O sa ne taraim prin criza asta mai mult decat altii din cateva motive pe care orice cetatean ar trebui sa le ia in calcul vis a vis de starea lui economica. Dan Selaru enumera pe blogul sau 13 motive in acest sens.

1. Incompetenta Guvernului, modurile de manifestare ale acestei stari de fapt sunt diverse, de la incapacitatea funciara de a intelege ce se intampla la subsumarea intereselor nationale celor de partid. Se adauga incompetenta, populismul, lipsa de proiecte, lipsa de capabilitate a absorbirii fondurilor europene, clientelismul politic.

2. Dependenta de produsele alimentare externe, independenta unei tari depinde de posibilitatea cetatenilor de a-si asigura nevoile de baza. Daca pentru Europa Occidentala problema este energia, pentru Romania este hrana. Stupizenia tuturor guvernantilor din 1989 pana acum este ca nu au reusit sa asigure independenta alimentara a Romaniei. Pentru ca vrand, nevrand, avem nevoie de hrana.

3. Mentalitatea, dorita de clasa politica, de asistat social a majoritatii populatiei. Clasa politica si-a dorit o majoritate dependenta economic de Stat pentru a avea parghiile pomenilor in culegerea voturilor. Aceasta mentalitate blocheaza initiativa privata ca metoda de iesire din criza. Peste care se suprapune birocratia atroce si lipsa de sprijin pentru economia privata.

Articol integral