În schimbul pachetului de asistență financiară în valoare de până la 600 de milioane de euro, anunțat de Comisia Europeană pentru Republica Moldova, e necesară reformarea justiției și a adminstrației publice, spune europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

Maia Sandu si Siegfried MuresanFoto: Facebook / Siegfried Muresan

Potrivit oficialului, buna desfășurare a scrutinului parlamentar din iulie este prioritatea zero pentru deblocarea sprijinului financiar oferit de comunitatea europeană, afirmă eurodeputatul liberal, potrivit IPN.

Președintele Delegației Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova, Siegfried Mureșan, spune că angajamentele pe care Republica Moldova va trebui să și le onoreze pentru a beneficia de asistență financiară nu sunt noi pentru țara noastră. Uniunea Europeană insistă pe independența justiției și combaterea corupției.

„Este cel mai mare pachet de asistență economică oferit vreodată Republicii Moldova de către Uniunea Europeană. E simplu, de la Republica Moldova se dorește justiție corectă, liberă, care să dea aceleași decizii pentru toată lumea. Administrație publică transparentă, competentă, în folosul cetățeanului. Este important ca după alegerile din 11 iulie să existe un Guvern proeuropean care să se apuce imediat de treabă”, a spus Siegfried Mureșan în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Potrivit oficialului, prin anunțul privind alocarea condiționată a banilor, comunitatea europeană nu și-a propus să influențeze preferințele electoratului din Republica Moldova în preajma scrutinului parlamentar anticipat.

„Nu are o legătură directă cu alegerile, noi când ne-am apucat de lucru la acest pachet, la finalul lunii ianuarie, nu știam că în Republica Moldova vor fi alegeri anticipate și nici nu știam când acestea vor avea loc”, a precizat europarlamentarul român.

Plan de relansare de 600 de milioane de euro, aprobat de Bruxelles pentru R. Moldova

”Cea mai bună veste pe care cetățenii Republicii Moldova au primit-o din partea Uniunii Europene de la liberalizarea regimului de vize este planul de relansare economică de 600 de milioane de euro pentru următorii 3 ani anunțat astăzi de Comisia Europeană”, spunea miercuri, pe pagina sa de Facebook, Siegfried Mureșan.

Republica Moldova beneficiază de un plan de relansare economică la fel cum beneficiază toate țările membre ale Uniunii Europene. Este singurul astfel de pachet economic acordat de Uniunea Europeană unei țări din Vecinătatea estică.

”Planul de relansare economică pentru Republica Moldova nu ar fi fost posibil fără colaborarea extrem de strânsă dintre președinta Maia Sandu și instituțiile Uniunii Europene”, sublinia eurodeputatul român.

Banii vor merge, în primul rând, în conectivitate, adică investiții în infrastructura rutieră, digitală, energetică, apoi în competitivitatea economică și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, dar și în reformele pe care le așteaptă cetățenii Republicii Moldova în administrația publică, domeniul bugetar, justiție și combaterea corupției.