Ziua de 9 Mai se apropie cu pași repezi, iar anul acesta, Comitetul Economic și Social European (CESE) își va uni din nou forțele cu celelalte instituții europene pentru a marca aniversarea Declarației Schuman – evenimentul fondator al UE –, în ciuda evenimentelor tragice recente.

Cillian LohanFoto: Arhiva personala

Războiul din Ucraina a transformat literalmente agenda europeană, bulversând viețile a milioane de oameni și evidențiind un element-cheie al integrării europene: solidaritatea. Aceasta, împreună cu pacea, libertatea, democrația și statul de drept, sunt valorile fundamentale ale casei noastre comune – Uniunea Europeană –, iar Ziua Europei ar trebui să reprezinte un moment de reflecție în care reafirmăm – acum mai mult ca niciodată – atașamentul nostru față de ceea ce am construit împreună până în prezent.

Discursul istoric al ministrului francez al afacerilor externe, Robert Schuman, de acum 72 de ani, la 9 mai 1950, trebuie să ne reamintească cât de departe am ajuns în Uniunea noastră, în care războiul dintre statele membre este de neconceput și în care construim împreună un proiect comun bazat pe unitate, diversitate și punctele forte ale fiecăruia. Tocmai acesta este punctul esențial. Nu trebuie să uităm că cele mai mari provocări cu care se confruntă societatea noastră impun colaborarea noastră.

În cadrul CESE, casa societății civile europene, dorim să prezentăm poveștile tuturor persoanelor care lucrează împreună pe teren; poveștile tuturor organizațiilor societății civile care lucrează zilnic în prima linie pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni care fug disperați de războiul din țara lor, poveștile #CivilsocietyforUkraine. În acest scop, am creat o secțiune specifică pe site-ul nostru internet, în care membrii noștri și organizațiile lor arată prin cuvinte, imagini și materiale video ce fac practic și cum ajută poporul ucrainean.

2022 este, de asemenea, anul dedicat tinerelor generații ale Europei, oferindu-le tinerilor europeni numeroase oportunități de a-și face auzită vocea și de a-și împărtăși viziunea asupra viitorului. În acest spirit organizăm programul pentru următoarea ediție a Zilei Europei în cadrul Comitetului.

Anul acesta, manifestarea în sine va avea loc sâmbătă, 7 mai, când CESE își deschide porțile virtuale pentru o gamă largă de activități, în care toată lumea va avea oportunitatea de a face un tur virtual de 360° al instituției noastre UE și de a interacționa cu noi.

Vom afla mai multe despre modul în care funcționează CESE, despre funcția sa consultativă în procesul decizional al UE și despre membrii săi – reprezentanți ai organizațiilor societății civile implicați activ la nivel local în toate cele 27 de state membre ale UE.

Vă vom prezenta numele și chipurile lor și ne vom întâlni personal (chiar dacă de la distanță) pentru a trece în revistă chestiuni importante, cum ar fi situația actuală a Uniunii noastre și calea de urmat.

Dar asta nu este tot. De asemenea, vom crea un „spațiu dedicat tineretului”, care le va oferi tinerilor posibilitatea de a se implica alături de noi în contextul Anului European al Tineretului. Vom organiza și o expoziție de fotografie a proiectelor noastre culturale și vom oferi tuturor vizitatorilor noștri posibilitatea de a trimite o „carte poștală a UE” autentică familiei și prietenilor.

Nu în ultimul rând, să nu uităm că toate aceste materiale vor fi disponibile în cele 24 de limbi oficiale ale UE și vor fi accesibile tuturor, în orice moment.

Deci, acum, trebuie doar să vă invit să dați mai departe aceste informații și să consultați site-ul nostru internet pentru a afla toate informațiile relevante, cine ce face, când și cum să vă conectați.

Alăturați-vă nouă online sâmbătă, 7 mai, și aflați mai multe despre eforturile noastre zilnice pentru ca UE să fie un loc mai bun de trai: mai sustenabil, mai rezilient și mai favorabil incluziunii, care ține seama de generațiile viitoare.

Bucurați-vă de #EuropeDay2022!

Comenteaza pe Contributors.ro