Pagini de [cod]

Cum a ajuns blockchain, tehnologia din spatele Bitcoin, să fie mai valoroasă decât criptomoneda

de Răzvan Băltărețu      HotNews.ro
Marţi, 15 iunie 2021, 10:31 Pagini de [cod]


Blockchain, mai valoroasă decât Bitcoin
Foto: Unsplash.com
Ultimele șase luni au fost extraordinare pentru criptomonede. S-a discutat enorm despre ele și s-au vehiculat sume imense. Despre ce s-a discutat mai puțin e tehnologia din spate, denumită blockchain, și cea care ar putea fi mai longevivă decât criptomonedele actuale.


Într-un moment de maximă inspirație, Arthur C. Clarke a spus, în 1973, următoarele cuvinte care au ajuns să definească lumea noastră modernă: "Orice tehnologie suficient de avansată ajunge să fie confundată cu magia".

Se poate spune că ce avem în prezent e excepțional, mai ales din punct de vedere al dezvoltării, iar așa ceva e și blockchain, o tehnologie care, în aparență, poate fi folosită la orice și, deocamdată, nu-i folosită la scară mare. Un exemplu e că, în aprilie, a fost anunțat un proiect pentru România prin care ouăle sunt monitorizate prin blockchain înainte să ajungă la magazin.

Tehnologia e folosită ca să stocheze informații ca locaţia şi numele fermei sau al fermierului, informaţii veterinare despre găinile de la care provin ouăle, cu ce au fost hrănite, cum au fost crescute păsările, data ambalării şi alte detalii care completează trasabilitatea produsului. Se poate mai multe de atât? Cu siguranță.

Tot din România e exemplul CryptoDATA. Ce urmărește compania e să furnizeze un sistem de operare, dispozitive și aplicații de comunicare securizate. Componenta cheie e blockchain. La nivel software au dezvoltat protocolul Voice Over Blockchain Protocol (VOBP) pentru securizarea, iar pentru stocare e utilizat standardul InterPlanetary File System (IPFS), încă în fazele lui de dezvoltare și adoptare, dar augmentat cu blockchain. Chiar dacă tehnologia IPFS e încă în fază incipientă, potențialul e acolo pentru a oferi stocare sigură, descentralizată, adică fix pe ce principii se bazează blockchain: descentralizare și transparentizarea operațiunilor.

Specific tehnologiei blockchain este că, odată ce datele au fost introduse în sistem, acestea nu pot fi șterse sau modificate fără alterarea întregii structuri și implicit acordul majorității participante în acel blockchain. De la monitorizarea traseului unui nou până la a ține evidențe și a elimina birocrație nu-i chiar un pas atât de mare. Durează însă, iar motivele sunt destul de previzibile.

Blockchain deja a intrat în a doua fază

Până acum, fiecare tehnologie (sau iterație majoră) nouă a avut nevoie de aproape un deceniu pentru a fi adoptată la scară mare. Așa s-a întâmplat cu internetul care a prins rădăcini serioase abia după bula .com de la finalul anilor ‘90, așa a fost cazul cu telefoanele inteligente a căror adopție a crescut accelerat din 2017 până acum (nu pe cont propriu, ci mai ales prin implementări software în care să fie integrate).

Blockchain a trecut deja în al doilea său deceniu (2008 e un fel de an al nașterii) și au apărut deja ceva aplicații care se bazează pe această tehnologie. Am dat exemplul cu ouăle și e poate cel mai bun ca să asigure adopția în masă. Iar Kaspersky a venit cu propunerea denumită Polys: un sistem electronic de vot, securizat și ușor de monitorizat în timp real. Ba chiar a căpătat tot mai multă tracțiune în ultimul an, pe fondul restricțiilor.

Deși vorbim de blockchain, o soluție software, Polys se bazează și pe hardware, iar în acest sens există un aparat electronic de vot. Sistemul respectiv, în esență, folosește blockchain prin caracteristicile sale de criptare și descentralizare pentru a asigura securitatea procesului de votare. Votantul își validează identitatea, dar votul e secret și anonimizat. Totodată, prin implementarea unui astfel de sistem, autoritatea electorală poate alege unde sunt stocate datele: computere proprii, servere ale observatorilor independenți și altele. Miza e eliminarea votului dublu, dar și securizarea informațiilor.

Într-o anumită formă și Serviciul de Telecomunicații Speciale a folosit blockchain în România, chiar la vot. "Această soluție complementară de ultimă generație garantează integritatea și consolidează transparența și trasabilitatea procesului electoral", a transmis STS în noiembrie 2020.

