E din cauza Monicai Macovei, desigur. A ei si a dlui Morar, procurorul propus de ea sa conduca DNA. Reactia a venit prompt, in forma unor declaratii politice si apoi initiative legislative care luau dreptul de a propune numirea si revocarea sefilor de la parchete de la ministrul justitiei si il dadeau CSM. Ulterior, insa, detestata dna Macovei a fost indepartata din postul ministerial, si parlamentarii coalitiei PNL+PSD+PC+UDMR+PRM s-au mai calmat. Mai ales ca la posturile justitiei venise junele penelist Chiuariu si acestuia nu i-a luat mult pana sa inceapa de-a dreptul un razboi cu DNA si cu lupta anti-coruptie, scrie Doc, pe blogul lui.

Chiuariu a fost nevoit insa sa se retraga dupa ce tentativa sa de a-l revoca pe adjunctul dlui Morar a fost oprita de presedinte, iar tentativa de a bloca dosarele politicienilor, inclusiv unul in care era cercetat, oprita de Curtea Constitutionala. Apoi dna Nicolai de la PNL a incercat sa ajunga la butoanele justitiei; dupa o intreaga poveste, liderul PNL a trebuit sa se multumeasca cu sefia Comisiei Juridice. Iar desemnarea noului ministru a parut sa fie facuta cu acordul presedintelui; in plus, tactica dlui Predoiu a fost fundamental diferita de cea a predecesorului sau, n-a luat nici decizii controversate, n-a facut nici “declaratii politice” de acelasi fel.

Prin urmare, campionii luptei impotriva anti-coruptiei au inceput sa se ingrijoreze, si a revenit in actualitate proiectul schimbarii modului de numire a sefilor de parchete. Mai ales ca mandatul dlui Morar se apropia rapid de final, acesta mai avand insa drept la unul. Bon, revine proiectul si declaratiile si restul. Apoi, insa, la momentul 0, seriosul si tacutul domn Predoiu isi face numarul de papagal: dl Morar este bun, asa ca trebuie sa-l schimbam. (O analiza pe text a declaratiei dlui Predoiu a facut-o judecatorul Cristi Danilet, sapte articole mentionate aici)

Si aici se vede punctul slab al tacticii, altfel bine gandite, adoptata de ministru. A pacalit coalitia din care facea parte. Bun, acestia au dat veseli din aripi si din gura ca sa salute confirmarea ca dl Predoiu se afla in randurile lor. Doar ca s-au pomenit apoi ca au spre adoptare un proiect care urmeaza sa-l lase pe acest nou membru al stolului fara posibilitatea de a mai propune numirea si revocarea procurorilor sefi! Nu se poate, nu? Asa ca, dupa stilul caracteristic, a operat o mica modificare in proiectul respectiv: in loc ca propunerea sa-i fie luata ministrului si in loc sa vina de la CSM si sa mearga catre presedinte, …acum propunerea trebuie sa vina de la ministru si sa mearga doar la CSM.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Inventarul stricaciunilor politice.