Pentru o buna parte din generatia mea, Casa Regala a Romaniei are exclusiv o incarcatura istorica, legatura cu prezentul fiind absenta.

Vlad MixichFoto: Hotnews

De altfel, multi dintre prietenii mei admira personalitatea lui Carol I (si Ferdinand) si privesc cu o curiozitate istorica (dar atat) catre traiectul lui Carol al II-lea si Mihai.

Dar astazi, astazi nu in trecut, ce poate fi Casa Regala pentru Romania: o butaforie sau o alternativa reala?

Astazi am vazut cum politicienii nostri incep sa vanture alternativa monarhica.

Astazi am vazut cum Casa Regala il decoreaza pe Cornel Nistorescu (as fi curios sa cunosc motivatia) in minunatul si ascunsul palat Elisabeta, alaturi de alti oameni de o valoare indubitabila.

Astazi am vazut cum, in Bucuresti, apare indreptatit Piateta Regelui construita in jurul bustului Regelui Mihai, fara insa ca regulile si cursul legal firesc sa fi fost respectate (detalii aici).

Dar Regele Mihai, tocmai pentru ca are 91 de ani, nu poate fi astazi viitorul Romaniei.

Casa Regala a Romaniei este un mit umplut cu nostalgii frumoase si gonflat de istoria trista a tarii mele. Un mit benefic atunci cand a fost locuit de un personaj urias precum Carol I, dar unul nefast cand a aparut un Carol al II-lea.

Fotografia in care Regele Mihai ii intinde mana lui Cornel Nistorescu onorandu-l, ma face sa ma intreb daca mitul Casei Regale a Romaniei va fi locuit in urmatorul deceniu de un erou sau de un demon?

Voi ce credeti? Eu ma tem ca e doar o alta loterie...

Va invit sa discutam despre asta si sa tragem impreuna concluziile.

Cateva comentarii interesante venite pe Facebook:

  • Radu Moldovan Petrut (31 ani) spune: "Eu cred ca e nevoie de un soc in sistem pentru a mai schimba ceva. Cred ca modificarea statutului Romaniei in monarhie poate fi un asemenea soc. Nu sunt insa naiv si cred ca episoade precum Carol al II-lea se pot repeta. La fel insa si episoade precum Carol I. Insa, in secolul XXI influenta monarhiei nu poate fi la fel de mare precum era in secolul XIX. Folosirea Marii Britanii, Olandei sau Norvegiei ca exemplu nu cred ca sta in picioare deoarece "puterea de influentare" si capacitatea de mediere a acelor case regale are la baza o traditie neintrerupta de secole. Insa la fel de sigur sunt ca actualul status quo nu va putea fi schimbat sau schimbarea va dura extrem de mult timp, daca sistemul nu sufera un soc. Ironia e ca oamenii din sistem par a sustine aceasta schimbare."
  • Mihai Guramba (29 ani) spune: "Un punct de echilibru nu strica niciodata, mai ales in Romania. Daca, Casa Regala, ar putea indeplini un astfel de rol ar fi bine pentru noi toti. Nu cred ca stanga romaneasca ar fi de acord. Cred ca ce se intampla acum este doar circ si nu merita luat in seama."
  • Valentin Ciutacu (32 ani) spune: "Ei stiu prea bine ce fac si nu cred in inocenta lor. Vremuri grele, remuneratie dupa masura. Bun, vine Regele si suntem monarhie. De a doua zi ne apucam de ceasornicarie, de facut ciocolata si de moda? Se schimba ceva? Vine cu alt popor si alta clasa politica? Eu cred ca solutia pentru mai bine e in noi si nu in alta parte cum cred unii...