Partidul Forta Civica propune infiintarea unui Serviciu de comunicare de urgenta care sa sesizeze problemele cu care se confrunta romanii din strainatate, sa produca solutii adaptate la realitatile din fiecare tara in care muncesc romanii si sprijin politic. Intr-un comunicat transmis marti de presedintele PFC, Mihai Razvan Ungureanu, se afirma ca "adevarata bomba cu ceas despre care nu vorbeste Guvernul USL o reprezinta restrictiile pe piata muncii din Uniunea Europeana". "Ceea ce actualul Executiv nu spune este ca, pe fondul crizei si a restrictiilor de pe piata muncii din UE, daca 3 milioane de romani s-ar intoarce acasa, somajul ar creste in Romania la peste 30%", afirma Ungureanu.

"Adevarata bomba cu ceas pentru Romania, despre care USL se teme sa vorbeasca, este scenariul in care in tara s-ar intoarce cei 3 milioane de romani care muncesc in Uniunea Europeana. Scenariul a capatat treptat forma, pe fondul declaratiilor venite din zona guvernului de la Londra care a confirmat prin vocea premierului David Cameron ca Marea Britanie ar putea impune restrictii imigrantilor din unele state europene. Acest tip de discurs deschide "cutia Pandorei" pentru ca alte state europene il pot prelua, state care vor considera ca este mai usor sa rezolve problema somajului expulzand muncitorii de alte nationalitati", apreciaza Ungureanu.

Potrivit acestuia, "ceea ce actualul Executiv nu spune este ca, pe fondul crizei si a restrictiilor de pe piata muncii din Uniunea Europeana, daca 3 milioane de romani s-ar intoarce acasa, somajul ar creste in Romania la peste 30%. In astfel de momente, Guvernul Romaniei trebuie sa aiba o voce credibila si puternica in Uniunea Europeana pentru a apara interesele legitime ale cetatenilor sai. Din pacate, Guvernul tace cand este vorba sa apere interesele romanilor din Europa. A tacut pentru ca nu are forta si pentru ca si-a dinamitat singur propria credibilitate europeana. Izolarea politica si loviturile de credibilitate in UE pe care ni le-am dat singuri in aceasta vara politica fierbinte, ii afecteaza pe milioanele de romani care muncesc in afara".

MRU considera ca "intrebarea la care intreaga clasa politica din Romania trebuie sa gaseasca raspuns este ce facem noi sa-i sustinem pe romanii din afara granitelor, pentru ca sunt afectati de criza din tarile in care muncesc" si precizeaza ca "trebuie sa raspundem la aceasta intrebare nu doar din cauza fricii ca 3 milioane de romani s-ar intoarce in tara, ci pentru ca romanii care muncesc in afara tarii reprezinta unul dintre putinele motoare economice care functioneaza si care sustine direct si constant economia romaneasca. Si asta nu doar pe crestere economica, ci acum, cand Europa se zbate inca sa iasa din criza".

Astfel, arata comunicatul, "Forta Civica propune infiintarea unui Serviciu de comunicare de urgenta care sa sesizeze problemele cu care se confrunta romanii din afara, sa produca solutii adaptate la realitatile din fiecare tara in care muncesc romanii si sprijin politic".

"Interesele romanilor nu se apara prin vizite protocolare o data pe luna la Bruxelles, ci direct in capitalele europene. Fiecare partid din Romania trebuie sa isi dezvolte o retea de contacte directe cu liderii din fiecare familie politica europeana, o retea care sa fie activata in astfel de momente. Numai asa se poate constitui o umbrela politica efectiva si acoperitoare pentru romanii care muncesc oriunde in Europa", arata Ungureanu.

In cazul Partidului Forta Civica, Ungureanu afirma ca "suntem tot mai integrati politic, trebuie sa folosim acest avantaj. In cazul nostru, in reteaua politica a popularilor europeni trebuie sa circule informatiile despre problemele romanilor din afara, pentru ca asa problemele lor pot ajunge pe agenda decidentilor politici din tarile unde muncesc".