Nici nu s-au racit bine exit-pollurile pe ecranele televizoarelor, ca independentul localelor, victima sistemului ticalosit, vizionarul autostrazii suspendate de fringhii a inceput sa stringa in juru-i de-a valma, de la stinga la dreapta, o coalitie a carei renastere nu astepta decit gongul. Intr-o veritabila intrecere socialista, Iliescu, Mitrea, Nastase, Geoana, Antonescu, Olteanu, Vadim si, mai mult ca sigur, sefii partiduletelor ramase cu buzele umflate undeva pe la 2-3%, s-au inghesuit sa-i ofere sustinerea "naturala" si "neconditionata". Independentul Oprescu va intra in turul al doilea sprijinit de 322, editia revizuita si adaugita. La fel se va intimpla in mai toate capitalele de judet unde "partidul lui Basescu" trebuie blocat cu orice pret, ca sa citesc din clasicii in viata, Iliescu si Olteanu.

Primul la start a fost, evident, Iliescu. "Bineinteles ca il vom sustine pe Oprescu, indiferent daca el va reveni sau nu in PSD". Argumentul iliescian, al blocarii PD-L, a fost impartasit si de Mitrea, Geoana si Nastase.

Au urmat Crin Antonescu si Bogdan Olteanu, care sustineau ba in nume propriu, ba in cel al partidului. Orban, care nu-si putea lua vorba inapoi, nu a recomandat, dar a infierat pe intelesul oricarui liberal greu de cap. Cit despre Vadim, acesta s-a declarat neconditionat de partea independentului si impotriva dictatorului de la Cotroceni. Din peisaj lipsesc deocamdata marunteii de sub 3%, Codrin Stefanescu si Aurelian Pavelescu, dar nu e greu de imaginat cam incotro li se va indrepta optiunea.

Uite-asa, in citeva ore, ceea ce trebuia sa se intimple, s-a intimplat. Mastile au cazut si grija fata de antagonizarea electoratului a fost data naibii. De altfel, pentru turul doi ea nici nu mai este necesara. PSD nu are niciun motiv sa fie ipocrit si sa nu-si declare deschis sustinerea fata de Oprescu, adevaratul candidat, iar PNL nu mai are ce pierde, jocurile fiind facute in majoritatea marilor orase, unde doar pe alocuri PNL va prinde turul doi.

Cine crede ca prin esecul lui Diaconescu si victoria lui Oprescu, in PSD vor urma marile masacre, taierile de capete si picioare de la scaune, se inseala. Nastase a spus-o clar: nu e momentul sa introducem "un virus in munca de partid". Mesajul ii era lansat lui Geoana, iar acesta l-a inteles rapid, ca dovada ca a promis ca va propune Biroului Permanent sustinerea lui Oprescu. Putin probabil ca electoratul PSD sa nu dea ascultare indemnului venit de sus, mai ales ca Blaga nu are discursul adecvat pentru acest tip de alegator.

La liberali, problema e mai spinoasa. Gruparea radicala va presa o hotarire clara de sustinere a lui Oprescu, marsind pe anti-basescism.De aceea, primele mesaje de duminica se refereau la "partidul lui Basescu" si mai putin la Blaga. De aceea, nicio vorba despre reversul medaliei, despre ceea ce se ascunde in spatele acestei optiuni. Mai exact, un vot acordat PSD si, implicit, lui Ion Iliescu.

Electoratul liberal va cintari bine inainte de a pune stampila pe independent. Meditatia le va fi adincita de evocarea mineriadei din 13-15 iunie, de amintirea multumirilor si de refuzul lui Oprescu de a se dezice de guru Iliescu. Cred ca doar o mica parte a electoratului PNL va urma, totusi, indemnul partidului.

O necunoscuta ramine electoratul care nu a venit la vot, majoritar, daca ne raportam la prezenta redusa din Bucuresti. Refacerea coalitiei 322 ar putea avea efectul contrar, mai exact mobilizarea acestuia. Din acest punct de vedere, declaratiile sefilor PSD si PNL sint pripite, pe de alta parte insa, aminarea nu ar fi schimbat prea mult perceptia.

In fapt, sansa lui Blaga sta exact in alegatorii absenti. In plus, cele 40% pe care, probabil, PD-L le va lua la Consiliul General vor cintari in ecuatie, existind posibilitatea ca bucurestenii sa doreasca o majoritate clara si un primar sustinut de ea. Modelul 2004 pe invers ar putea functiona: avem Consiliul, vrem primarul general.

Alianta de la Bucuresti va fi totodata un semnal pentru coalitiile care se vor forma in acele orase in care se va organiza turul al doilea. Este de prevazut ca acolo unde in lupta au ramas candidatii PD-L si PSD, coalitiile vor urma acelasi patent al 322-ului.