In urma cu cativa ani, dna. Elena Udrea spunea intr-un interviu ca Norvegia este republica in cadrul UE. A pus mana pe cartea de geografie si acum se ocupa de turism in cadrul guvernului Boc.

Insa nu despre dna. Udrea este acest articol, pe domnia sa o inteleg pentru motivele pe care o sa le expun imediat:

Am observat ca multi romani (cititori si ziaristi) au o parere foarte buna despre Vladimir Putin (fost presedinte al Rusiei, actual prim-ministru al acestei tari si, foarte posibil, viitor presedinte al Rusiei pentru inca 12 ani) si probabil ca si-ar dori ca si Romania sa aiba un presedinte macho. Cu siguranta, dl. Putin are carisma. La fel si Hugo Chaves in Venezuela sau Fidel Castro in Cuba. Nu conteaza ca multi rusi sau cubanezi nu prea au ce pune pe masa. Ei au presedinte tare, care se ia la tranta, care nu accepta ca tara pe care o conduce sa fie jignita de vreun vecin mai rebel. De fap, sunt multi romani care si acum il plang pe Ceausescu si multi au votat cu Vadim Tudor sau cu Gigi Becali.

In schimb, pentru a afla cine conduce Norvegia, multi dintre noi trebuie sa apelam la Google. Ca fapt divers, 25% din importurile de gaz ale Uniunii Europene vin din Norvegia (din Rusia mai putin de 50%). Norvegienii isi vad insa linistiti de treaba si nici nu vor sa anexeze vreun vecin ceva. Sau sa lase vreun cetatean al UE pe frig in toiul iernii.

Cand ne alegem modelul politic, mai ales in conditiile istoriei noastre, ar fi bine sa ne gandim de doua ori si sa nu ne lasam inselati de carisma unuia sau a altuia. Eu il prefer pe prim-ministrul norvegian lui Vladimir Putin, chit ca am nevoie de google ca sa aflu cum il cheama.

Citeste si comenteaza pe Jeopardy.