De ce s-au grăbit PSD și ALDE să voteze controversatul fond suveran de nouă miliarde de lei

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 6 iunie 2018, 21:15 Actualitate | Opinii


​Legea privind inființarea Fondului Suveran de Investiții și Dezvoltare a stat prin sertarele de la Parlament timp de jumătate de an, fără a fi dezbătută vreodată în mod real. A fost multă liniște în privința ei, atât din partea puterii, cât și a opoziției. Abia marți s-au precipitat lucrurile, deputații PSD și ALDE având clar misiunea de a trece rapid legea prin comisii, pentru ca miercuri să fie dat votul final în plen. De ce atâta grabă, mai ales că legea nici nu se afla în procedură de urgență? De ce au refuzat o dezbatere despre ce se va întâmpla cu cele 2 miliarde de euro care vor fi gestionate de un grup de persoane numite politic și despre cele 33 de companii care vor forma fondul, a căror soartă devine incertă?
 • De ce nu au așteptat opinia Eurostat?
 • De ce au majorat peste noapte aportul în numerar la constituirea fondului, de la 1,85 miliarde lei la 9 miliarde lei?
 • De ce au pus pe lista de companii care vor forma fondul și societăți cu pierderi mari, care ar putea trage în jos pe cele cu profit?
 • Care sunt concret investițiile pe care ar urma să le facă fondul? Cine garantează că banii nu vor dispărea în găurile de la buget sau pe afaceri de partid total neprofitabile?
 • În ce condiții vor putea fi vândute acțiuni și active ale companiilor din Fond?
 • Cine va răspunde pentru un eventual eșec al fondului, eșec care ar însemna o catastrofă pentru economia românească?
Sunt multe alte întrebări la care deputații PSD și ALDE nu au dorit să raspundă, forțând aprobarea legii într-o singură zi, fără dezbatere pe fond.

1. După cum au declarat în câteva rânduri cei de la PSD, Legea trebuia aprobată după ce Eurostat emitea o opinie prin care spună dacă viitorul fond va afecta sau nu bugetul. Nu au mai așteptat opinia. Ministrul Finanțelor susține că există mail-uri cu Eurostat, însă acestea nu au valoare de aviz. În plus, corespondența cu Eurostat s-a purtat înaintea modificărilor făcute pe repede înainte, marți, în comisia economică din Camera Deputaților.

2. Ce ar spune Eurostat de creșterea aportului în numerar de la 1,85 miliarde lei la 9 miliarde lei, peste noapte, fără nicio explicație logică? În forma adoptată de Senat, aportul în numerar era stabilit la 1,85 miliarde lei. Brusc a fost urcat la 9 miliarde de lei. Legea arată că banii ar urma să fie alocați de Ministerul Finanțelor din veniturile din privatizare. Care privatizări? Sunt bani care vor fi alocați în tranșe timp de cinci ani, dintre care 200 millioane lei la constituire, dar chiar și așa suma este uriașă.

3. CFR și-a bugetat pentru 2018 pierderi de 367 milioane de lei, după alți ani cu rezultate negative uriașe. Poșta Română este o companie cu pierderi an de an și cu datorii de multe sute de milioane de lei. Societatea Naţională de Radiocomunicaţii SA este și ea o companie care nu se descurcă foarte bine. Acestea vor fi societăți care vor fi puse la un loc cu cele profitabile. Cum ar putea fi funcțional un fond care pornește cu asemenea poveri? În total sunt 33 de companii, din care 10 au fost adăugate peste noapte. Cert este că Eurostat nu ar fi de acord să facă parte din fond societăți cu probleme.

4. Nu este deloc clar ce fel de investiții vor fi finanțate de Fond. Autostrăzile sau spitalele nu sunt investiții care să aducă profit. Nu imediat și nu fără perceperea unor taxe consistente. Fabrici și uzine? Nu a fost elaborat niciun studiu pentru a vedea ce fel de investiții ar fi rentabile în România și nu există nicio strategie națională de reindustrializare. Sursele de finanțare vor fi din dividendele distribuite de companiile cu profit din cadrul fondului, împrumuturile, tranzacționări de diverse instrumente financiare și vânzări de acțiuni din portofoliu.

Dar cum vor fi folosiți banii astfel obținuți? Fondul va face la un moment dat, cine știe când, o strategie investițională și vor fi stabiliți niște indicatori de performanță. Însă, cel care va evalua modul în care sunt îndeplinite obiectivele va fi Ministerul Finanțelor, adică unicul acționar al Fondului. În forma adoptată de Senat exista și o prevedere ca acești indicatori de performanță să fie stabiliți împreună cu un comitet consultativ format din reprezentanți ai Guvernului, ai BNR, ai Autorității de Supraveghere Financiară, ai mediului academic, ai băncilor, ai Parlamentului și ai societății civile. Prevederea a fost eliminată de Camera Deputaților fără explicații. Practic, a fost eliminată orice urmă de obiectivitate în privința indicatorilor de performanță.

