Consulul general al Romaniei la Torino, Iulia Buje, risca sa tarasca Romania intr-un scandal diplomatic, dupa ce l-a atacat public pe ministrul de interne italian, Roberto Maroni. Doamna Buje a dezvaluit, citata de Cotidianul, ca ministrul Maroni a intervenit acum vreo opt ani la consulat pentru trei angajati romani, un fel de servitori in casa, pentru a le reglementa sederea in Italia. Altfel spus, consulul general al Romaniei atarna diplomatia in cui si pune mana pe ciomag. Demasca public un ministru italian in plina tensiune generata de prostiile comise de romani prin Italia. Aici nu discutam despre continutul dezvalurii, ci despre incalcarea uzantelor diplomatice pentru ca un partid sa castige capital politic.

Aflu ca declaratiile hazardate ale consulului general al Romaniei la Torino au aruncat in aer Ministerul roman de Externe. Vineri dimineata s-a convocat o sedinta de urgenta pentru a discuta cazul Buje. Intr-o asemenea situatie, se asteapta ca diplomatul roman sa fie declarat persona non grata de catre statul italian. Efectul obtinut de dezvaluirile consulului general va fi contrar intereselor Romaniei, si va satisface, cel mult, dorinta PSD de a capitaliza politic situatia romanilor aflati la munca in Italia.

In primul rand, regulile diplomatice nu permit unui consul sau ambasador sa atace public un demnitar din tara unde este acreditat. Astfel de iesiri publice n-au nicio legatura cu diplomatia, ci cu tarile lumii a treia.

Doamna Buje n-are voie sa emita pareri personale in ziare despre oficiali ai statului italian. Din pozitia ei, orice spune angajeaza automat statul roman, pe care il reprezinta in Italia in calitate de consul. Or, ma indoiesc profund ca statul roman a decis sa intre in conflict diplomatic cu statul italian, reprezentat, intre altii, si de ministrul Maroni, atacat de madam Buje cu poseta ei plina cu amintiri de acum zece ani.

Figura pe care Romania o face Italiei este de un prost gust desavarsit, iar politicienii romani care ies isterizati la televizor aratand cu degetul catre rahatul imprastiat pe fata ministrului Maroni par la fel de iresponsabili ca diplomatul-ventilator.

L-am auzit pe fostul ministru de externe, Petre Roman, facand spume impotriva ministrului Maroni. Mi se pare inadmisibil ca un fost diplomat sa intre in hora sinistra declansata de un consul iresponsabil. Dar poate ca domnul Roman se simte obligat sa-si sustina protejatii. Sotul Iuliei Buje, consul general al Romaniei la Torino, i-a fost sef de cabinet si este diplomat de cariera.

Sa lamurim ceva: sigur ca ministrul Maroni, unul dintre cei mai vehementi politicieni italieni, alaturi de fostul primar al Romei, Valter Veltroni, poate fi acuzat de ipocrizie si imoralitate politica daca se va dovedi ca acuzatiile consului roman sunt si adevarate. Sigur ca starneste indignare sa vezi cum tema imigratiei este utilizata fara scrupule de politicieni care si-au angajat ei insisi, la negru, sclavi din Europa de Est. Dar nu despre asta discutam. Ci despre modul in care s-a produs demascarea ministrului Maroni, incalificabil pentru o tara UE.

Pur si simplu asa ceva nu se face in diplomatie, e ceva nemaivazut ca doua tari UE sa se denigreze la nivel inalt, sa-si puna poalele in cap asa cu o face Romania prin consulul sau la Torino. Ar fi regretabil daca ministrul de externe, Cristian Diaconescu, se va prinde la randul sau in acest joc periculos, si va incerca sa capitalizeze politic, pentru sine si partidul sau, exemplara gafa a consulului roman la Torino. Ar fi pacat sa-si foloseasca diplomatii pe post de buzduganeinaintea vizitei la Roma pe care o va face luni.

In tot cazul, relatiile Romaniei cu Italia se complica in urma acestui nefericit eveniment, iar tensiunile politice generate de o problema sociala reala se amplifica. Nu asa se rezolva lucrurile, racorind opinia publica prin gesturi de o rara ineleganta intre doua state membre UE.

Romania, sub ministrul de externe Diaconescu, se comporta in relatiile cu Italia ca o tara din lumea a treia. Oficialii romani sunt la fel de blamabili ca politicienii italieni care exploateaza politic tema romanilor din Italia. Diplomatie de ciomagari.

------

UPDATE: Ministerul roman de externe a anuntat ca a rechemat-o pe Iulia Buje la Bucuresti pentru consultari. Un purtator de cuvant al ministrului Maroni spune ca stirea e complet inventata si ca avocatii sai au mandat de a actiona pe cale legala.

----------

P.S. Modul prin care politicienii si presa italiana incearca sa castige capital politic prin discurs si atitudini fascistoide, anti-imigratie si xenofobe sunt cu totul alt subiect. Din nou: nuce a spus e discutabil, ci cum si cine a facut-o.

PS2: Pentru cei care se mai indoiesc de gafa diplomatica de proportii comisa de consulul roman de la Torino, a se citi informatiile din update.