Bugetul subdezvoltarii Romaniei. Manual pentru declansat criza
Degeaba tipa toti investitorii romani si straini ca nu isi pot dezvolta afacerile din cauza ca le lipseste infrastructura. Degeaba o treime din tara, Moldova, plange dupa o autostrada. Degeaba ne indeasa, la propriu, Uniunea Europeana miliarde de euro in buget, ca autoritatile se dovedesc prea incompetente, prea stupide, prea preocupate cu politica sau prea dezinteresate.
Guvernul a inregistrat si o premiera rusinoasa - ministrul Transporturilor a absentat de la dezbaterea bugetului in comisiile parlamentare de specialitate. E adevarat ca bugetul pentru Transporturi e rusinos, o infringere umilitoare pentru ministrul Felix Stroe, dar era datoria lui sa vina si sa-si apere punctul de vedere.
Atentie! Vorbim despre bugetul unei tari in expansiune economica, avind o crestere cu mult peste media europeana. Daca nici pe crestere economica nu sint prioritizate investitiile, atunci cind, in criza? E o crima economica, si stiu ca sint cuvinte grele. Pur si simplu nu exista un alt termen pentru ce face acum coalitia PSD-ALDE. Mai ales cind stim ca am mai trecut o data prin acelasi "model de dezvoltare", cind Romania a ignorat fondurile europene si dezvoltarea in perioada de crestere, preferind populismul devastator. Uitam asa de repede 2008-2009 si criza care ne-a incercat pe toti?
Doua sint liniile directoare ale proiectului de buget pe 2018, asa cum a fost el trimis in Parlament.
Prima: bani pentru baroni. In buget sint prinse mii de mici investitii ce vor fi finantate din fonduri nationale, prin proiecte pe ministere sau prin vestitul PNDL (Programul National de Dezvoltare Locala). PNDL este una dintre cheile subdezvoltarii Romaniei: prin el, baronii si clientela politica dreneaza miliarde de euro fara controale, total netransparent. Sint bani de la buget, dati discretionar de Dragnea/Shhaideh/Paul Stanescu sau cine mai gestioneaza acest sac fara fund. Care sint consecintele? Lucrarile sint deseori facute prost si la preturile uriase, si in paralel sint ignorate fondurile europene.
Orice baron sau primar gindeste asa: de ce sa ma complic eu sa repar scoala/primaria/drumul cu fonduri europene, sa risc ancheta OLAF/DNA care sa constate ca am furat cu sacul, in loc sa ma milogesc la Guvern pentru bani din PNDL fara sa mai dau nimanui socoteala?
A doua linie directoare: indeplinirea promisiunilor populiste, marca Darius Valcov, cu care PSD si Liviu Dragnea au cistigat alegerile. Toata cresterea economica din 2017 si cea prognozata pentru 2018 se duce in salariile supradimensionate ale unei armate de bugetari care sufoca economia privata. Pur si simplu situatia e scapata de sub control, iar firavele masuri de austeritate (limitarea cheltuielilor cu masini si mobilier in institutii, aminarea bonusurilor pentru bugetari, limitarea angajarilor) vor avea impact minim.
Pe scurt: ciuperca otravitoare a birocratiei creste tot mai mare si mai nociva pentru organismul pe care il paraziteaza si-l lasa fara resurse.
Adaugati la acest tablou inca doua tuse groase. Prima - performanta tot mai slaba a ANAF, o institutie in care s-a stopat reforma inceputa in 2012 si care se dovedeste incapabila sa colecteze pe masura cresterii economice. A doua - flagelul firmelor create de primarii si ministere pentru sifonat banii si pentru hranit cu posturi bine remunerate clientela de partid, atirnatorii de pe linga primari, ministri si sefi de filiale. Ambele fenomene inseamna drenarea de bani de la bugetul statului.
Cititi in aceasta sectiune stirile ultimelor zile despre marile proiecte de infrastructura lasate fara finantare in 2018. Milioane de romani sint afectati de intirzierea lor. Zeci de mii de firme sint afectate si ele. Ginditi-va si la firmele de constructii care au cistigat deja acele licitatii si acum vad cu groaza perspectiva de a tine mii de angajati si sute de utilaje in stand-by pina se milostiveste guvernul sa le plateasca lucrarile. Toate acestea vor costa bani.
In 2018 se vor pune bazele viitoarei crize economice. Dezechilibrele sint uriase. Sa risipesti o crestere economica de 7% doar pe salarii si pensii - am mai trait asta o data si stim ce inseamna. O accelerare spre un zid de beton. Un zid la fel de puternic precum incapatinarea cu care PSD si ALDE neaga realitatea.

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Dar acum o firma medie nu mai nici planifica investitii sau plan de dezvoltare - din lipsa cronica de infrastructura planificata si de vointa politica de-a ajuta real economia (ce duduie pe hartie doar).
Daca in final societatea civila (sistemul imunitar inca viu in RO) va elimina cancerul PSD, inca ne ramane mostenire o caracatita birocratica si o lipsa cronica de incredere in REZULTATE. Asta va fi lupta reala.
Doar asa isi pot lua dreptul,daca nu ar fi coada nu ar mai da nimeni bani !
PSD-ALDE-UDMR ar tebui interzise sa aiba acces la legiferare in parlament si la guvernare pe perioada limitata sau chiar nelimitata, pentru raul si daunele aduse interesului si securitatii nationale... exact asa cum la noi in tara sunt interzise de la revolutie si partidele comuniste ...
Se pot constitui asociatii cetatenesti care pot solicita informatii la aceste autoritati sau pot sa isi apere interesul.
Suntem cu totii complici la aceste lucruri din pacate...
Degeaba aruncam cu noroi dintr-o parte intr-alta. de la privat la stat sau invers, este numai vina noastra, a tuturor pentru ce se intampla.
1.participantii de la Startup Nation nu au primit nici acum banii, dupa luni de zile de intarziere si risca insolventa. din aproape 19.300 aplicanti intra la finantare cam 8.600 firme. Ministrul Mediului pt Afaceri a declarat ca ar trebui finantate si restul firmelor(mai ales ca banii se intorc de 5-6 ori la Statul Roman) dar cum e foame mare in PSD
2. legea preventiei, pt a salva patronii de la abateri minore a devenit sursa de venituri a statului prin crestere de amenzi http://www.startupcafe.ro/taxe/patroni-imm-legea-prevenirii-amenzi.htm
3. nu e suficient ca esti insolvent si amendat, PSD te vrea si re-educat. prin puscarie, daca nu-ti platesti contributiile sociale (cu banii intarziati de la startup nation).
daca esti evazonist, esti amendat, daca gresesti si nu platesti asigurari, intrii la puscarie
http://www.startupcafe.ro/taxe/inchisoare-patroni-contributii-impozite.htm
ce fel de startup nation doriti sa fim?
Ei sunt manipulați ușor la tv și cu un litru de ulei.
Iar cei cu salarii mari de la buget sau regii autonome și cei cu pensii speciale sunt toți 100% cu guvernanții actuali.
Deci?
Oare nu este limpede ca albastrul cerului ca doar cu proteste de strada nu se rezolva nimic?
Cat va trece pana sa se lanseze apeluri la greva totala si nelimitata??????