Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a afirmat marti ca, personal, ar sustine o monarhie parlamentara in Romania, in care parlamentul si guvernul ar avea rolul de a lua "deciziile importante" iar Casa Regala ar avea rolul de reprezentare a tarii.

Calin Popescu Tariceanu, care i-a oferit marti Regelui Mihai, din partea Camerei Deputatilor si a Senatului, un tablou care reprezinta, in basorelief, cladirea Parlamentului Romaniei, a pledat pentru o reforma constitutionala care sa elimine suprapunerile actuale dintre puterile statului.

"Romania, in viitor, trebuie sa produca o schimbare constitutionala profunda si sa inteleaga" ca intr-o democratie parlamentara "parlamentul e forul principal de dezbatere si decizie".

"Trebuie asigurata aceasta conditie minimala, trebuie readus parlamentul la rolul lui esential. (...) Daca romanii vor considera ca monarhia este o optiune eu as fi unul care as sustine o astfel de optiune", a precizat Calin Popescu Tariceanu.

El a adaugat ca, in acest caz, "Romania ar functiona ca celelalte monarhii din Europa, in care Casa Regala este simbolul statului, si nu un factor perturbator", iar "parlamentul si executivul vor avea rolul de a lua deciziile importante".

"Romania a ales un model politic nefericit care creaza suprapuneri permanente" si care "au dus la irosirea de energii", a adaugat Tariceanu, care a fost el insusi in centrul unei dispute institutionale cu presedintele Traian Basescu, pe vremea cand a condus guvernul liberal, dupa ruperea Aliantei D.A.