Mihai Ivașcu, CEO și cofondator Modex, a explicat pentru HotNews că, după mai bine de zece ani de la apariția tehnologiei blockchain, multe persoane încă fac confuzie între tehnologia în sine și aplicațiile create prin intermediul acesteia. "Criptomonedele au fost cele care au scos cuvântul blockchain dintr-o sferă de IT foarte specializată și l-au făcut cunoscut întregii lumi. De aici pleacă și confuzia între cele două elemente, blockchain și criptomonede. Soluția dezvoltată inițial a eclipsat tehnologia în sine", a spus acesta. Asta poate explica și de ce se discută foarte mult, ba chiar în exces, despre Bitcoin, dar nu despre blockchain.


Sursa foto: Unsplash

Situația este foarte similară cu cea din anii ‘90, când un segment foarte mare al populației nu înțelegea conceptul de internet și îl confunda cu cel mai popular use case: mailul, a detaliat Mihai. "Pe măsură ce internetul s-a dezvoltat și maturizat ca tehnologie, lumea a început să înțeleagă ce este cu adevărat această tehnologie și ce poate oferi. Evoluțiile din ultimii ani arată că blockchain va avea aceeași traiectorie în ceea ce privește adopția", a mai spus el.

Cea mai importantă caracteristică pentru blockchain (și pentru viitoarele implementări)

Compania pornită de Mihai a folosit blockchain și l-a fuzionat cu baze de date tradiționale pentru a crea Modex Blockchain Database (Modex BCDB). Aceasta este o soluție software de tip middleware care combină funcționalitatea și familiaritatea sistemelor tradiționale de baze de date cu tehnologia blockchain. E oferită acum ca IaaS (Infrastructure as a Service) și face tehnologia blockchain și caracteristicile sale accesibile oricărui model de business axat pe baze de date, fără a necesita cunoștințe despre dezvoltarea soluțiilor blockchain. E disponibilă pe Microsoft Azure Marketplace și poate fi implementată atât în cloud, cât și pe infrastructuri on-premises.

"Percepția asupra tehnologiei poate fi îmbunătățită, mai ales că blockchain este văzut ca un mediu pentru tranzacții ilegale cu criptomonede. Educarea populației este un prim pas esențial. Apoi, e gradul de maturizare a tehnologiei. Deși există de peste 10 ani, este încă în stadiul de research și testare. E o tehnologie relativ nouă, astfel că un număr redus de dezvoltatori software pot zice că stăpânesc pe deplin domeniul. De asemenea, blockchain încă prezintă unele puncte slabe cum ar fi scalabilitate redusă și lipsa interoperabilității totale", a explicat Mihai.

Firesc, adopția va crește, iar deocamdată au fost identificate câteva domenii în care poate funcționa cu succes. Caracteristicile principale ale blockchain, cum ar fi descentralizare, distribuție, transparență, imuabilitate și integritate, transformă tehnologia într-o soluție versatilă capabilă să conteste percepția noastră asupra infrastructurilor IT clasice și să faciliteze crearea de noi ecosisteme de business care eficientizează operațiunile și stimulează productivitatea. "Datorită gradului sporit de flexibilitate și proprietățile sale benefice mediului de business, blockchain poate transforma o gamă largă de domenii de activitate: retail, turism, securitate cibernetică, industria imobiliară, industria lanțului de aprovizionare, educație", a rezumat Mihai contextul în care suntem acum.

El a indicat și sectorul bancar ca fiind o altă zonă de adopție a tehnologiei. "Nu este surprinzător că tot mai mulți jucători din domeniu îmbrățișează rapid tehnologia blockchain pentru a-și «reinventa» sistemele și procedurile învechite, pentru a spori securitatea bazelor de date și a tranzacțiilor, pentru a crește viteza și pentru a economisi o mulțime de bani oferind în același timp clienților servicii superioare", a adăugat acesta.

Sistemul medical poate fi o altă industrie imensă care să fie ajutată de blockchain. Această industrie este afectată de ineficiențe, erori, birocrație și costuri administrative ridicate. Dar, de la gestionarea datelor pacienților până la urmărirea medicamentelor prin lanțul de aprovizionare, blockchain ar putea rezolva unele dintre cele mai mari probleme ale industriei medicale. Mai mult, poate rezolva și problema conformității cu legile internaționale care au ca obiect protejarea datelor cu caracter personal, interoperabilitatea, viteza, confidențialitatea datelor și problemele de securitate. "Blockchain poate restructura sistemul de sănătate, aducând pacienții în centrul ecosistemului medical, oferindu-le control asupra datelor", a subliniat Mihai.

