Motto: “Ce-i lipseste culturii romanesti: cei sapte sute de ani de acasa.”--Cornel Regman

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

Hotarat lucru, la capitolul plagiat, cel mai rusinos din cariera sa, Victor Ponta nu are noroc. Iata ca ministrul educatiei si cercetarii din Germania, Anette Schavan, a demisionat dupa ce Universitatea din Dusseldorf i-a retras titlul de doctor. In Romania, Victor Ponta prospera, chiar daca, o stie o tara intreaga, Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti, institutia care i-a acordat acest titlu, s-a pronuntat fara urma de echivoc. Din ratiuni birocratice, Senatul nu poate face acelasi lucru precum universitatea germana, dar decizia este limpede. Din pacate, nu si pentru Victor Ponta.

Toata lumea stie ca Victor Ponta a plagiat. O stie si el, o stie si al sau Doktorvater, Adrian Nastase, o stie si doamna Ecaterina Andronescu, o stie si Remus Pricopie, actualul ministru al educatiei. O stiu, cred, si copiii de gradinita. Problema nu este una tehnica, ci de credibilitate a actului guvernarii. Nu poti avea incredere intr-un om politic care minte in ceea ce priveste propria sa formatie profesionala, care isi falsifica titlurile obtinute. Nu poti avea incredere nici intr-un falsificator de bani, nici intr-unul de lucrari de doctorat ori de diplome. Sunt cu totii escroci, hoti, pungasi. In teza sa de doctorat, Victor Ponta a furat zeci de pagini din lucrarile altor autori. Nu si-a cerut pana in prezent scuze, a adoptat strategia eschivei si eludarii subiectului. A ignorat revista “Nature”, platforma integru.org , presa internationala, mesajele venite din partea societatii civile, a vazut peste tot o conspiratie “beasesciana”.

Increderea este o conditie a libertatii. Nu poate exista o ordine democratica bazata pe suspiciune. Chiar si cei care au intervenit in dezbaterile pe tema plagiatului lui Ponta (ma refer la unii cunoscuti politologi) stiu acest lucru care tine de abc-ul teoriei democratiei. Minimalizarea subiectului este contra-productiva pentru o cultura politica intemeiata pe respect pentru lege, genereaza o atmosfera viciata moral.

Cum actualul presedinte al ICR, profesorul Andrei Marga, pe vremea cand era rectorul UBB, a avut un rol important in acordarea titlului de Doctor Honoris Causa doamnei Angela Merkel, poate ca va reflecta la semnificatiile internationale, dar mai cu seama la acelea nationale, proprii Romaniei, ale acestei stiri:

http://www.hotnews.ro/stiri-international-14189378-ministrul-german-educatiei-demisionat-urma-acuzatiilor-plagiat.htm

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro