Absent aproape permanent de pe scena publica, neimplicat in marile probleme ale cetatii (un altfel de presedinte, nu-i asa?), Iohannis a simtit nevoia sa iasa la joc. A facut-o, cu chiu cu vai, la momentul votului neasteptat pentru Brexit, cind a si anuntat un mare proiect.
Nici mai mult, nici mai putin decit un proiect de tara. Dupa initiativele sectoriale pe educatie si sanatate, din care nu stim inca ce se va degaja, a venit rindul viitorului intregii tari. Initiativa sufera de o oarecare doza de grandomanie si inadecvare la realitate, dar merita sa luam in calcul cum l-ar putea ajuta pe Iohannis.
- Il va readuce in prim-planul comunicarii macar din cind in cind, ca promotor al unui proiect care nu poate ramine indiferent opiniei publice
- Poate fi util pentru a pregati opinia publica si partidele insele cu ideea unui guvern de uniune nationala dupa alegerile din 11 decembrie. Zvonurile privind preferinta lui Iohannis pentru un guvern PSD-PNL dupa alegeri se intetesc, partidele insele par sa accepte aceasta solutie. Daca alianta PSD+ALDE nu va obtine peste 50% din locurile din viitorul Parlament, e foarte greu pentru PSD sa obtina postul de premier, asa ca mai bine intra intr-un guvern cu PNL in care sa aiba jumatate din ministere. Or, o asemenea idee e greu de inghitit de public, asa ca Iohannis ar putea arata prin acest proiect ca poate pune inca de pe acum partidele la aceeasi masa.
- Proiectul poate avea si valoarea de simbol pentru un presedinte neamt tot mai des acuzat de adversari si de nationalisti ca nu face nimic pentru Romania. In perspectiva anului 2018, plin de simbolistica, el poate prezenta ceva. Mai bun decit nimic
- Nu in ultimul rind, acest proiect ar putea reprezenta in mod real viziunea de presedinte a lui Klaus Iohannis
Chiar si cu aceste mari rezerve, proiectul poate aduce doua lucruri utile.
- Un eventual nou pact de la Snagov, o asumare transpartinica a unor obiective strategice mari (la Snagov, in 1995, s-a convenit sustinerea integrarii in UE). Nu mi-e foarte clar insa ce obiectiv de magnitudinea integrarii in UE ori NATO ar putea sa convina aceasta comisie prezidentiala.
- Institutirea unui dialog institutional intre partide, un soi de sfat al inteleptilor cu caracter permanent, in care sa se discute marile probleme ale tarii.
Indoielile survin la executia acestui plan. Plan care, repet, mi se pare ca sufera de o oarecare doza de grandomanie.
Componenta acestei comisii e una care ridica semne mari de intrebare. Ea e formata din doua grupuri distincte: reprezentantii partidelor si ai unor institutii, respectiv 10 personalitati. Asa au fost definiti de purtatorul de cuvint al Cotroceniului: personalitati. Nu reprezentanti ai societatii civile, nu vizionari in domeniile lor, nu strategi in domeniile lor, ci "persoane care au competenţe dovedite, experienţe în domenii de specialitate, sunt persoane cu o notorietate mare, care au o cunoaştere bună a realităţilor europene, afacerilor europene".
Sa le luam pe rind.
Prima mare problema e la reprezentantii partidelor parlamentare, cite doi de fiecare partid. Lista de nume ne arata ca nivelul reprezentarii partidelor este unul secundar. Membrii de partid trimisi la Cotroceni nu fac parte din cercul principal al liderilor cu putere de decizie, ceea ce inseamna ca ei nu vor putea angaja prea multe propriile partide. Nici nu ne puteam astepta ca partidele sa-si delege liderii majori la lucrarile comisiei prezidentiale in plina campanie electorala, ar fi sugerat un blat electoral sinistru.
Ca atare, nu ne putem astepta ca domnii (da, domnii, pentru ca nici un partid nu a trimis vreo doamna) ce reprezinta PSD, PNL, ALDE si PMP sa decida mari obiective strategice, pentru ca nu cred ca Liviu Dragnea o sa-i asculte prea mult pe Marius Nica si Viorel Stefan, Vasile Blaga pe Ene Dinga (va mai amintiti cum incerca sa traduca in engleza numele lui Gheorghe Flutur) si Adrian Ciocanea (va mai amintiti de el?). Si tot asa.
