratii impotriva UE, impotriva occidentului, impotriva unor valori si orientari ale politicii externe romanesti. Asta e una dintre cele mai mari minciuni pe care mincinosi profesionisti de la Basescu la Videanu le-a spus in ultimi ani de zile, si anume ca USL, ca eu, ca Victor Ponta, am fi anti-occidentali", sustinut Antonescu.

Pe de alta parte, presedintele PNL a precizat ca ii este greu sa primeasca sfaturi de la Calin Popescu Tariceanu in ceea ce priveste politica externa.

"Este greu sa primesti sfaturi in materie de atitudine diplomatica si de politica externa de la cineva care in calitate de prim-ministru intr-o dimineata a anuntat ca se retrage dintr-un angajament politico-militar al Romaniei din Irak, fara a-si preveni sau informa macar aliatii", a mai declarat liderul PNL.

Crin Antonescu a mai declarat, joi seara, ca in situatia in care Calin Popescu Tariceanu va fi desemnat premier de catre presedintele Traian Basescu, in locul lui Victor Ponta, daca USL are majoritate, atunci liberalul va fi exlcus din partid, iar seful statului va fi suspendat.

Intrebat la Realitatea TV ce se va intampla in situatia in care presedintele Traian Basescu il va desemna premier pe Calin Popescu Tariceanu, inclusiv in situatia in care USL obtine majoritatea mandatelor din Parlament, Antonescu a raspuns: "Calin Popescu Tariceanu nu va primi acest mandat (...) Daca primeste acest mandat Calin Popescu Tariceanu se intampla doua lucruri: Traian Basescu este suspendat si Calin Popescu Tariceanu este exclus", a raspuns Antonescu, precizand insa ca fostul premier a infirmat in mod public faptul ca si-ar dori aceasta pozitie.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a sustinut, marti, in plenul celor doua Camere ale Parlamentului, ca atitudinile de "tafna si artag" fata de liderii UE nu vor face decat ca Romania sa ajunga in postura de tara "izolata, marginalizata si frustrata".

"Cred ca declaratiile total neinspirate la adresa Uniuni Europene, a institutiilor europene, a unor lideri europeni, au fost o greseala care risca sa ne puna intr-o postura de tara izolata, marginalizata si frustrata, de tara care nu a inteles mecanismele europene, n-a inteles practicile si conduita europeana. O pozitie puternica in acest domeniu se construieste foarte greu, se construieste in timp si se construieste cu eforturi si nu cu eforturi de orice fel, eforturi mari, care presupun sa nu existe in aceasta atitudine nici tafna, nici artag, dar mai degraba diplomatie, conexiuni in lumea occidentala cu prieteni si aliati puternici, cu prieteni si aliati puternici statornici, demersurile sa fie facute cu calm, cu rabdare", a spus Tariceanu.

Liderul deputatilor PNL a precizat ca, "daca vrem ca Europa sa ne respecte, trebuie mai intai sa ne respectam pe noi".