2018 va fi inca un an pierdut pentru dezvoltarea Romaniei. La fel ca 2017, la fel ca 2016, cu marile proiecte de infrastructura blocate sau subfinantate. Proiectul de buget dezbatut in anonimat de Parlament arata obsesia PSD - ALDE pentru salariile bugetarilor si o minima preocupare pentru investitii. Romania 2018, anul centenarului Unirii, va fi o tara incremenita in trafic, o tara poluata de noxele masinilor bulucite pe sosele vechi de jumatate de secol, o tara in care vibranta economie privata e sufocata de un stat hot, debil si supradimensionat.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Degeaba tipa toti investitorii romani si straini ca nu isi pot dezvolta afacerile din cauza ca le lipseste infrastructura. Degeaba o treime din tara, Moldova, plange dupa o autostrada. Degeaba ne indeasa, la propriu, Uniunea Europeana miliarde de euro in buget, ca autoritatile se dovedesc prea incompetente, prea stupide, prea preocupate cu politica sau prea dezinteresate.

Guvernul a inregistrat si o premiera rusinoasa - ministrul Transporturilor a absentat de la dezbaterea bugetului in comisiile parlamentare de specialitate. E adevarat ca bugetul pentru Transporturi e rusinos, o infringere umilitoare pentru ministrul Felix Stroe, dar era datoria lui sa vina si sa-si apere punctul de vedere.

Atentie! Vorbim despre bugetul unei tari in expansiune economica, avind o crestere cu mult peste media europeana. Daca nici pe crestere economica nu sint prioritizate investitiile, atunci cind, in criza? E o crima economica, si stiu ca sint cuvinte grele. Pur si simplu nu exista un alt termen pentru ce face acum coalitia PSD-ALDE. Mai ales cind stim ca am mai trecut o data prin acelasi "model de dezvoltare", cind Romania a ignorat fondurile europene si dezvoltarea in perioada de crestere, preferind populismul devastator. Uitam asa de repede 2008-2009 si criza care ne-a incercat pe toti?

Doua sint liniile directoare ale proiectului de buget pe 2018, asa cum a fost el trimis in Parlament.

Prima: bani pentru baroni. In buget sint prinse mii de mici investitii ce vor fi finantate din fonduri nationale, prin proiecte pe ministere sau prin vestitul PNDL (Programul National de Dezvoltare Locala). PNDL este una dintre cheile subdezvoltarii Romaniei: prin el, baronii si clientela politica dreneaza miliarde de euro fara controale, total netransparent. Sint bani de la buget, dati discretionar de Dragnea/Shhaideh/Paul Stanescu sau cine mai gestioneaza acest sac fara fund. Care sint consecintele? Lucrarile sint deseori facute prost si la preturile uriase, si in paralel sint ignorate fondurile europene.

Orice baron sau primar gindeste asa: de ce sa ma complic eu sa repar scoala/primaria/drumul cu fonduri europene, sa risc ancheta OLAF/DNA care sa constate ca am furat cu sacul, in loc sa ma milogesc la Guvern pentru bani din PNDL fara sa mai dau nimanui socoteala?

A doua linie directoare: indeplinirea promisiunilor populiste, marca Darius Valcov, cu care PSD si Liviu Dragnea au cistigat alegerile. Toata cresterea economica din 2017 si cea prognozata pentru 2018 se duce in salariile supradimensionate ale unei armate de bugetari care sufoca economia privata. Pur si simplu situatia e scapata de sub control, iar firavele masuri de austeritate (limitarea cheltuielilor cu masini si mobilier in institutii, aminarea bonusurilor pentru bugetari, limitarea angajarilor) vor avea impact minim.

Pe scurt: ciuperca otravitoare a birocratiei creste tot mai mare si mai nociva pentru organismul pe care il paraziteaza si-l lasa fara resurse.

Adaugati la acest tablou inca doua tuse groase. Prima - performanta tot mai slaba a ANAF, o institutie in care s-a stopat reforma inceputa in 2012 si care se dovedeste incapabila sa colecteze pe masura cresterii economice. A doua - flagelul firmelor create de primarii si ministere pentru sifonat banii si pentru hranit cu posturi bine remunerate clientela de partid, atirnatorii de pe linga primari, ministri si sefi de filiale. Ambele fenomene inseamna drenarea de bani de la bugetul statului.

Cititi in aceasta sectiune stirile ultimelor zile despre marile proiecte de infrastructura lasate fara finantare in 2018. Milioane de romani sint afectati de intirzierea lor. Zeci de mii de firme sint afectate si ele. Ginditi-va si la firmele de constructii care au cistigat deja acele licitatii si acum vad cu groaza perspectiva de a tine mii de angajati si sute de utilaje in stand-by pina se milostiveste guvernul sa le plateasca lucrarile. Toate acestea vor costa bani.

In 2018 se vor pune bazele viitoarei crize economice. Dezechilibrele sint uriase. Sa risipesti o crestere economica de 7% doar pe salarii si pensii - am mai trait asta o data si stim ce inseamna. O accelerare spre un zid de beton. Un zid la fel de puternic precum incapatinarea cu care PSD si ALDE neaga realitatea.