Încet, încet ne întoarcem la situația anterioară adoptării Legii Educației Naționale.

Stefan VlastonFoto: Hotnews

Ultima ispravă a guvernului Ponta este mărirea cifrelor de școlarizare plătite de la buget pentru fabricile de diplome, comparativ cu proiectul lăsat de guvernul anterior, aproape de cifrele existente în anii din urmă.

Astfel,

  • granturi pentru ciclul de studii universitare de licenta de la 45.887 la 62.400
  • granturi pentru ciclul de studii universitare de master de la 25.426 la  35.600
  • granturi pentru studiile de doctorat: de la 1504 la 3.000

De unde bani pentru această revenire la ce a fost? Bani nu există acum, pentru că bugetul a prevăzut sume pentru vechile cifre de școlarizare. Se vor lua, printr-o rectificare, de la capitolul investiții. Spre fericirea și îndestularea universitarilor. Că nu vom avea în continuare drumuri și autostrăzi nu reprezintă o preocupare pentru Victor Ponta. Preocuparea sa este cum să mai potolească „foamea” de bani bugetari a clientelei, după ani lungi de post, fără acces la borcanele cu miere bugetară.

Mai mult ca sigur că repartiția pe universități a cifrelor de școlarizare, (le vom afla în zilele următoare), nu ține cont de clasificarea universităților și ierarhizarea programelor de studii, criticată de actuala putere, pentru că a fost realizată cu sprijinul evaluatorilor străini, fără a ține cont de relațiile clientelare din actualul USL. Așa că banii nu se vor duce acolo unde s-a dovedit mai multă calitate și responsabilitate publică ci acolo unde rectorii au relații cu partidele aflate la guvernare. Așa cum s-a întâmplat 20 de ani.

Argumentul că sunt mai mulți candidați la bacalaureat anul acesta este ridicol. Cifrele mai mici existente în proiect asigurau locuri celor care au învățat temeinic în liceu și au resursele și înclinațiile necesare pentru studii universitare. În piața muncii, raportul joburilor care necesită studii superioare este 1/15, comparativ cu joburile care nu pretind astfel de studii. În cifra propusă raportul este 1/5, având în vedere cei aproximativ 300.000 de candidați.

Argumentul că în alte țări există un procent mai mare de licențiați nu stă în picioare. Poate că aceia mai și învață câte ceva, nu doar vânează sau cumpără o diplomă.

De departe cea mai scandaloasă creștere este la doctorate, plătite din bani bugetari. Exact de doctori are nevoie de țara, în condițiile în care descoperim mereu plagiate, cercetarea noastră nu este vizibilă internațional (suntem undeva pe locul 65, într-un clasament mai vechi). Conducătorii de doctorate trebuie să mănânce și ei o pâine bugetară, dacă se poate cât mai albă.

Avem cohorte de doctori, ca de exemplu Mischie, Genică Boierică, Dinel Staicu, unii sunt prin pușcării dar mergem înainte, câte 3.000 de doctori pe an. Ce dacă plagiază tezele de doctorat, indemnizațiile aduse de titlul de doctor se suportă tot de la bugetul de stat. Exista si doctori si cercetatori onesti, care-si construiesc cu truda si multa munca o cariera. Pacat ca se pierd in masa de impostori.

Bine, cel puțin, că s-au păstrat cifrele de la școlarizare școala profesională. Vom vedea după repartiția pe școli și județe, cât de mare rămâne prăpastia dintre structura de joburi din piața muncii și structura pe filiere și forme de învățământ a cifrelor de școlarizare. În anul trecut, 55-60% din locuri erau alocate filierei liceale teoretice și vocationale, pentru un segment de joburi în piața muncii de 20%. Iar filierei tehnologice doar 40%, din care se realizau 30-35%, pentru un segment de joburi de 80%.

Citeste tot articolulul si comenteaza pe Contributors.ro