Ar trebui sa stim mai bine. Ca popor, am suferit o dictatura timp de mai bine de 40 de ani. Au fost sute de mii de victime. Nu aveam drepturi, de niciun fel. Am fost tinuti, ca tara, intr-o inchisoare atatia si atatia ani. Ne-am dorit sa fim ajutati de cineva sa scapam de gratii, in cele din urma ajutorul a venit si in 1989 am redevenit liberi, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.

Ma asteptam ca dupa atatia ani de privatiuni sa avem, ca stat, o tinuta morala care sa nu accepte compromisuri in ceea ce priveste drepturile omului. Ma asteptam sa fim o democratie model, dar sa ne si folosim experienta si libertatea pentru a fi un port-drapel in promovarea drepturilor omului si in alte parti. De ce sa nu se bucure de libertate si arabii? Sau cubanezii? Dar coreenii de nord? Sau rusii, chinezii?

Este, cred, datoria noastra morala sa promovam sistemul democratic peste tot in lume si, ca parte a Uniunii Europene (dar si in calitatea noastra de membri si in alte organizatii precum ONU sau OMC), ar trebui sa facem mai mult. Iar pentru cei care se cred mai pragmatici le amintesc ca istoria ne-a invatat ca exista riscul ca democratia sa fie inlocuita de dictatura in doar cativa ani.

Politica cea mai reusita a Uniunii Europene pana acum a fost cea de extindere. Fara sa traga un glont, Uniunea Europeana a crescut de la 6 la 27 de membri in doar jumatate de secol. A deveni membru al UE este un obiectiv si pentru vecinii nostri mai apropiati sau mai indepartati (Serbia, R. Moldova, Ucraina, dar si Turcia sau Gruzia). Din pacate, desi am facut progrese uriase, suntem departe de a fi acea democratie model. Am exportat in UE o serie de probleme iar politica de extindere a UE s-a oprit. Drept urmare, progresele din Ucraina s-au evaporat iar Turcia nu are probleme in a arunca jurnalisti in inchisoare, desi a promis ca nu mai face.

Ideea de democratie insa a ajuns si in tarile arabe. Se pare ca valorile sunt intr-adevar universale. Sunt insa sceptic ca vor inregistra progrese mai rapide decat in Romania. Daca vrem sa le dam o mana de ajutor, politica de extindere a UE ar trebui sa continue iar tarile arabe sa fie ajutate in constructia institutiilor si, de ce nu, extinderea pietei unice europene si in zona Mediteranei sau chiar si mai departe.

Comenteaza pe blogul Jeopardy.