Atentatele teroriste de la Charlie Hebdo vor aduce schimbari majore in UE. Uciderea ziaristilor francezi si a clientilor unui magazin evreiesc reprezinta cea mai mare victorie in Europa pentru terorismul jihadist in franciza. Sintem in prezenta unui moment-zero pentru toti actorii-cheie, de aici vor veni schimbarile asteptate: comunitatea musulmana, arhitectura de securitate europeana, clasa politica, presa. Odata evenimentul consumat si emotia eliberata, discutiile vor incepe pe citeva mari paliere.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Inainte de a trece in revista toate domeniile in care Europa va vedea schimbari mari, o scurta discutie despre religie.

Aud din tot mai multe parti ca nu islamul e vinovat pentru atacuri, pentru ca "islamul e pace". Nu, islamul nu e pace. Nu acum. Pentru ca sensul unei religii nu e imuabil, ci e dat de actiunile adeptilor sai, dupa cum spune un comentator The Guardian. Asa cum crestinismul nu a fost pace in timpul cruciadelor, Inchizitiei ori in timpul Ku Klux Klan, islamul e reprezentat acum SI de acesti teroristi, care isi bazeaza ororile pe religie si recruteaza adepti in numele religiei. In cazul crestinismului a fost nevoie de schimbarea masiva a opticii majoritatii pentru a se opri ororile, acelasi lucru trebuie sa se intimple si acum cu lumea musulmana. Altfel, pericolul islamofobiei e urias.

Asa ajungem la prima schimbare pe care o astept dupa Charlie Hebdo: schimbarea din interiorul comunitatilor musulmane. Relatarile presei franceze ne-au aratat ca cei trei teroristi erau cunoscuti in sinul comunitatilor lor, ba chiar si in moscheile unde mergeau, drept fanatici ai jihadului. Si totusi, comunitatea i-a acceptat in continuare, fara sanctiuni simbolice sau formale. Or, aici lucrurile nu pot ramine asa. Milioanele de musulmani din toata lumea occidentala care resping categoric violenta trebuie sa treaca la urmatorul pas: sa fie proactivi, sa-i denunte in interiorul comunitatilor lor pe indivizii radicalizati, sa le arate ca nu mai pot fi considerati buni musulmani. Altfel, pasivitatea ii va costa si vom revedea la nesfirsit imaginile rusinii, cu tineri magrebieni facind semnul victoriei si tragind simbolic cu arme imaginare in spatele reporterilor TV ce transmiteau live din fata redactiei Charlie Hebdo. Daca musulmanii vor ramine pasivi in fata radicalizarii unora din fratii lor, atunci asupra unor intregi comunitati va plana suspiciunea din partea francezilor, germanilor ori britanicilor, si relatii se vor inrautati considerabil.

Un alt lucru care trebuie sa se schimbe e integrarea acestor comunitati in viata cetatii de adoptie. E o banalitate constatarea ca acesti teroristi sint indivizi alienati de societate, ca si-au pierdut busola. Cum se poate ajunge la reintegrarea lor? Ei bine, subiectul ma depaseste, sint convins ca expertii si politicienii vor cauta solutii. Dar, inca o data, integrarea nu se poate face daca asupra comunitatilor de musulmani va plana banuiala ca aici se ascund teroristi.

Schimbarile in ahitectura de securitate europeana vor fi si ele majore. Oficialii statelor membre UE discuta deja despre intarirea controalelor pasagerilor pe liniile aeriene, despre schimburile de liste de pasageri sau chiar despre modificarea Tratatului Schengen. Fara indoiala vor fi schimbate regulile de acces in UE si bresele majore de securitate din sudul continentului, mai ales in zonele portuare din Italia, Spania, Grecia si Franta vor fi tinta eforturilor autoritatilor. Nu va mai trece mult si vom avea probabil un serviciu secret european, care va fi - spre bucuria federalistilor - inca un pas spre Statele Unite ale Europei.

Tot in zona de securitate vorm vedea, fara indoiala, o intarire a relatiilor UE-SUA, relatii dinamitate in ultimii ani neincrederea cauzata de dezvaluirile facute de Julian Assange si Edward Snowden. Probabil ca europenii vor adopta tot mai multe masuri in stilul NSA, iar politicienii si opinia publica din UE vor pune in surdina criticile dure la adresa masurilor de supraveghere.

  • O mica paranteza si despre Romania in ce priveste masurile de supraveghere: sintem in plin vid legislativ dupa ce Curtea Constitutionala a respins legile bigbrother, iar comunitatea de informatii forteaza acum repunerea pe tapet a unor legi considerate de o parte a Opozitiei si o parte a societatii civile drept incorecte. Dan Tapalaga a explicat aici cum poate fi usor deblocata situatia: acceptarea din partea serviciilor de informatii a cenzurii judecatoresti asupra mandatelor.

Pedepsele pentru acte de terorism sau conexe terorismului trebuie si ele inasprite. Am vazut cu totii ce pedepse derizorii au primit doi dintre cei trei teroris ti in trecut si ce usor au iesit din inchisorile franceze. A devenit evident ca terorismul nu e doar un cosmar, ci o realitate. E urgenta deci schimbarea legislatiei in statele prea permisive. La fel cum e urgenta taierea accesului la noi prozeliti in inchisoare pentru imamii terorii, cei care racoleaza carne de tun chiar in locurile unde se presupune ca ar trebui reeducati.

O alta tema mare de dezbatere este accesul la finantare al acestor francize teroriste din inima Europei. Ei nu pot cumpara arme, nu pot pleca la razboi ori antrenament in Siria, Irak sau Yemen fara bani. Banii acestia vin pe filiere complicate, dar nu imposibil de taiat. Miza financiara e si ea una esentiala pentru Europa daca vrea sa taie apetitul pentru terorism.

Antisemitismul este o alta problema a Europei, fie ea batrina sau tinara Europa. Rapoarte ingrijoratoare au aratat inca de acum citiva ani ca numarul evreilor care pleaca din Franta creste considerabil. Atacul din magazinul evreiesc si alegatiile teroristilor despre cabala sionista care controleaza lumea au sporit temerile unei comunitati fara de care Franta nu ar mai fi aceeasi tara. Dar antisemitismul nu se margineste la Franta: vedem manifestari de ura si in Ungaria, si in Germania - cam peste tot unde am fost martorii resurectiei partidelor nationaliste. E timpul ca atit autoritatile sa pedepseasca ura, cit si cetatenii sa inteleaga ca sursa problemelor lor nu sint evreii.

PS: Termenul de terorism in franciza desemneaza fenomenul aparitiei de celule teroriste care se revendica de la o organizatie-mama in afara tarii/teritoriului unde functioneaza aceasta sursa-zero. Celulele impart aceeasi ideologie cu organizatia-mama (Al Qaida sau ISIS, de exemplu) si au libertatea maxima de miscare. Celulele mici primesc know-how (antrenament), bani sau arme si ofera la schimb doua lucruri: prozelitism si singe.