Viitorul e in mainile lor. Si trecutul l-au scris tot ei. Baronii locali PSD si PD-L fac astazi legea in tara. PSD o face la propriu. Baronii rosii si-au expus pe 26 iunie la Mamaia proiectul de guvernare locala, aprobat in tacere entuziasta de baronii portocalii. Documentul, intitulat “Descentralizarea administratiei publice, un act de vointa politica”, merita toata atentia. Ii puteti spune pe scurt Manifestele Baronilor. Cititi-le, sunt despre viitorul orasului vostru! Baronii PSD cer mai multa autonomie locala, deci putere, ceea ce nu e rau. In esenta: Guvernul sa-si retraga trupele din judete si sa ia mana de pe bani. Suna aproape european. Parca asta viseaza si Basescu. Si atunci, ce e rau? Rau este cum isi imagineaza baronii puterea: cat mai mare, dar scoasa de sub orice control.

Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania, condusa de aripa dura a baronilor PSD (Liviu Dragnea, Marian Oprisan si Nicusor Constantinescu), propune modificari la patru legi care vizeaza: administratia publica locala, descentralizarea, institutia prefectului si finantele publice locale.

Legitimati de votul popular, baronii cauta sa-si intareasca pozitia in judet si sa se rupa de centru. Vom prezenta mai jos cele mai interesante propuneri, cu precizarea ca ele vor trebui sa treaca si de Parlament ca sa devina lege. Insa PSD, PD-L si chiar PNL nu vor putea ignora total solicitarile lor. Baronii vor juca un rol esential in mobilizarea electoratului la parlamentarele din toamna. Alegerile se vor desfasura uninominal, in orasele si judetele stapanite de ei. Partidele sunt, deci, la mana lor. Si invers.

Legea suntem noi! Baronii PSD vor ca nici o lege cu aplicabilitate locala sa nu poate fi initiata fara voia lor. Astfel, un amendament la legea administratiei publice locale prevede ca:

  • Orice proiect de act normativ care priveste in mod direct administratia publica locala se va elabora, sub sanctiunea nulitatii, numai impreuna cu structurile asociative ale administratiei publice local

In prezent, articolul 8 din Legea 215 in vigoare nu contine prevederi imperative:

  • Autoritatile administratiei publice centrale vor consulta, inainte de adoptarea oricarei decizii, structurile asociative ale autoritatilor administratiei publice locale, in toate problemele care le privesc in mod direct, potrivit legii.

Afara cu prefectul! Dragena&Oprisan&Co schimba cateva verbe din legea 340 si transforma prefectul intr-un personaj pur decorativ in peisajul unui judet. In forma actuala, legea prevede la articolul 19 referitor la atributiile prefectului:

  • Acţioneaza pentru realizarea în judet, respectiv in municipiul Bucuresti, a obiectivelor cuprinse in Programul de guvernare si dispune masurile necesare pentru indeplinirea lor, in conformitate cu competentele si atribuţiile ce ii revin

Atributiile prefectului in varianta baronilor PSD:

  • Analizeaza in judet, respectiv in municipiul Bucuresti, modul de indeplinire a obiectivelor cuprinse in Programul de guvernare si informeaza Guvernul, prin intermediul MIRA a stadiului acestora

Baronii PSD propun transferul unor atributii ale prefectului catre presedintele Consiliului Judetean. Iar ca prefectul sa-si mai bage nasul in afacerile lor, baronii castreaza articolul care prevede ca “prefectul este garantul respectarii legii si a ordonii publice la nivel local” cu argumentul ca "Guvernul nefiind garantul respectarii legilor la nivel national, conform Constitutiei, nici reprezentantul sau la nivel local nu poate fi”.

Putere totala. Modificarile legislative propuse de baroni prevad si extinderea consistenta a competetnelor autoritatilor administratiei publice locale. In prezent, legea descentralizarii limiteaza aceste competente la cateva servicii publice locale (amenajarea teritoriului, urbanism, canalizare, infrastructura rutira etc). Baronii vor sa preia toate institutiile locale controlate in prezent de Guvern si sa aiba competete exclusive in urmatoarele domenii

  • tineret si sport, cultura; sanatate publica, activitatea de promovare turistica si clasificarea unitatilor de cazare si alimentatie publica; serviciile de asistenta sociala cu caracter primar si specializata pentru protectia copilului si pentru persoane varstnice, pentru victimele violentei in familie; ordine si siguranta publica ; protectia consumatorilor; invatamantul preuniversitar si liceal de stat , invatamant de stat special; pensii; ocupare forta de munca si somaj; serviciile publice comunitare pentru evidenta persoanelor, pasapoartelor, permiselor auto si inmatricularea vehiculelor; activtatea de inspectie rutiera; registrul comertului etc

Mai multi bani. Desigur, ca sa aiba putere reala, baronii au nevoie de bani. Prin urmare, au gandit o serie de modificari substantiale la legea finantelor publice locale. De exemplu, baronii PSD vor sa treaca in lege negru pe alb faptul ca trecerea unor cheltuieli publice in sarcina autoritatilor locale, ca urmare a descentralizarii, se va face “numai cu asigurarea integrala a resurselor financiare necesare realizarii acestora”. Legea in vigoare nu vorbeste de asigurarea integrala a resurselor financiare, ci se refera in mod generic la acest principiu.

Ne aflam acum in unei fata situatii delicate. Presedintele Traian Basescu si oficialii UE preseaza pentru reforme adiministrative prin care comunitatile locale din Romania sa capete mai multe independenta si autonomie in raport cu puterea centrala. Functionam mai departe intr-un stat centralizat, impietrit in birocratie iar buna administrare a comunitatilor depinde in mare msura de Guvern, in loc ca soarta lor sa se decida la nivel local.

Altfel spus, ceea ce solicita acum baronii PSD, sustinuti tacit de cei din PD-L si PNL, suna rezonabil si cat se poate de european. Mica revolutie pusa la cale de cei care au franat ani de zile dezvoltarea democratica a comunitatilor locale pare cu atat mai legitima cu cat baronii de toate culorile politice au fost validati prin vot popular.

In realitate, modificarile propuse de PSD ar ridica garduri de sarma ghimpata intre feudele lor si restul tarii. Vor transforma judetele in cazemate ale coruptiei si bunului plac. Si asa democratia locala este in agonie. Presa locala, politia, parchetul si alte institutii cu rol de echilibru si control intr-o comunitate sunt subordonate baronilor. Asa se intampla in judete conduse autoritar si arbitrar ca Vrancea sau Constanta.

Una din solutiile de imaginat in aceste conditii este ca, in paralel cu descentralizarea puterii si transferul ei integral in mana baronilor locali, sa fie infiintate autoritati independente care sa le pondereze puterea excesiva. Altfel, cele 30 de miliarde de euro pompate de UE in modernizarea Romaniei se vor topi pe mosiile baronilor ca apa in desert. Si pana acum erau greu de stapanit, dar atunci cand vor avea “putere reala”, cum reclama acum incurajati de votul popular, se vor trasforma de fapt in jupani absoluti.

Iata cum reformarea administratiei, in absenta asanarii politice, risca sa dea nastere unor sisteme-mutant. N-ar fi pentru prima data insa cand principiile democratice, aplicate in orb, lucreaza impotriva democratiei.