Tupeistele atacuri rusești de duminică asupra a trei nave ucrainene navale, capturarea a două duzini de marinari ucraineni și rănirea câtorva reprezintă primul incident militar direct între Moscova și forțele de la Kiev. Ele constituie o escaladare profund periculoasă și o serioasă provocare pentru președintele american Donald Trump în timp ce se pregătește să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin în marginea summitului G20 de la sfârșitul acestei luni.

Aurel BraunFoto: ICUB

Faptul că atacul rus din și în jurul strâmtorii Kerci a fost rapid condamnat atât de NATO, cât și de Uniunea Europeană, subliniază urgența și gravitatea situației. Occidentul trebuie să se miște rapid în două direcții – de-escaladare și descurajare – făcând aceste două obiective aparent contradictorii compatibile, dacă vrem ca pacea pe termen lung să izbutească

Miza nu poate fi supraevaluată. În primul rând, în cazul în care Rusia poate nega Ucrainei dreptul de a naviga prin strâmtoarea Kerci, atunci va bloca capacitatea Ucrainei de a exporta fier și oțel prin porturile Mariupol și Berdyansk, care reprezintă 25% din exportul total al țării ca venit. Prin încălcarea Tratatului Rusia-Ucraina din 2003, ce era menit să ofere Kievului acces neîngrădit la strâmtoarea Kerci și la Marea de Azov, Moscova va începe să stranguleze economia ucraineană.

În al doilea rând, prin blocarea navigației spre porturile ucrainene din Marea de Azov, Rusia va putea să submineze poziția militară a Ucrainei în orașul Mariupol, oraș care este destul de aproape de linia rebelilor controlați de Moscova din estul Ucrainei. Căderea Mariupolului în mâna apropiațiilor Moscovei ar fi o lovitură devastatoare pentru Ucraina.

În al treilea rând, dacă Moscova este capabilă să execute un astfel de atac direct asupra Ucrainei fără să fie pedepsită, acest lucru este un semnal către NATO că periferia sa este din ce în ce mai expusă riscului și că țările baltice, poate chiar Polonia, care se învecinează cu vulnerabila Depresiune Suwałki ar putea fi în pericol în viitor.

Orice încercare de a face față crizei în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, dat fiind dreptul de veto al Moscovei, probabil ca nu va avea succes, așa cum s-a văzut în eșecul sesiunii de urgență de urgență de luni.Rusia, apelând la vechiul vocabular sovietic, a susținut că răspunde la o “provocare” ucraineană – codul din vremurile sovietice pentru justificarea unei agresiuni.

Măsura luată de Ucraina de a introduce legea marțială nu este de natură să descurajeze Rusia și poate pe plan intern chiar să aibă un impact dăunător. Legea marțială nu poate spori în mod apreciabil capacitatea de reacție militară a Ucrainei (care după câțiva ani de oarecare îmbunătățire este încă relativ ineficientă), dar stârnește deja îngrijorări cu privire la posibila manipulare politică de către guvernul Poroșenko, în timp ce se pregătește pentru alegerile din martie 2019.

Prin urmare, este în la latitudinea Occidentului să găsească tipul corect de echilibru dintre de-escaladare și descurajare, pe măsură ce încearcă să reasigure de sprijin Ucraina. Pentru început, marinarii ucraineni trebuie să fie eliberați iar dreptul de trecere pașnică a Kievului prin strâmtoarea Kerci trebuie restabilit. Poate că ar fi nevoie de un regim internațional de monitorizare care să se asigure că navele ucrainene și rusești nu încalcă apele teritoriale în timp ce se deplasează în regiune, iar Moscova n-ar mai putea pretinde că e îngrijorată cu privire la posibile atacuri asupra podului său de legătură via Kerch către Crimeea.

În același timp, Occidentul trebuie să se miște rapid pentru a intensifica descurajarea regională a Rusiei și pentru a face clar că o agresiune viitoare va avea costuri inacceptabile. Acest lucru include câțiva pași pe care NATO și, în special, Statele Unite ar trebui să le întreprindă rapid, mai ales acum că domnul Trump se va întâlni cu dl Putin.

În primul rând, Ucrainei i s-ar putea acorda mai mult armament defensiv, dar acest lucru ar trebui să fie calibrat cu atenție, astfel încât Kievul să nu fie tentat să supra-reacționeze.

În al doilea rând, Occidentul ar putea impune sancțiuni suplimentare Rusiei. Având în vedere multiplele sancționi deja existente, acest lucru ar fi mai simbolic decât substanțial.

În al treilea rând, poate cel mai eficient lucru, domnul Trump ar putea să satisfacă cererile Poloniei de a detașa permanent pe teritoriul său o divizie blindată S.U.A. Acesta ar fi un pas substanțial vital și simbolic, având realmente un efect de descurajare pe teren în timp ce semnalizează Moscovei că noii membri ai NATO se bucură de aceleași drepturi și protecție ca și vechii europeni și că Statele Unite dezvoltă capacități reale de reacție militară în apropierea Ucrainei.

Citeste intreg articolul si coemtneaza pe contributors.ro