A doua problema e la reprezentantul Guvernului. Guvernul Ciolos l-a desemnat pe Vasile Iuga, un respectat consultant asociat la PwC. Stim ca premierul Dacian Ciolos are incredere in el, dar asta inseamna ca si noi trebuie sa avem incredere in agenda unui profesionist care, vrind - nevrind, reprezinta uneori companii sau institutii cu interese ce pot intra in conflict cu interesul public?
A treia problema e la lista celor zece personalitati. E o lista pestrita. Exista profesionisti care au fost validati profesional si a caror agenda e una reformista: cei 3 din BNR (Cristian Popa, Lucian Croitoru si Vasile Lazea - de remarcat ponderea mare a pepinierei BNR, 3 din 10), Gabriela Dragan de la Institutul European. Este pe lista si Vasile Puscas, un pro-europeana convins, negociator-sef cu UE, excelent cunoscator al dosarului UE, dar cam iesit din prim-planul marilor dezbateri de idei. In comisie sint cooptati doi experti in politica externa cu pozitii pro-atlantiste puternice si cu interese clare legate de Republica Moldova, cu pozitii uneori stridente (Iulian Chifu si Dan Dungaciu). Pe lista e si un personaj cu agenda indoielnica, rectorul UBB Cluj, Ioan Aurel Pop, cel care l-a aparat pe Victor Ponta in debutul scandalului de plagiat, si care a stirnit recent controverse uriase printr-o declaratie care minimiza calitatile "generatiei Facebook". Mai apare Gheorghe Oprescu, fost sef al Consiliului Concurentei, un profesionist mai degraba sters, precum si controversatul politolog Cristian Pirvulescu, autorul modelului de vot uninominal si al celebrului concept al "prefraudarii alegerilor" din 2009.
Pe scurt, o lista incropita cumva in pripa, cu citeva centre majore de influenta (BNR, Universitatea Babes - Bolyai). Din lista lipsesc mari strategi politici, lipsesc reprezentantii societatii civile tinere, lipsesc reprezentantii capitalului autohton.
Mai mult de-atit: mi se pare ca lipseste cumva obiectul muncii. Are Romania nevoie reala de un nou proiect de tara? E vorba de un proiect politic (de magnitudinea unirii cu Moldova), un proiect socio-economic (eliminarea disparitatilor intre regiuni, a celor intre urban si rural, imbunatatirea educatiei si sanatatii etc)?
Deocamdata, pare un exercitiu de imagine menit sa mai salte putin imaginea unui presedinte inca absent din ringul politic.
UPDATE: Vasile Iuga a facut o precizare legata de calitatea sa: "Este un expert independent nominalizat la propunerea Guvernului in aceasta comisie prezidentiala, fara insa a reprezenta propriu-zis Guvernul".
Cine sunt membrii comisiei:
Personalitati:
1. Cristian POPA - Fost viceguvernator BNR, fost vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii
2. Dan DUNGACIU - Sociolog si geopolitician, presedintele Fundatiei Marii Negre
3. Gabriela DRAGAN - Profesor universitar la Academia de Studii Economice Bucuresti, director general al Institutului European din Romania
4. Ioan-Aurel POP - Academician, Rector al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj
5. Gheorghe OPRESCU - Profesor universitar la Universitatea Politehnica Bucuresti, fost Presedinte al Consiliului Concurentei
6. Lucian CROITORU - Consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR
7. Vasile PUSCAS - Istoric, profesor la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, fost negociator-sef pentru aderarea la U.E.
