Europarlamentarul PDL Cristian Preda a criticat, in emisiunea Foc Incrucisat de la TVR Info, practicile de promovare profesionala in cadrul partidului din care face parte. El a dat exemplul prin care Ioan Oltean si-a impus vointa in a-l promova pe Ioan Botis. Intr-o interventie telefonica, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a dat de inteles ca fostul ministru al Muncii, Ioan Botis, ar putea reveni in prim planul PDL, daca cercetarile sociologice vor dovedi ca imaginea sa nu a fost afectata de scandalul legat de angajarea sotiei sale intr-un proiect european.

"Va spun de felul in care Ioan Oltean a ales sa-si exercite puterea, Oltean care a zis ca eu il vreau pe Nelu Botis, nu ma intereseaza ce spune presa, ce vrea lumea, eu, Ioan Oltean il vreau pe acest Botis candidat la primarie si il vreau important in partid. Deci daca am ajuns in situatia in care vointa unui om este cea mai importanta, atunci sa mergem pe aceasta directie, dar eu nu ma regasesc deloc in acest tip de cultura organizationala", a acuzat Preda.

La randul sau, Ioan Oltean a declarat ca spera intr-o rezolvare rapida a cazului lui Botis: "Noi speram insa ca instantele abilitate sa judece sub aspectele penale sa se pronunte cat mai repede si din datele pe care le avem noi, se pare, ca nu exista o fapta cu caracter penal; sigur sub aspectul moralitatii sunt multe lucruri care pot fi comentatae in cazul lui Botis".

"Botis a fost ales prin vot si lucrurile sunt mai complicate, cand e vorba de numiri e mai simplu, cand e vorba de vote greu, pentru ca votul spune totul intotdeauna. Candidatura lui Botis ca primar la Bistrita ramane sa se stabileasca dupa cercetarile sociologice pe care o sa le facem, dupa ce vom afla daca ceea ce s-a intamplat la ministerul Muncii i-a afectat imaginea atat de mult incat el sa nu mai aiba atractivitate", a spus Oltean.

Reamintim ca Ioan Botis a demisionat din functia de ministru al Muncii in luna aprilie, dupa mai multe discutii cu premierul Emil Boc in care acesta i-a sugerat sa renunte la functie in contextul scandalului legat de angajarea sotiei sale intr-un proiect european. Sotia ministrului Ioan Botis a castigat 8400 lei pe luna in cadrul proiectului "Sansa la demnitate", realizat de asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita si a carui finantare europeana a fost aprobata de o institutie aflata in subordinea ministrului Botis.

Ministrul Botis este suspectat de incompatibilitate, deoarece coincidentele din acest caz se tin lant. Prima coincidenta este ca Parteneriat Euroactiv Bistrita a primit o finantare de 500.000 euro la numai o luna dupa ce Botis a fost numit ministru. Botis a sprijinit infiintarea asociatiei in 2007. Asociatia are sediul intr-un imobil detinut de ministru. Un consilier personal si o fosta sefa de cabinet a ministrului sunt implicati in afacere.

Cristian Preda: Daca nu sunt dat afara, eu n-o sa plec din acest partid

Cristian Preda a dat exemplul personal, cand a dorit sa candideze pentru functia de secretar executiv la comisia de politica externa, functie in care a fost ales Mircea Andrei. Preda a povestit ca a vorbit cu 3 persoane care ocupa pozitii foarte importante din BPN, a intrebat care sunt regulile si cand va avea loc desemnarea candidatilor pentru aceasta functie; pana la urma i s-a spus ca nu se va organiza niciun concurs, ca postul este pregatit pentru cineva: "...daca eu, care am oarece influenta, m-am lovit de aceste probleme ce sanse are un membru de rand al partidului...asta e un comportament care nu ne ajuta foarte mult public", a conchis Preda.

In replica, Ioan Oltean a declarat ca regreta ca Preda nu si-a depus candidatura si ca nu a vorbit cu cine trebuie.

Cristian Preda a comentat ulterior ca "daca intrebi o data, de doua ori, afli ca nu exista o persoana care stie, ci afli ca este un aranjament pentru o anumita persoana". La final, europarlamentarul PDL a spus: "Daca nu sunt dat afara, eu n-o sa plec din acest partid, pentru ca am intrat din anumite convingeri".