Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca Traian Basescu il confunda din nou cu fostii premieri Emil Boc sau Mihai Razvan Ungureanu, afirmand ca seful statului nu trebuie sa se ocupe de guvernare, intrucat atunci cand a facut asta "inima Romaniei a fost oprita, si cea economica si cea sociala", relateaza Mediafax.

Premierul a fost intrebat, la Targu Mures, in legatura cu faptul ca seful statului a calificat ca neinspirata decizia Guvernului de a permite institutiilor publice achizitionarea de autoturisme cu pretul sub 18.000 de euro.

"Ma uimesc preocuparile presedintelui Basescu, eu credeam ca presedintele tarii trebuie sa se ocupe de reprezentarea in afacerile externe si militare. Imi pare rau daca iar ma confunda cu domnul Boc sau domnul Ungureanu, de guvernare ma ocup eu. Dansul se ocupa de ce are dansul de facut, ca deocamdata ma bazez pe faptul ca, atunci cand domnul Basescu s-a ocupat de guvernare, inima Romaniei a fost oprita, si cea economica si cea sociala", a raspuns Ponta.

El a sustinut ca "inima economica a Romaniei a fost distrusa de guvernele conduse de Traian Basescu", iar "inima sociala a fost supusa de asemenea unei distrugeri fara precedent".

"Cred ca presedintele Basescu este principalul responsabil pentru ce s-a intamplat in acesti ani in Romania, motiv pentru care romanii in numar atat de mare au vrut sa-l demita in vara", a spus Ponta, calificand drept "genocid social si catastrofa economica" situatia lasata in urma de guvernarile PDL.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca decizia Guvernului de a cumpara masini, cu o valoare de pana in 18.000 de euro, este "una din masurile neinspirate" pe final de an, apreciind ca, daca au ramas bani necheltuiti, ar fi putut fi folositi la plata facturolor restante la ministere.

"Am inteles ca Guvernul s-a hotarat sa cumpere masini si valoarea masinilor sa nu depaseasca 18.000 de euro. Cred ca este una dintre masurile neinspirate pe sfarsit de an, dar este caracteristica guvernarilor noastre", a spus Basescu.

El a apreciat ca o masura corecta a Guvernului ar fi fost ca acesti bani, daca nu s-au cheltuit, macar sa fie utilizati la plata facturilor restante la diverse ministere.

Agentia Mediafax a anuntat saptamana trecuta ca Guvernul intentioneaza sa permita institutiilor si autoritatilor publice, prin ordonanta de urgenta, sa achizitioneze autoturisme si in afara Programului "Rabla", eliminand astfel interdictia de cumparare aplicata in ultimii patru ani, impunand in acelasi timp ca masinile cumparate sa nu aiba un motor mai mare de 1,6 litri si sa nu coste mai mult de 18.000 euro cu TVA.

Ordonanta de urgenta a fost aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului.

Autoritatilor si institutiilor publice li s-a interzis in 2009 sa achizitioneze, sa cumpere sau sa preia in leasing autoturisme si mobilier, exceptate fiind doar structurile nou-infiintate si numai in primul an de functionare, achizitiile pentru realizarea proiectelor finantate din imprumuturi, fonduri externe nerambursabile, donatii si sponsorizari si autoturismele cumparate in cadrul Programului "Rabla".

Interdictia a fost prelungita succesiv in ultimii ani si era valabila pana la 31 decembrie 2012 inclusiv.