Poate va exista tentația finanțării găurilor din bugetul de pensii. Acest lucru ar însemna din start eșecul fondului, fapt care ar pune în pericol companiile care îl alimentează, iar mai departe întreaga economie românească.

Există și în alte state fonduri suverane, însă acestea se finanțează altfel, în special din resurse pe care le au în exces, fără a pune în pericol companii de stat. Cel mai bun exemplu este fondul din Norvegia, cel mai mare din lume, care fructifică veniturile din exporturile petroliere și care face investiții sigure în acțiuni, obligațiuni și imobiliare. La fel și fondurile din Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită sau Iran.

Modul în care va fi condus fondul ridică alte semne de întrebare. Primii nouă membri ai Consiliului de Supraveghere vor fi numiți direct prin ordin al Ministrului Finanțelor, iar aceștia, la rândul lor, vor numi membrii Directoratului. Teoretic, ar trebui ca managerii să fie selectați conform criteriilor OUG 109/2011 privind managementul corporativ, însă de un an și jumătate, de când stabilește Dragnea guvernele, această legislație nu a mai fost deloc respectată. Astfel, prevederea din lege că managerii vor fi selectați în baza OUG 109/2011 nu reprezintă o garanție.

5. Mari suspiciuni apar și asupra modului în care vor fi vândute acțiuni și active ale Fondului. În cazul acestor vânzări nu se va aplica legile privatizării (OUG 88/1997 și Legea 137/200), care reglementează diverse metode de întrăinare: oferte publice de vânzare, licitații sau negocieri directe. În situația în care nu trebuie să se supună vreunei legi, care vor fi regulile după care vor fi făcute aceste vânzări? În acest context, amintim declarația lui Liviu Dragnea din 13 iulie 2017, când a avut o întâlnire cu premierul Israelului Benjamin Netanyahu: "Astăzi am avut plăcerea de a discuta cu Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Statului Israel și ministru al Afacerilor Externe, despre oportunitățile de a consolida cooperarea noastra prin atragerea #capitalului israelian în Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, dar și în alte sectoare ale #economiei romanești".

6. Inițial, constituirea fondului urma să fie aprobată prin inițiativă a Guvernului. Anul trecut a existat chiar un proiect de lege pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei. Însă în decembrie a apărut o altă inițiativă, însă de data aceasta în Parlament, semnată în bloc de toți parlamentarii PSD și ALDE. Practic, Guvernul nu și-a mai asumat nicio responsabilitate, iar aproape 200 de parlamentari sunt mai greu de tras la răspundere.

Cele 33 de companii la care statul deține pachete de acțiuni care vor forma Fondul: Electrica, Delgaz Grid SA, E.ON Energie România, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom România, Antibiotice SA, Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune, Loteria Română, IAR SA, Oil Terminal, Cuprumin, Unifarm, SN Apelor Române, Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime, Romgaz, Hidroelectrica, CN Aeroporturi București, Nuclearelectrica, Imprimeria Națională, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime, Conpet, Complexul Energetic Oltenia, CFR, Societatea Națională de Radiocomunicații, Poșta Română, Aeroportul Traian Vuia Timișoara, Uzina Termoelectrică Midia, Telecomunicații CFR, Societatea de Tratament Balnear Recuperare a Capacității de Muncă TBRCM SA, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA și Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale.

După ce va fi înființat Fondul, se mai justifică existența ministerelor economiei și energiei? Acum, în fiecare dintre aceste ministere sunt mulți funcționari care se ocupă doar de administrarea participațiilor statului la aceste companii. Care va mai fi utilitatea lor după înființarea fondului?Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15457 vizualizari

 • +25 (37 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 iunie 2018, 21:28)

  [anonim]

  • +25 (31 voturi)    
   si SRI (Miercuri, 6 iunie 2018, 21:39)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui

   doarme? sau a fost acaparat si serviciul ?
   • +20 (26 voturi)    
    E clar. Fondul e facut pentru furat (Miercuri, 6 iunie 2018, 22:58)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    Banii sunt pusi impreuna pentru a putea fi furati mai usor.
    • +14 (20 voturi)    
     Omul nostru (Joi, 7 iunie 2018, 0:55)