8. Cristian PIRVULESCU - Politolog, presedintele Asociatiei "Pro Democratia"
9. Valentin LAZEA - Economist - sef al Bancii Nationale a Romaniei
10. Iulian CHIFU - Fost consilier prezidential, analist de politica externa, profesor la SNSPA Bucuresti
11. Reprezentant Guvern: Vasile Iuga, Senior Advisor PwC
Reprezentanti partide politice
12. Viorel Stefan - Deputat, Presedinte Comisia pentru buget, finante, banci (PSD)
13. Marius Nica - Fost ministru al Fondurilor Europene (PSD)
14. Ene Dinga - Fost ministru al integrarii Europene, Cercetator stiintific, Academia Romana (PNL)
15. Adrian Ciocanea - Profesor universitar - Universitatea Politehnica Bucuresti (PNL)
16. Winkler Gyula - Europarlamentar (UDMR)
17. Korodi Attila - Deputat (UDMR)
18. Varujan Pambuccian - lider al Grupului Parlamentar al Minoritatilor
19. Ovidiu Victor Gant - Vice-lider al Grupului Parlamentar al Minoritatilor
20. Cosmin Cristian - Fost secretar de stat Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (ALDE)
21. Radu Cojocaru, Inginer, fost parlamentar (ALDE)
22. Siegfried Muresan - europarlamentar, raportor al grupului PPE (PMP)
23. Lucian Alexandru Curtu, decan al Facultatii de Silvicultura si Exploatari Forestiere, Universitatea Transilvania din Brasov (PMP)
De ce ne-ar trebui un alt proiect cata vreme Neamtul nu poate simti romaneste si nu se poate gandi la MAREA UNIRE ?
PS. Ne arunca praf in ochi cu Dungaciu si cu Chifu !
Este evident ca m-am referit la sasul Iohannis care nu are nicio legatura cu Carol I sau cu Ferdinand.
PS. Iar in ceea ce priveste lectiile despre decenta, mai usor cu ele !
Tot tehnocrat va fi guvernul, mai ales ca USR este marea necunoscută, ca procente în parlament, pt că va fi votat de un procent necunoscut din cei 65 % care nu s-au prezentat la vot si care vor ieși in număr mai mare acum, iar diaspora va vota majoritar cu USR.
Pentru ce prostesti lumea sa aleaga?
Ne prefacem ca sintem un stat de drept, dar se face doar ce vor unii care dau cu tifla milioanelor de alegatori :P
Cata vreme poporul e atat de cretin incat sa aleaga astfel de nesimtiti ca reprezentanti e mai bine pentru el sa nu se tina cont de alegerea lui proasta.
Hai sa ne imaginam o delegatie PSD- ALDE care vine la Cotroceni la negocieri condusa de Dragnea- condamnat definitiv si cu dosar pe rol, Ponta- plagiator dovedit, dosar pe rol si Tariceanu- dosar pe rol. Johannis ar trebui sa negocieze cu infractorii astia sau sa le dea flit?
Deci, ai votat tu vreodata vreun ministru?
Deci, ai votat tu vreodata vreun ministru?
99% din comisia aia habbar nu are ce e aia un bilant contabil, nici unul nu avut vreodata o firma.
Nu ti se pare ciudat ca sectorul de afaceri nu e implicat?
Un proiect de tara trebuie sa fie expresia in plan administrative a doctrinei unui partid.
Daca nu iti convine sa fie partied politice la conducere, atunci ai la indemana comunismul si fascismul ce exact asta fac: elimina pluripartidismul.
Dar ca sa faci o societate democratica, cu economie de piata si cu pluripartidism, pe baza unui "proiect de tara" facut in afara politicului - asta e pur si simplu imposibil.
Repet- doar daca nu ai chef sa instaurezi o societate fara partide - adica communism sau fascism.
Mi-l animtesc pe Brucan in '90 (avean 16 ani) zicand ca avem nevoie de 10 ani...Nici el, saracul, nu realiza ce damage a realizat dictatura in mentalul colectiv...
O sa vedeti in decembrie marea balmajeala marca Johannis un PSD PNL cu prim ministru de la PSD.
In acest moment USR are o problema pentru ca nu are filiale in tara si alegerile nu se castiga cu frantuzoaice pe post de mascota.,va lua sub PNL la alegeri astfel incat guvernul PSD PNL sa se formeze fara spasme.
Electoratul indecis ar trage imediat concluzia ca asistam la un blat si nu s-ar mai prezenta la vot. Alegatorii traditional penelisti ar vira catre USR. Iar PSD, care acum are tinicheaua dosarelor de coruptie legata de coada, ar castiga legitimitate si prestigiu devenind brusc un partener eligibil pentru o alianta la guvernare.
