"Cititi, va rog, ce se intimpla cind politistii din Centrul Vechi fac intelegeri cu gorilele de la circiumile de pe Lipscani, ca sa nu-si ia ei capace de la clientii mai ai dracului care nu lasa o spaga de trei lei ospataritei. Caci cazul e demn de bagat in antologia prostiei politiei romane. Sa si explicam, deci, pe scurt, cum sta treaba", scrie Alex Mihaileanu, pe blogul lui.

Citeste aici relatarea spumoasa a 'actorului' acestui incident.

Nişte băieţi sînt luaţi pe sus de gorilele din Oktoberfest pe motiv că n-au lăsat bacşiş, sînt duşi la sediul Poliţiei Lipscani – adică locul de pierdut vremea pe bani publici al băieţilor sînt acum sînt mari organe (de ordine, evident) – şi bătuţi. De către gorilele cîrciumei, să ne-nţelegem. Cu lumina stinsă, că de-afară se uitau alţii, pe geam. Printre ei, un jurnalist. Care îi întreabă ce s-a întîmplat, care e înjurat şi trimis la plimbare, care le explică definiţia domeniului public şi care, în consecinţă, îşi ia o gaşcă de bocanci peste coaste. Tot de la gorile, cu băieţii în uniforme admirînd mama de bătaie pe care o încasează prostul care-a îndrăznit să se bage în seamă.

Eu sînt un norocos, n-am avut parte de tablagii cu creierul cît un miez de nucă. Dar nu e normal ca nişte oameni plătiţi să protejeze cetăţenii să lase nişte gorile fără minte să dea şuturi cui apucă. Tu, ca instituţie a statului, care ai obligaţia legală de a proteja cetăţenii, ai şi obligaţia să îi instruieşti pe ameţiţii cu caşchete care-şi îngălbenesc chiloţii de frică să nu se ia de ei unul care are mai mult de 90 de kile.

Reacţii stupide precum asta (sorry, dude, n-ai dreptate, eşti complet pe lîngă la faza asta, oricît de drag mi-ai fi) nu sînt OK. Nu e OK să accepţi ca, într-o ţară suficient de coruptă ca România, în care nici măcar Poliţia n-are încredere în poliţie, să spui că tre’ să nu te bagi, că altfel ţi-o iei pe coajă. Dimpotrivă, tocmai într-o ţară ca asta ai tot dreptul să scoţi mobilul şi să filmezi şi să dai la ştiri. Tocmai pentru ca cimpanzeii care-au terminat seralul să nu mai aibă drept de a hotărî ce gorile pot să bată pe cine au chef, după cum îi taie singurul neuron care le înoată stingher prin bocanci.

Nu, nu e OK ca nişte lepre plătite din banul public să nu se bage, cînd rolul lor e tocmai acela de a aplana orice situaţie cu potenţial de pumni şi picioare în coaste. Nu de alta, dar cînd o să ajungi să rămîi fără dinţi din cauză că o gorilă ţi i-a scos cu pumnul în faţa miliţienilor, tu o să urli despre “brutalitatea poliţiei.” Care nici măcar nu e poliţie, ci o adunătură de golani.

UPDATE: Din cauza unei confuzii, am priceput greşit că era vorba de Poliţia Locală. Îmi cer scuze. E chiar mai grav. E vorba de Poliţia Română.

Comenteaza pe Subiectiv.ro