     Caligula [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

     A fost in Elvetia sa-si puna la punct conturile, ca de, alta tara n'a fost...
    • +4 (4 voturi)    
     Da (Joi, 7 iunie 2018, 6:16)

     Lake123 [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

     Ăsta=- cel mai corect răspuns, la întrebarea din titlu. Au găsit ei o chichiță, prin care să le ajungă banii prin buzunare, pardon, conturi.
    • +1 (1 vot)    
     Sau un răspuns muzical (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 11:26)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

     https://www.youtube.com/watch?v=XhgTIoChvsA
   • +7 (7 voturi)    
    Lamurire (Joi, 7 iunie 2018, 8:07)

    cmariusalin [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    Demult..
    structurile au grija ca totul sa decurga conform Planului
   • -3 (5 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 7 iunie 2018, 10:33)

    Lok [anonim] i-a raspuns lui Kosmos

    • +2 (4 voturi)    
     Mda (Joi, 7 iunie 2018, 15:25)

     midufi [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     si omuletii verzi, si statul paralel si cel perpendicular...
     a, da si base.
    • +2 (4 voturi)    
     Lokyie boy... (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 11:22)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     ... ia un supozitor, suferi de teoria constipației....
 • +46 (54 voturi)    
  poveste ruseasca (Miercuri, 6 iunie 2018, 21:38)

  Adrian_. [utilizator]

  1. se face fondul.
  2. se scrie pe un servetel un plan de investitii fantasmagoric
  3. trebuie cautat un partener extern care impreuna cu fondul sa acopere miliardele necesare la punctul 2.
  4. acel partener va fi o firma de apartament, paravan pt rusi, chinezi si alte natii care nu au probleme sa dea spaga.
  5. dupa ce se chetuie doar pe hartie cateva miliarde, intelegerea pica si partenerul vrea banii inapoi. fondul nu are cum sa plateasca, ofera actiuni si uite asa rusii / chinezii ajung proprietari pe ceva firme cu profit mare din domeniul energetic.
  6. cateva actiuni ajung si pe la niste personaje cheie, caci si cozile de topor trebuie sa manance.

  am uitat toti ca PSD-ul a amanetat extractia de metale neferoase unui mafiot chinez? asta s-a intamplat acum cateva luni, deja e liniste pe subiectul asta.
 • +38 (44 voturi)    
  raspunsu e simplu... (Miercuri, 6 iunie 2018, 21:43)

  liviu_ [utilizator]

  vor sa fure... si vor fonduri ca sa fie furate usor...
  nu e nici o filozofie... hotii pesedisti sunt simplu de citit

  asta e si motivul pt care se grabesc cu distrugerea justitiei (asta si dosaru stapanului suprem)_
 • +19 (29 voturi)    
  pt a intelege problema de fond (Miercuri, 6 iunie 2018, 21:49)

  Kosmos [utilizator]

  Israel are acord cu Rusia pe Siria . Rusiei i se va oferi fostele zone de influenta , miscarea va rezolva si prolema isralienilor cu Justitia romaneasca
  • +6 (10 voturi)    
   aha (Miercuri, 6 iunie 2018, 23:55)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Deci, din ce spui, acum apartinem de israelieni. Ciudat, unii sunt cu independenta in gura.
   • -2 (2 voturi)    
    Dar independenta asta (Joi, 7 iunie 2018, 9:43)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Este de fapt un mare bulshit pentru ei.
 • +17 (23 voturi)    
  O mare Ilegalitate ! (Miercuri, 6 iunie 2018, 21:51)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  După cum se va vedea curând... Marea Familia de HOTI (P$D+ALDE+UDMR) isi inchipuie ca astfel va salva tara si clientela va putea FURA mai mult. Tot ce pleaca de la aceste otrepe este ILEGAL si are drept scop FURTUL IN FORMA CONTINUATA, dupa cum se va vedea si cu aceasta mega-excrocherie ce poarta marca hoțului condamnat penal DracNea.
 • +18 (24 voturi)    
  Schema Ponzi pe bani publici (Miercuri, 6 iunie 2018, 23:07)

  Parzivall [utilizator]

  Psd stie ca nu o mai duce mult si dau tunurile finale, alea grele!!!
 • +14 (22 voturi)    
  Furtul secolului (Miercuri, 6 iunie 2018, 23:45)

  Caligula [utilizator]

  Peste noapte, din 2 miliarde s-au facut 9 miliarde? Si ce e deosebit? Tot peste noapte, din 9 miliarde se vor face 2 miliarde.

