"Tratatul (privind guvernanta fiscala in UE - n.red.) nu este o urgenta a presedintelui. Tratatul, daca vrem sa il semnam, trebuie sa il semnam pana la 1 martie. El nu poate fi semnat fara o sustinere a partidelor parlamentare sau macar a majoritatii parlamentare. Azi s-a decis sa se semneze un protocol la nivelul partidelor parlamentare. Din ce am discutat in trecut cu partidele de opozitie, nu exista o pozitie pana acum", a afirmat presedintele Traian Basescu, la Palatul Cotroceni. Seful statului a mai adaugat ca "7 puncte din discursul domnului Ponta coincid cu programul Guvernului, iar daca si partidele constata acest lucru exista o baza reala pentru discutii privind revenirea opozitiei in Parlament."

Declaratiile lui Traian Basescu:

In comparatie cu oamenii aflati in suferinta poate parea o problema secundara, dar Romania nu mai poate amana o decizie a semnarii tratatului.

Azi s-a decis sa se semneze un protocol la nivelul partidelor parlamentare. Din ce am discutat in trecut cu partidele de opozitie, nu exista o pozitie pana acum.

Sper ca in timpul cel mai scurt sa fie redactat protocolul, iar partidele care sunt de acord sa se pronunte, pentru ca decizia sa poata fi luata si comunicata in timp util la Bruxelles.

7 puncte din discursul domnului Ponta coincid cu programul Guvernului, daca si partidele constata acest lucru exista o baza reala pentru discutii privind revenirea opozitiei in Parlament.

Am primit si scris astazi si am primit si solicitarea publica a domnului Ponta, iar azi am primit de la presedintele CJ Buzau solicitatea de a institui starea de urgenta.

Stiu ca se incearca aproape cu disperare atragerea in dispute publice a presedintelui. Din pacate, nu am nici disponibilitatea pentru asa ceva, nici nu este cazul sa fim in dispute intr-un moment in care oamenii sufera.

Daca as raspunde solicitarii domnului Ponta si a presedintelui CJ Buzau, va rog pe toti sa cititi articolul 93 din Constitutia Romaniei. Eu va voi citi articolele de lege care decurg din acest articol.

Starea de urgenta se defineste astfel: ansamblul de masuri exceptionale, de natura politica, economica si de ordine publica, aplicabila pe intreg teritoriul tarii sau in unele unitati administrativ-teritoriale, in urmatoarele situatii: existenta unor pericole grave sau iminente privind functionarea statului si a democratiei. Nu se pune problema.

Acest lucru ar insemna ca toate masurile care se dispun sa se dispuna prin ordonante militare. Este evident ca acest lucru nu se refera la situatii de iarna si de viscol care afecteaza partial teritoriul tarii.

Nu pot sa apreciez decat ca ori s-a vrut o capcana in care presedintele sa se repeada cu un decret a instituirii starii de urgenta, ceea ce ar fi insemnat ca conducerea administratiilor locale sa fie preluate de militari si sa se ia decizii prin ordonante militare, ori nu se cunoaste legea.