Iohannis, in ciuda aparentului sau non-combat, a dovedit ca stie sa ia decizii corecte atunci cand conteaza cu adevarat: el este cel care l-a nominalizat pe Ciolos, un om despre care nu se stiau prea multe la momentul respectiv.
Cred ca ar trebui sa avem mai multa incredere in judecata sau in inspiratia dlui Iohannis.
Din incultura politica s-a facut comisia asta.
Un "proiect de tara" creat in afara politicului este o teza comunista (sau fascista),
Un proiect de tara este un inlocuitor al programului politic de partid (oricare ar fi acesta".
Partidele politice au ajuns "vinovatul penru toate" in constiinta sociala. Acest lucru condce la idea inutilitatii partidelor.
De la inutilittea partidelor la desfiintarea parlamentului nu mai e decat un pas.
Iar desfiintarea parlamentului sau transformarea sa intr-o tribuna politica a unui partid unic este caracteristica comunismului (sau fascismului).
Norocul nostrum, ca natie, este ca majoritatea membrilor comisiei asteia sunt niste impotenti politici si din pura incompetent si incapacitate vor gainatza un document plin de iluzii si parascovenii, clar inutil si inutilizabil.
Electoratul PSD nu prea se inghesuie sa citeasca HN nu-I asa?
Un procent din electorat este inca nehotarat. Nehotararea este esentiala- daca vor vota sau nu. Nu ce partid sa voteze.
Acesti nehotarati daca ies la vot, vor vota cel mai probabil PNL,
Ei, singura modalitate de a-I face sa nu iasa la vot este sa ii convingi cumva ca ar vota tot PSD din moment ce PNL va forma o coalitie cu PSD.
Oricum, idea de a vedea in Comisia pentru Proectul de Tara (o adunatura de impotenti politic) un precursor al Marii Coalitii este hazardata.
In cele 2 luni care au mai ramas pana la alegeri, gaska asta de dfesprinsi de realitate nu are cum sa vina cu ceva coherent.
Ori, ia imaginati-va ca papagalii aia vin cu un document de doi bani cu 3 zile inainte de alegeri?
Va spun eu ce: electoratul PNL nu va mai iesi la vot (dezamagit de papagali). Presedintele nostrum ori e e facut gramada, ori e victima unor analisti de 2 bani.
Are mici tresariri, uneori devine chiar atent.
Daca insa din nefericire pentru aceasta tara, populatia ei doreste masiv penali in fruntea ei, Johanis pe cine sa puna la guvernare?
Daca PSd + PNL fac 80-90% probabil ca vom avea pe Dragnea premier si pe Alinuta vice.
Daca nu cumva , doriti sa schimbati ceva si va miscati funduletele inspre Senat diseara.
Si pana la urma presedintii partidelor parlamentare nu ar trebui sa lipseasca. Stiu, nici mie nu imi plac ,dar fara ei nu se poate face mai nimic.
Cu comisia anuntata ceea ce se poate face e un plan al Romaniei socialiste multilateral dezvolatate.
Se vor tine simpozioane, se vor face documente peste care se va asterne praful.
"Proiectul de tara" contine doua cuvinte cu o mare greutate si de aceea ar trebui tratat cu maxima seriozitate. Insa noi, ca buni "romani" ce suntem, mai intai facem o "comitzie"! Pestrita! Apoi asteptam ca membrii onoratei "comitzii" sa produca un proiect coerent! Este ca si cum ai avea un cos cu 10 feluri de fructe (fara, sa spunem, ananas, insa cu multe mere stricate!), sa pui fructele intr-un blender urias si sa speri ca in final vei obtine suc de ananas gustos! Fiecare membru, luat separat, poate fi o "personalitate", insa amalgamati, devin practic inutili!
Sarcina intocmirii unui "Proiect de tara", intr-o tara normala, ar trebui sa revina Guvernului, deoarece se presupune ca reuneste destui specialisti in toate domeniile si, in plus, au si viziunea unui proiect "sustenabil". Insa un Guvern, care schimba ministrii, secretarii de stat, directorii pana la simplii angajati, doar dupa interese proprii sau de grup nu poate fi numit "profesionist". Cel actual este mai bun decat orice Guvern politic, cel putin datorita faptului ca are interese (partial) diferite.