Punctul în care ne găsim acum e cel al datelor. Foarte multe date, tocmai de aceea sunt căutate soluții alternative pentru a le stoca, inclusiv ADN artificial. La fel de importantă e însă securitatea datelor. Apariția COVID-19 a fost un catalizator pentru infracțiuni cibernetice, în special prin ransomware și recompense plătite în criptomonede. "Datorită suitei sale de caracteristici, blockchain poate deveni o infrastructură invizibilă care protejează informațiile digitale și asigură autenticitatea absolută. Poate deveni o fundație ideală pentru numeroase industrii și medii de afaceri", concluzionează Mihai Ivașcu.


Sursa foto: Unspalsh

Dacă voiai să te uiți către o tehnologie nouă al cărei parcurs să-l urmărești, sau chiar să înveți s-o stăpânești, blockchain e aici deja. E văzută și tratată, în multe cazuri, drept fundația revoluției industriale 4.0, dar mai degrabă este componenta de care digitalul avea nevoie pentru transparență și încredere. Se poate spune, într-o formă simplificată, că e prima tehnologie care a oferit o soluție viabilă problemei generalilor bizantini.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8775 vizualizari

 • -17 (21 voturi)    
  Maare tehnologie. (Marţi, 15 iunie 2021, 10:40)

  Lok [utilizator]

  Dar veche rau. Adica se bazeaza pe un hashcheck mai amplu si cam atat.
 • +6 (8 voturi)    
  Blockchain ul.... (Marţi, 15 iunie 2021, 11:25)

  Gaspar [utilizator]

  Poate fi folosit pe vitor si pentru "gestionarea democratiei" daca pot spune asa, adica sa functioneze ca sistem de acordare a functiilor in stat in structurile statului, sa nu poate si facuta o angajare pe pile, prin interventii, meritocratie clara si transparenta.
  Aplicabilitatile sistemului sunt multiple si benefice...
  • -1 (7 voturi)    
   Serios? (Marţi, 15 iunie 2021, 14:43)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Gaspar

   Asa e si acum. Dar cum o previi? Si nu ma refer doar in Romania ci chiar la Institutiile Europene. Mai deunezi a fost scos (la scena deschisa) postul pentru asistentul directorului. Numai daca te numeai individul ala putreai s aiei postul (caracteristicile erau atat de detaliate si costumizate inca era doar o persoana in toata lumea). Cu ce ar ajuta blockchainul? Si daca ii era frate directorului nu ai ce sa ii faci. S-a potrivit EXACT pe fisa postului...
 • -2 (14 voturi)    
  Povesti (Marţi, 15 iunie 2021, 11:49)

  genescu [utilizator]

  Cu excepția banilor (Bitcoin) - cam toate celelalte lucruri se fac mai eficient cu soluții centralizate. Adică poți sa folosești un Excel sa urmărești oualele. Banii sunt un caz special pt ca acolo sunt avantaje majore sa poți verifica și sa nu îți oferi încrederea unor politicieni care pot sa îți distrugă munca ta prin inflație - de asta poți accepta ineficienta unui sistem descentralizat.
  • +5 (9 voturi)    
   Corect (Marţi, 15 iunie 2021, 12:39)

   astan [utilizator] i-a raspuns lui genescu

   Plus ca un blockchain fara proof of work si o retea globala care nu poate fi trisata prin atacuri de genul 51% in care minerii controleaza mai mult de 50% din hashrate e total intutil...e doar o baza de date dirtribuita care poate fi alterata oricand de jucarorii care detin controlul. Treaba asta cu blockchain-uri create de companii de software e doar o bagatelizare a unei idei geniale.
   • +3 (3 voturi)    
    Atacul ala de 51% e necesita energie de pe soare (Marţi, 15 iunie 2021, 14:29)

    Charles-Louis-de-Secondat [utilizator] i-a raspuns lui astan

    Multe voci spun ca atacul ala de 51% e imposibil de facut daca reteaua e indeajuns de mare. Cum e de ex la Bitcoin, ca sa ataci 51% inseamna sa consumi cantitati vaste de energie.
    Pretul pe care il platesti pe proof of stake este cu centralizarea, cine are multe monede o sa aiba si mai multe monede pt ca primeste fee-uri de pe retea.
   • -5 (11 voturi)    
    Evolutia puterii de calcul... (Marţi, 15 iunie 2021, 15:26)

    palatin [utilizator] i-a raspuns lui astan

    .. va face din blockchain o fosila inutila.
    Cine isi permite sa detina un server gazda pt blockchain? Nu oricine. Cu cat trece timpul, cu atat necesarul hardware pentru un server blockchain va creste. Implicit, va fi adoptat de o multime din ce in ce mai privilegiata. Nu va ajunge la oricine.
    Cine oare va avea destule fonduri pentru a sustine servere de blockchain? Ati ghicit: marile companii.
    Nu oricine.
    Rezultatul: va trebui sa ne incredem in marile companii pentru corectitudine blockchain. Facebook se pune? La felul cum a manevrat informatiile din ultimul an, nu cred ca mai are cineva incredere in asa ceva.
    Concluzie: privit pe termen lung, blockchain e deja istorie. Pe termen scurt, s-ar putea sa fascineze pe cineva astfel incat sa poata face bani frumosi folosindu-l.
  • +6 (8 voturi)    
   Spune-mi excelul care te mentioneaza proprietar de (Marţi, 15 iunie 2021, 12:52)

