Presedintele Traian Basescu a declarat marti, la Belgrad, ca Romania nu conditioneaza adoptarea acordului de asociere cu Serbia de problema minoritatilor. "Romania nu conditioneaza adoptarea acordului de asociere de rezolvarea unei probleme sau a alteia, deci nici de rezolvarea problemei vlahilor, de altfel, nici nu ar fi posibil, astazi suntem pe 1 noiembrie si Consiliul European va fi pe 9 decembrie (cand se va decide statutul Serbiei de candidat la UE - n.r.), deci cand sa se rezolve problema vlahilor, pe care, trebuie sa recunosc, o discutam de mai multi ani? Noi am ridicat si vom continua sa ridicam problema vlahilor care se declara a fi romani. Nu este o legatura intre ratificarea acordului de asociere si problema vlahilor", a spus Basescu, intr-o declaratie sustinuta la finalul intrevederii de la Palatul Serbia cu omologul sau sarb, Boris Tadic, potrivit Agerpres.

El a sustinut ca problema vlahilor poate fi discutata si din perspectiva recomandarilor si constatarilor din raportul Consiliului Europei din acest an: "Romania a ratificat deja intr-una din camerele Parlamentului tratatul de asociere a Serbiei si speram ca Senatul va face acest lucru in timp util, in asa fel incat pe 9 decembrie Romania sa fie un sustinator probat, prin aprobarea raportului de asociere in Parlament. Deci, un sustinator fara rezerve", a punctat Traian Basescu.

La randul sau, Boris Tadic a subliniat ca tara sa respecta dreptul cetatenilor de a se declara de orice etnie doresc: "Noi respectam drepturile cetatenilor nostri sa se declare in modul in care doresc, prin asta se intelege si protectia limbilor. Noi in totalitate intelegem situatia poporului roman cand deschide aceasta discutie. Niciodata nu am dorit sa impunem cetatenilor identitatea".

El a precizat ca nu stie cum arata modelul roman privind drepturile minoritatilor, insa, considera ca fiind oportuna orice modalitate prin care poate fi imbogatita legislatia sarba din acest punct de vedere: "Eu consider ca am reusit mult cand e vorba de protectia minoritatilor si protectiei limbii si culturii lor. Am facut asta pentru ca noi credem in principiile democratice. Majoritatea poporului nostru nu traieste numai in Serbia, ci si in alte tari, in Romania si in alte tari si din cauza aceasta suntem interesati ca drepturile poporului nostru sa fie respectate in toate tarile".

Presedintele Traian Basescu si sotia sa, Maria, au sosit marti la Belgrad, pentru o vizita de stat de doua zile, efectuata la invitatia presedintelui sarb, Boris Tadic. Ceremonia primirii oficiale a avut loc la Palatul Serbia. Seful statului roman urmeaza sa aiba intrevederi si cu primul-ministru Mirko Cvetkovic, precum si cu presedintele Parlamentului sarb, Slavica Dukic Dejanovic.

Totodata, programul vizitei va cuprinde o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Serbia si o deplasare in Valea Timocului, unde presedintele Basescu se va intalni cu autoritatile locale din Negotin, cu membrii comunitatii etnicilor romani din Valea Timocului, precum si cu reprezentantii Parohiei Ortodoxe Romane din Malainita.

Din delegatia oficiala care-l insoteste pe presedintele Basescu fac parte ministrii Ion Ariton si Teodor Baconschi si consilierii prezidentiali. Ministrul roman al Economiei va avea si el o intrevedere cu omologul sarb.