Unii membri ai comisiei par a fi "experti", putini ii cunosc in realitate. Insa, fiecare dintre ei s-ar putea declara intr-adevar "expert" in a elabora un "Proiect de tara", daca ar fi trait intr-o societate dezvoltata! Degeaba stiu multa teorie (de nota 10), daca la practica sunt corigenti !
Le propun sa studieze o tara, care mi se pare un exemplu relevant : Japonia (unde am avut sansa sa si traiesc ceva vreme). Cum s-a ridicat tara dupa al doilea razboi mondial, cum se explica boom-ul de dupa 1950, apoi cel de dupa 1970. In termeni simpli: Guvernele japoneze de dupa al doilea razboi mondial au adoptat un "Proiect de tara", care a si fost pus in aplicare (la noi, daca va fi lansat un "Proiect de tara" de catre un Guvern, sigur urmatorul Guvern va spune ca nu este bun proiectul si-l va modifica!).
Exista multa literatura despre cum s-a ridicat Japonia. Mentionez doar un singur punct din planul japonez de redresare:
• sistemul educational a fost (si inca este) prioritar in dezvoltarea tarii ; de aceea Japonia este acum printre primele puteri mondiale: educatia a fost si este la locul ei intr-o eventuala lista de obiective, anume pe locul intai!
La noi, educatia ca prioritate este doar o lozinca. Imbunatatirea actului educational nu se face doar marind salariile profesorilor (si sunt unul dintre ei). Sunt multe altele de facut si ar trebui inceput cu epurarea sistemului educational de toti intrusii ajunsi in sistem pe motive politice, de falsa competenta si prin nepotisme.
Cam atat! Sa vedem ce "Proiect de tara" va naste "comitzia", insa mai ales cand! (la care Paste?)
Vazand cerintele oamenilor care s-au saturat de toti politicienii fara exceptie care au furat cat au putut . Niciun politician nu poate venii sa spuna ca nu este implicat , ori nu au fost prinsi inca or au fost complici prin simpla prezenta. Toti politicieni au fost acolo cand si-au votat salarii si pensii nesimtite sau cand au votat pentru a se apara impotriva justitiei , in comparatie cu ce nu au facut pentru tara pentru banii luati , Nu a venit niciunul sa-si dea demisia sa spuna ca nu sant de acord . Dupa 26 de ani de pseudo democratie am ajuns sa ne paraseasca 20% din populatie , Nu au facut un spital ,sosele si autostrazi , sistemul feroviar este distrus , sanatatea moarta , invatamantul mai prost ca pe vremea impuscatului, acestea sant cateva din nerealizarile politicienilor .
In concluzie nu au facut nimic doar au distrus si ce mai functiona .
Daca avea vreo legatura cu nemtii, johannis ar fi putut intra in istorie .Trebuia sa dizolve parlamentul numind o constituanta care sa faca legi adevarate si democratice in care sa nu fie aparati politicienii decat doar pentru declaratii politice si cu raspunere pentru activitate desfasurata , maxim doua mandate de la presedinte pana la ultimul primar fara drept de participare la alegereri : securistii , activistii pcr si toti politicieni dupa 1989 ca recompensa pentru binele facut tarii. Am ajuns ca o tara dotata natural si economic sa ajungem o natiune de cersetori pe la portile Europei.In schimb sasul vrea sa isi puna in aplicare maretul plan de a duce Romania pe inaltele culmi ale socialismului multilateral dezvoltat.visul analfabetului , numind un guvern de uniune nationala din cei care au parazitat si distrus tara .Probabil vrea sa ii recompenseze pe cei din usl pentru ca l-au propus prima data ca priministru la Grivco. Ce urmeaza sa il gratieze pe voiculescu.
Corelat cu lipsa totala de investitii in infrastructura din Moldova (autostrada de ex) si cu orientarea investitiilor catre sudul si vestul tarii se poate intreba: mai are cineva nevoie de Moldova ? Deranjam ? Poate reusim sa ne descurcam si singuri (asa cum a reusit Iasul cu aeroportul in ciuda tuturor piedicilor).