   Charles-Louis-de-Secondat [utilizator] i-a raspuns lui genescu

   Spune-mi excelul care te mentioneaza proprietar la casa ta ca sa pot sa ma scriu eu proprietar in el.
   Vecine, spune-mi si excelul si aria terenului tau ca sa-mi largesc si eu gradina putin.
   Ai suparat pe dictatorul tarii noastre X drept urmare vad ca scrie aici in excelul asta ca ai cazier.
   As putea sa continui dar cred ca intelegi si tu ca excelul nu este util pentru registre publice sigure.
   • -4 (8 voturi)    
    Atata vreme cat imputul este uman (Marţi, 15 iunie 2021, 14:45)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Charles-Louis-de-Secondat

    Cat timp imputul in blockchain este de natura umana nu vad care e diferenta cu excelul susnumit. Uppss...eroarea umana. A fost chiar "validata" de multimea care controleaza sistemul...
    • +1 (1 vot)    
     Ideea e ca ar fi foarte greu de masluit ulterior. (Marţi, 15 iunie 2021, 16:09)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     Faza de input ramane la fel. In cel mai bun caz ar inlocui notariatul, ca ei se ocupa momentan de veridicitatea lucrurilor.
     • +3 (5 voturi)    
      Nici macar (Marţi, 15 iunie 2021, 18:49)

      JohnR [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      In crypto "input" inseamna o tranzactie verificabila. In alte domenii inputul asta va fi controlat probabil de un smart contract (program care e salvat si se executa direct in blockchain). Asadar input controlat obiectiv si imutabilitate ulterioara.
   • -1 (3 voturi)    
    Excel (Marţi, 15 iunie 2021, 18:03)

    genescu [utilizator] i-a raspuns lui Charles-Louis-de-Secondat

    pt oua am zis ca e bun excelul. :)
    Pt pamant si proprietate avem Cadastrul si Notarii. Nu zic ca nu ar fi posibil sa fie puse pe blockchain ce am zis eu este ca costul versus beneficiuleste prea mare pe blockchain decat intr-o baza de date (centralizata) asa cum este acum.
    • -2 (4 voturi)    
     Ouțe (Marţi, 15 iunie 2021, 18:30)

     Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui genescu

     E o tehnologie benefică folosești CUDA core ca sa numeri ouăle.
     Așa se vor ieftini ouțele smart. In timp vei știi traseul parcurs de fiecare ou de la sursa la canalizare. Logurile se vor acumula in cantități de petabytes.
     Mult mai eficient decât un Excel. Și vei știi al cui este oul.

     Doar ca tehnologiile blockchain au devenit atât de comune încât ca și valoare nu sunt mai mari decât Excel. Nu investiți in blockchain , folosiți cr exista deja open si free. Instalarea ar trebui sa fie gratis , sunt voluntari la fiecare colț de strada.
 • +1 (1 vot)    
  niste explicatii tehnice (Miercuri, 16 iunie 2021, 16:51)

  mihai123456 [utilizator]

  Pentru a intelege avantajele Blockchain si de ce nu poate fi compromisa usor. Este practic o baza de date distribuita/redundanta combinata cu digital trust(PKI, certificate digitale, criptare)

  2 componente principale ale Blockchain
  - blocks - noduri (intr-o retea anume blockchain) care stocheaza tranzactiile redundant
  - digital trust: toate tranzactiile sunt autentificate prin semnatura electronica (PKI, certificate). Degeaba modifica 51%,61% 76%... din noduri informatia ca verificand semnatura electronica vor aparea ca modificate (tempered). Semnatua electronica e o suma de control a unui continut digital care apoi e criptata folosind cheia mea privata(pe care doar eu o stiu). Ceilalti avand cheia mea publica(certificatul meu public) pot doar verifica ca semnatura imi apartine mie.
  Cine imi emite certificatul public/cheia privata? Autoritati certificate legal pentru asa ceva. Nu orice Gianni "bossone" de la coltul blocului.
  • 0 (0 voturi)    
   Și (Miercuri, 16 iunie 2021, 19:53)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui mihai123456

   Pki certificat și timestsmp
   Ce aduce nou blockchain? Tine logurile safe?
   Mult open source vândut ca own IP multe promisiuni și nimic concret.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by