Pentru ca se poate. Tehnic. Pentru ca un atac de tip DDoS (Distributed Denial of Service) este posibil in reteaua Internet. Pentru ca sute de mii de calcutoare sunt infectate cu Troieni pe care altii ii pot folosi cind vor (si de obicei in activitati ilegale, nu ?). Pentru ca lucru asta e stiut si raportat in special de furnizorii de securitate informatica. Pentru ca lucrul asta e ignorat de politicieni, care prefera declaratii sforaitoare de genul "vom criminaliza Botnets: de parca asta ar fi fost problema numarul unu. Cel mai greu este sa gasesti Botmaster-ul (vezihttp://www.youtube.com/watch?v=BRhauoXpNSs), nu sa criminalizezi activitatea ! Pentru ca problema securitatii informatice este deseori pusa pe planul 2. Pentru ca nu ne pasa. Noua.

  • Pentru ca povestea lui Assange este cusuta cu ata alba. Pentru ca in loc de a aplica legea (investigatie penala- mandat de la un judecator- mandat international) marile democratii ale lumii fac masuri cvasi-ilegale (asta pentru a fi eufemistic si nu a folosi termenul de presiuni) pentru a impiedica o activitate care nu a fost inca declarata ilegala de nicio instanta din lume. Prezumtia de nevinovatie ? Dreptul la aparare ? Hmm... Pentru ca omul negru Assange a fost arestat printr-un mandat european pentru o infractiune bizara (e pentru prima oara cind aud de "infractiunea de sex neprotejat" la noi nu exista de exemplu), care face ca tot omul normal sa se intrebe daca nu cumva este o facatura.
  • Pentru ca un Botmaster (sau mai multi) cred ca "solutia nu este aplicarea legii in aceasta lume bolnava "  si decid sa rezolve ei problema si sa le dea o lectie celor ce au "cedat presiunilor".  Pentru ca actiunea este pentru ei probabil un mesaj si nu un atac. Pentru ca actiunea are rol in primul rind sa stirbeasca imaginea companiilor. (inclusiv pe segmentul securitatii informatice)
  • Pentru ca autorul unui atac DDOS este extrem de greu de identificat, in special cind nu are o cerere anume (de ex. Santaj). Pentru ca, desi este o infractiune in toate tarile care au adoptat Conventia Cybercrime, organele de aplicare a legii sunt inca insuficiente de pregatite si nu pot coopera asa de usor pentru investigarea unor astfel de infractiuni.
  • Pentru ca de fapt stim extrem de putine despre Boti si Botmaster si cine ce face. Pentru ca exista infime studii cu privire la psihologia, organizarea si activitatile hackerilor, dincolo se sensul traditional si mainstream pe care il da presa la fiecare caz de phising. Pentru ca sunt probleme juridico-tehnico-socilogico-psihologice, ce necesita o intelegere a fenomenului inainte de a-l pune la zid.
  • Pentru ca de fapt raspunsul la intrebare este: habar n-avem, putem doar sa dam cu presupusul.
    Citeste si comenteaza pe Contributors.ro