  Codruta nu va mai fi la post.
  • +6 (6 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 7 iunie 2018, 6:13)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui Caligula

  • +1 (1 vot)    
   ok... (Joi, 7 iunie 2018, 7:58)

   Dan_Nemes [utilizator] i-a raspuns lui Caligula

   Deci vrei sa spui ca Codruta Kovesi e de vina pentru faptul ca s-a marit aportul numerar de 5 ori peste noapte si nu au primit acordul de la Eurostat?

   Oricum nu imi fac griji ca se va pune asa ceva in aplicare. Daca se va pune atunci cu siguranta vom iesi din UE.
  • -5 (7 voturi)    
   Ai dreptate doar in utima fraza, Codruta nu (Joi, 7 iunie 2018, 8:46)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Caligula

   va mai fi!
  • -1 (1 vot)    
   Ca pana acum (Joi, 7 iunie 2018, 10:57)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui Caligula

   Codruta fix miliardele le-a pazit.... in totii anii astia au fost condamnati cativa tapi ispasitori, bani recuperati mai putin si dosare scoase numai cu cine si cand trebuie. La cata coruptie spunem ca avem si la cat de eficienta este Codruta ar trebui sa avem ziua si condamnarea....
 • -9 (9 voturi)    
  Buna idee fondul, aveam nevoie! (Joi, 7 iunie 2018, 6:47)

  asistat [utilizator]

  Felicităr!
  • +1 (1 vot)    
   După cum și chelul (Sâmbătă, 9 iunie 2018, 11:20)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui asistat

   .... avea nevoie de tichie cu cristale Swarovsky! Ție Daddy-ți mulțumim, și ca tine vrem să fim (de bogați și de corupți)!
 • +8 (8 voturi)    
  Absolut genial! (Joi, 7 iunie 2018, 8:51)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  Jos palaria!
  Este geniala, miscarea lui Daddy!

  Pina acum, nimeni nu se putea lauda cu un tun de 9 miliarde!

  Acum, si-ar putea chiar permite sa "imparta saracilor" banii furati: fiecare din cei 4,5 milioane de votanti pedesere va primi cate 2.000 de Euro!

  In modul asta, perfect legal, Partidul lui Ilici va ramane vesnic la putere, il vor vota mereu!!!
  • +3 (3 voturi)    
   9 miliarde e doar aportul numerar (Joi, 7 iunie 2018, 14:25)

   Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

   companiile valoreaza sute de miliarde.

   Ce se intampla cu dividendele acestor companii, care ajungeau la buget? Acum vor umple golurile cu taxe?
 • +8 (8 voturi)    
  CFR-ul va fi desfiintat si vindut pe bucati. (Joi, 7 iunie 2018, 10:32)

  D-or [utilizator]

  Va fi cea mai profitabila afacere dintre toate!.

  Si-au trecut, grijulii, acest obiectiv in MasterPlan, ceea ce arata o planificare unitara si controlata a actiunilor.

  Dupa ei, potopul! Ce le pasa, ca doar nu sunt romani.

  Sunt ca lacustele, distrug tot si pleaca mai departe. Macar de-ar pleca...
 • +4 (6 voturi)    
  Fond suveran (Joi, 7 iunie 2018, 11:01)

  noi2013 [utilizator]

  Un fond suveran este o idee buna in principiul...Ce nu vad e opozitia cu economistii de vaza care sa vina cu amendamente coerente care sa introduca in lege mecanisme de control, principii pentru realizarea investitiilor...

  chiar daca astefel de amendamente nu ar trece, macar sa se vada ca vor si stiu ce trebuie facut.

  Ca altfel sa spuna ca e furt si sa conteste la CCR e deja placa stiuta si fara rezultat... Sa nu se mire cand nu vor mai lua la alegeri nici cat au luat acum 2 ani
  • +2 (2 voturi)    
   zic din nou (Joi, 7 iunie 2018, 16:13)

   young_e [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   sa faci opozitie inseamna sa MUNCESTI
   adica sa scrii exact amendamentele despre care vorbeste noi2013.
   dar sa muncesti e greu, ia timp si face rau la sanatate. unde mai pui ca daca nu esti la butoane nici gand de parandarat. asa ca, mai bine cu CCR. putina abureala, o sansoneta si un meeting cu lampioane (la o berica rece, pe seara)...
 • +5 (5 voturi)    
  Sunt necesare INVESTITII NOI de stat, nu vinzarea (Joi, 7 iunie 2018, 11:01)

  D-or [utilizator]

  celor existente.

  Statul poate si trebuie sa fie investitior in nume propriu. Nu este nici o problema juridica in acest sens, atit timp cit firmele de stat respecta regulile economiei de piata.

  Nu e necesar niciun artificiu care sa includa si sa vulnerabilizeze firmele deja existente, sau tratarea in bloc a acestora.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by