Imi amintesc o povestire a lui Cehov in care un personaj vine fericit acasa si anunta ca numele sau a aparut la gazeta. Cand sotia deschide ziarul, constata ca da, numele era acolo, iar stirea suna cam asa: “Ivan Ivanovici Ivanov a a fost ridicat de politie ieri noapte, cand facea scandal intr-un restaurant, aflat intr-o avansata stare de ebrietate”. IICCMER sub conducerea domnilor Dinu Zamfirescu si Andrei Muraru, cu sprijinul entuziast al domnului Marius Oprea, a capatat o notorietate internationala care ma indoiesc ca-l va bucura pe premierul Victor Ponta. In orice caz, aceasta imagine de alarmanta disfunctionalitate nu are cum sa serveasca integrarii IICCMER in dialogul stiintific global privind comunismul. As spune ca dimpotriva.

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

Nu este vorba doar de demisiile in lant ale cercetatorilor din institut, de demisia in bloc a membrilor Consiliului Stiintific si a membrilor Consiliului Consultativ al revistei “History of Communism in Europe” (initiata de mult hulita conducere anterioara si condusa de istoricii Marius Stan si Corina Dobos, ambii demisionari), ci de atmosfera insuportabila din institutie, de ignorarea protestelor Sindicatului si a cererii absolut legitime a membrilor fostului Consiliu Stiintific de a nu li se uzurpa numele. Faptul ca subiectul a ajuns sa fie inclus in Raportul Departamentului de Stat privind drepturile omului este socant. Cred ca a cam sosit momentul ca premierul Ponta sa-si trimita Corpul de Control sa vada ce se intampla in acea institutie ce-i este direct subordonata.

Am citit superbul omagiu scris de Doina Jela pentru Monica Lovinescu, aparut pe “Contributors”, la cinci de la marea pierdere suferita prin plecarea marii ganditoare a totalitarismului din lumea noastra in aceea a celor drepti. N-am putut sa nu ma gandesc, nu pot sa nu constat ca un Institut pe care unii dintre noi l-am fi visat sa poarte numele Monicai Lovinescu si al lui Virgil Ierunca, sa se inspire din mostenirea lor intelectuala, politica si etica, a reusit sa se degradeze intr-un asemenea hal in anul care s-a scurs de la schimbarile (de persoane, de stil, de viziune, de orientare stiintifica, de optiuni valorice) decise de Victor Ponta si dictate de Crin Antonescu si Relu Fenechiu in mai 2012.

http://www.contributors.ro/cultura/monica-lovinescu-voca%c8%9bie-%c8%99i-jertfa/

Raportul pe 2012 al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului in Romania (http://www.state.gov/j/drl/rls/hrrpt/humanrightsreport/index.htm#wrapper):

“Several employees of the Institute for Investigating Communist Crimes issued a public letter in December addressed to the institute’s management claiming they were threatened by the organization’s new leaders, specifically that Division Chief Marius Oprea had issued death threats. They accused Executive Manager Andrei Dan Muraru of repeatedly shouting at employees, issuing threats, and ordering investigations at random that had no connection with current projects. The historians criticized the new management for not including police officers and prosecutors in the institute’s structure, as had been previously decided, and claimed investigations of Communist crimes had become marginalized with employees forced to do additional, absurd bureaucratic work.”

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro