Coalitia de guvernamint a decis luni dimineata comasarea alegerilor locale si parlamentare pentru noiembrie 2012, precum si reducerea numarului de parlamentari pina la 388, anunta agentiile de presa. Parlamentul va ramine insa bicameral, iar viitoarea legislatura ar putea avea 88 de senatori si circa 300 de deputati.Pentru finalizarea proiectului de lege este necesara redesenarea colegiilor, lucru care va fi facut in urmatoarele saptamani in interiorul Coalitiei de guvernare.

UPDATE Emil Boc a declarat ca in coalitie s-au facut progrese importante pe tema comasarii alegerilor si a reducerii numarului de parlamentari si a evitat sa precizeze daca Guvernul isi va asuma raspunderea pe aceste subiecte. "Pot doar sa spun un lucru: astazi am facut progrese importante pe doua teme - comasarea alegerilor si reducerea numarului de parlamentari. Cand vom avea proiecte intr-o forma concreta, vom discuta mai multe detalii", a spus Boc.

Liderii UDMR si cei ai PDL s-ar fi inteles pe aceasta varianta, insa mai ramane de discutat forma in care va fi elaborata viitoarea lege care va statua norma de reprezentare a populatiei in parlament.

In privinta legii electorale, liderii coalitiei s-ar fi inteles pentru ca deputatii sa fie alesi in proportie de o treime prin compensare, in functie de scorul partidului si doua treimi prin castigarea celor mai multe voturi in colegiu. Sistemul de compensare prevede o lista nationala alcatuita din candidatii care nu au obtinut numarul de voturi necesare pentru a obtine un mandat. Voturile necastigatoare se vor strange intr-un cos national si, in functie de procentajul obtinut, partidele vor obtine mandatele eligibile.

Senatorii ar urma, insa, sa fie votati direct, doi senatori pe fiecare judet si cate unu pe sector, transmite Agerpres.

In privinta comasarii alegerilor, acestea ar putea sa se faca la finalul lunii noiembie 2012, potrivit limitarilor constitutionale, au mentionat sursele citate.