Democrat-liberalii au hotarat duminica, in sedinta Colegiului Director ca organizatiile locale pot face aliante pentru alegrile locale cu mentiunea ca acestea sa fie inregistrate sub denumirea de Miscarea Populara, a anuntat la finalul sedintei presedintele PDL, Emil Boc. Totodata, aliantele locale se vor prezenta sub sigla noua, si anume o inima pe fond verde. De asemenea, Boc a precizat ca, la nivel national, se va discuta in perioada urmatoare despre un protocol cu UNPR, in vedere sustinerii unor candidati comuni. Potrivit surselor HotNews.ro, senatorul PDL Radu Berceanu s-a opus protocolului cu UNPR. "Puteti sa semnati cate protocoale vreti voi cu UNPR, la Dolj nu va fi aplicat niciunul. Eu nu pot sa-l sustin pe puscariasul de Solomon si partidul la care s-a dus, pentru ca mi-au facut o gramada de probleme in judet", ar fi spus Berceanu.

"PDL nu va incheia la nivel national niciun fel de alianta pentru locale, dar organizatiile judetene pot decide sa incheie aliante pe plan local, sub denumirea "Miscarea Populara", cu sigla inima. PDL lasa la latitudinea organizatiilor judetene sa decida daca incheie aliante electorale judetene sau locale cu formatiunile politice cu care colaboreaza la nivel local. Alianta va avea denumirea de "Miscarea Populara" pentru judetul respectiv, sigla inima si culoarea verde",a explicat Emil Boc.

De asemenea, potrivit lui Boc, PDL va negocia un protocol de colaborare la nivel national cu UNPR, in vederea sustinerii unor candidati comuni.

"Avand in vedere relatia privilegiata cu UNPR in actul de guvernare, PDL va incheia un protocol de sustinere cu UNPR. Este un protocol de sustinere reciproca la locale, in conditiile pe care conducerile celor doua partide le vor discuta in perioada urmatoare", a explicat presedintele PDL.

Potrivit surselor HotNews.ro, decizia a fost acceptata de majoritatea democrat-liberalilor. Aceleasi surse sustin ca unul dintre opozantii protocolului cu UNPR a fost Radu Berceanu. "Puteti sa semnati cate protocoale vreti voi cu UNPR, la Dolj nu va fi aplicat niciunul. Eu nu pot sa-l sustin pe puscariasul de Solomon si partidul la care s-a dus, pentru ca mi-au facut o gramada de probleme in judet", ar fi spus Berceanu in sedinta Colegiului Director.

De altfel, Berceanu a recunoscut pentru HotNews.ro ca nu este de acord cu protocolul cu UNPR, pentru ca in Dolj nu il va sustine niciodata pe Antonie Solomon. "Avem candidatul propriu si nici intr-o mie de ani nu il vom sustine pe Solomon. Vom merge cu Dinica Marinica pentru functia de primar. Le-am spus si in Colegiul Director acest lucru", a declarat Berceanu la finalul sedintei.

De altfel, conflictul dintre Radu Berceanu si Antonie Solomon este cunoscut si la centru, cei doi politicieni fiind in conflict de mai multi ani. Solomon, fost presedinte al organizatiei municipale a PDL, a anuntat public la sfarsitul anului trecut ca va candida pentru un nou mandat de primar sub sigla UNPR, anunt care i-a deranjat pe democrat-liberalii din organizatie. La inceputul anului, Solomon a fost exclus din PDL Dolj, organizatie condusa de Radu Berceanu.

Solomon va candida din partea UNPR pentru un nou mandat de primar, in timp ce organizatia PDL Dolj il sustine pe actualul viceprimar Dinica Marinica pentru fotoliul de edil al Craiovei.

Democrat-liberalii s-au intalnit in sedinta Colegiului Director pentru a stabilii strategia pentru alegerile locale. Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat inaintea sedintei ca "Miscarea Populara" este un subiect pe agenda democrat-liberalilor. "Evident, este un subiect de ordine publica. Telul nostru este sa-i dam o mana de ajutor lui Crin Antonescu sa plece de la sefia PNL. Daca il ajutam pe Crin Antonescu sa rezolve problema pe care o are, daca nu duce PSD la guvernare, cred ca vom face un progres pentru toata lumea".

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat vineri ca "nu a crezut si nu crede ca Miscarea Populara ar putea fi o constructie politica oportuna pentru alegerile din acest an". Initiat si promovat de presedintele Traian Basescu, proiectul Miscarii Populare ar putea fi amanat pentru a doua oara. Democrat-liberalii se vor intruni, duminica, in sedinta Colegiului Director si vor decide daca proiectul va merge in continuare sau va fi sistat.

"Personal, n-am crezut si nu cred in Miscarea Populara ca o constructie politica pentru alegerile din anul 2012.(...) Eu cred ca PDL trebuie sa se prezinte la alegerile din 2012 cu denumirea pe care o are, cu sigla pe care o are, culoarea pe care o are, pentru ca nu am facut absolut nimic care sa ne determine in momentul acesta sa avem retineri fata de insemnele PDL. Fara inimioare, fara plamani, altii decat cei pe care ii avem de atatia ani', a declarat Oltean, citat de agentia Agrepres.

Declaratia secretarului general a fost facuta in contextul in care, urma cu doua saptamani conducerea partidului a initiat negocieri cu PNTCD, PER si UNPR in vederea realizarii unei platforme de centru dreapta sub denumirea Miscarea Populara.

Presedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu a confirmat pentru HotNews.ro ca s-au purtat discutii cu PDL in vederea construirii unei platforme de centru dreapta. "Pe baza unui protocol semnat cu PDL in 2009 am reluat negocierile acum pentru o constructie de centru dreapta care sa fie afiliata la Partidul Popular European, practic, sub umbrela PPE", a declarat presedintele PNTCD. (22 februarie)

Proiectul vizeaza doua componente politica si civica: In prima instanta o alianta electorala cu PNTCD, PER si UNPR-ul lui Gabriel Oprea. Pe componenta civica, PDL miza pe fundatiile si ONG-urile de casa: Institutul de Studii Populare (ISP), Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala (CADI), Fundatia Crestin Democrata.

Potrivit surselor HotNews.ro din interiorul PDL ideea relansarii Miscarii Populare a fost dezbatuta in sedinta Biroului Permanent in urma cu doua saptamani ca solutie de atragere a electoratului. In spatele usilor inschise liderii PDL au stabilit o echipa care sa se ocupe de proiectul Miscarii Populare, echipa formata din Emil Boc, Vasile Blaga, Roberta Anastase si Ioan Oltean.

Initial democrat-liberalii au gandit proiectul pe termen lung care viza colaborarea PDL la alegerile locale si parlamentare cu PNTCD, PER si UNPR si abia apoi urmata de o alianta juridica la tribunal. Proiectul a fost relansat la mijlocul lunii februarie si parea ca are sustinere totala in interiorul PDL.

Citeste si: