Proiectul Rosia Montana, dezbatut de istorici, arheologi si reprezentanti ai RMGC, la Institutul "Nicolae Iorga"

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 5 martie 2010, 22:19 Actualitate | Mediu


Prima dezbatere din seria de colocvii consacrata problemelor patrimoniului cultural romanesc si politicilor de conservare a acestuia s-a desfasurat, miercuri, la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Primul colocviu, intitulat ''Patrimoniul istoric in contextul modernizarii-permanenta si actualitate'', a reunit academicieni, istorici, arheologi si arhitecti, dar si reprezentanti ai Rosia Montana Gold Corporation, iar discutiile s-au axat asupra problemelor patrimoniului istoric si arheologic din zona Rosia Montana, informeaza organizatorii dezbaterii.

Lucrarile s-au desfasurat pe trei sectiuni – Proiectul Rosia Montana si apararea patrimoniului cultural-istoric national, Situri arheologice si santiere arheologice, Impactul exploatarii miniere asupra patrimoniului cultural al zonei – si au fost moderate de: dr. Ovidiu Cristea, director al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga“, acad. Dan Berindei, vicepresedinte al Academiei Romane si acad. Razvan Theodorescu.

Din prezentari si interventii s-au desprins cateva pozitii bine definite, dintre care unele au fost indelung dezbatute si mediatizate in ultimii ani.

RMGC: Este necesara deschiderea imediata a programului de exploatare a aurului

Din partea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a fost prezentat proiectul, aspectele legate de dezvoltarea sociala a zonei, in mod traditional angrenata in exploatarea miniera, masurile preconizate pentru protectia mediului si ecologizare, cu interventie rapida acolo unde exploatarea din anii comunismului a afectat grav spatiul inconjurator. De asemenea, au fost subliniate contributiile financiare facute in conformitate cu Legile 378/2001, 422/2001, 462/2003, 258/2006, ce prevad obligatia investitorului de a finanta cercetarile arheologice de salvare in zonele ce intra in spatiul proiectului vizat.

In acest sens RMGC a incheiat acorduri de cercetare cu institutii stiintifice acreditate, care au desfasurat mai multe campanii de sapaturi arheologice, cu rezultate de o mare importanta pentru istoria mineritului european. RMGC s-a implicat in conservarea patrimoniului istoric si urban din Rosia Montana, prin deschiderea unei expozitii a mineritului si consolidarea imobilelor din zona centrala istorica, pentru conservarea si restaurarea lor ulterioara. Au fost prezentate si planurile de amenajare, in vederea vizitarii, a galeriilor romane si medievale Catalina-Monulesti, Parul Carpeni si Piatra Corbului, precum si de restaurare a celor 233 de imobile din zona protejata, care apartin companiei.

Dincolo de toate aceste demersuri ramane, in opinia RMGC, evidenta si necesara deschiderea programului de exploatare a aurului, conform contractului de concesiune incheiat cu statul roman. Altfel RMGC nu poate sa se implice, in continuare, in salvarea patrimoniului istorico-cultural al zonei, fondurile alocate activitatilor de conservare si restaurare a patrimoniului urban si arheologic, urmand sa provina din profiturile obtinute in urma exploatarii zacamintelor aurifere.

Istorici: Rosia Montana trebuie inclusa in patrimoniul UNESCO

Cea de-a doua opinie, care pana la aceasta data este ireconciliabila cu pozitia RMCG, considera ca importanta descoperirilor arheologice din zona este unica in Europa si drept urmare conservarea acestora trebuie facuta integral. Ca urmare, zona Rosia Montana ar trebui scoasa din circuitul exploatarilor miniere, iar ca proiect de dezvoltare durabila ar trebui luat in considerare mai ales turismul. In acest sens, bine venit ar fi demersul Ministerului Culturii de a include Rosia Montana in patrimoniul UNESCO, pentru ca ea reprezinta nu numai situl roman Alburnus Major, ci si traditia etnografica, peisajul cultural, precum si patrimoniul de arheologie industriala.

Cei care au prezentat acest punct de vedere au fost dr. Ioan Piso, director al Muzeului de Istorie a Transilvaniei, dr. Mircea Babes, Institutul de Arheologie „Vasile Parvan“, dr. Horia Ciugudean, Muzeul National al Unirii Alba Iulia, dr. arh. Monica Margineanu-Carstoiu, Institutul de Arheologie „Vasile Parvan“.

Domniile lor nu au pus in discutie calitatea cercetarilor arheologice intreprinse, ci au pus sub semnul intrebarii modul in care autoritatile abilitate ale statului roman au instrumentat rezultatele acestor cercetari, acordand certificate de descarcare de sarcina arheologica, dintre care unele au fost anulate prin justitie (cazul siturilor din zona muntelui Carnic).

Cercetatori: Este nevoie de o negociere intre toate partile implicate

Interesante au fost interventiile prof. univ. dr. Alexandru Sandu, decan al Facultatii de Urbanism (UAUIM) si a dr. Beatrice Cauuet (Laboratoire TRACES-CNRS, Université Le Mirail, Toulouse).

Prof. univ. dr. Alexandru Sandu a subliniat faptul ca dezvoltarea durabila este un concept integrator si are trei componente – comunitate, dezvoltare, mediu –, iar nici una dintre acestea nu poate fi prioritara in detrimentul celeilalte, de aceea protejarea si conservarea patrimoniului istoric nu pot fi facute decat punctual, ca rezultat al unui proces de negociere intre toate partile implicate, care sa duca la coordonarea si concertarea intereselor tuturor.

Dr. Beatrice Cauuet, reputat cercetator, specialist in arheologie subterana, a prezentat sistematic rezultatele sapaturilor arheologice  pe care le-a condus in zona Rosia Montana intre 1999-2006, insistand pe descoperile de exceptie, cum au fost camerele si rotile de drenaj din zona Paru Carpeni, considerate unicat in Europa, conservate in situ.

Intrebata daca poate considera oportuna continuarea proiectului de exploatare miniera, in conditiile unor descoperiri arheologice de exceptie, dr. Beatrice Cauuet a facut referire la legislatia din Franta, unde sarcina arheologilor, in cazul unor sapaturi de salvare cum au fost si cele de la Rosia Montana, este aceea de a incerca intr-o perioada de timp limitata si cu un buget determinat, sa inventarieze, sa fotografieze si sa conserve, in situ sau in alte spatii, cat mai mult din vestigiile descoperite. Parerea arheologilor ramane consultativa, desi visul lor este acela de a se conserva totul. Decizia – in Franta– se ia insa la alt nivel, in functie de multe alte considerente.

Academicieni: Un subiect de interes ce poate fi supus chiar unui referendum

La aceasta dezbatere au participat cu interventii si ca moderatori: acad. Ioan Haiduc, Presedintele Academiei Romane, acad. Dan Berindei, vicepresedinte al Academiei Romane, acad. Razvan Theodorescu.

Acad. Ioan Haiduc a subliniat inca o data faptul ca finantarea cercetarilor arheologice de la Rosia Montana de catre RMGC a fost o obligatie ce decurgea din legislatia in vigoare privind protejarea siturilor arheologice. In acelasi timp, etica si deontologia profesionala obliga pe cercetatorii implicati sa pastreze o atitudine corecta si echidistanda indiferent de banii alocati. El a mai pus in discutie si numarul real de locuri de munca pe care proiectul il va pune la dispozitia minerilor din zona. Acesta nu va fi mai mare de 500-600 locuri de munca, restul fiind in domeniul industriei chimice, pentru care – de altfel – nu exista personal calificat in zona. In incheiere a citat parerea unor publicatii de profil care considera ca valoarea patrimoniului arheologic reprezinta „o comoara mai mare decat aurul insusi“.

Acad. Dan Berindei considera ca subiectul este de un atat de mare interes incat poate fi supus chiar unui referendum, iar acad. Razvan Theodorescu a salutat initiativa Institutului de Istorie „Nicolae Iorga“ si a scos in evidenta faptul ca pentru prima data in problema Rosiei Montane s-a instaurat un climat de dialog.

Avand in vedere importanta deosebita a subiectului ce a fost tema colocviului din 3 martie, decizia, in ultima instanta, depinde de modul in care statul roman vede dezvoltarea in continuare a zonei; este vorba despre continuarea traditiei miniere sau  de alocare a unor fonduri indestulatoare pentru conservarea intregului patrimoniu istoric-cultural al zonei si de sprijinirea dezvoltarii turismului ca principala ocupatie a locuitorilor zonei, ceea ce implica, evident, construirea unei infrastructuri indispensabile.


Citeste mai multe despre   
1604 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Citeam (Vineri, 5 martie 2010, 22:50)

  Caragiale [anonim]

  Citeam daunazi intr-o lucrare a lui Marcov - Testamentul Dacilor . Iata cateva citate:

  "Se pare cã autoritãþile actualei Românii, încurajeazã distrugerea sitului
  arheologic de la Roºia Montanã ºi a desfiinþat Institutul Naþional de
  Tracologie, pasã-mi-te era creat în timpul regimului de tristã amintire. Vedeþi
  vreo legãturã? Nu surprinde preocuparea vecinilor în legãturã cu studiul
  tracologiei (ei da, noi nu, care suntem urmaºii lor direcþi)."

  "V. Pîrvan, o autoritate în arheologie, face o
  afirmaþie îndrãzneaþã în lucrarea sa "Getica", pag. 366: "þinuturile carpatodanubiene
  vor constitui în viitor un mare capitol din istoria anticã a Europei
  începând încã de la anul 3000 î.e.n., graþie exclusiv materialului arheologic".
  Aceastã profeþie mã îndeamnã sã fac o parantezã plinã de tristeþe: la
  începutul mileniului al III-lea dupã Hristos, guvernanþii noºtri au fost gata sã
  aprobe distrugerea importantului sit arheologic de la Roºia Montanã din
  Transilvania."
 • 0 (2 voturi)    
  RMGC a dat bani (Vineri, 5 martie 2010, 23:18)

  Alex [anonim]

  RMGC a dat la acest colocviu.
  • 0 (0 voturi)    
   Daca ar fi fost asa (Sâmbătă, 6 martie 2010, 10:05)

   Nicolae [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Tie ti se pare normal sa trebuiasca sa dai bani, intr-un stat de drept, ca sa-ti expui punctul de vedere?
   • +1 (1 vot)    
    Unde e transparenta? (Sâmbătă, 6 martie 2010, 18:09)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Nicolae

    Mi se pare normal sa recunosti ca organizatorul sa spuna cati bani au fost dati si de cine ;-)
 • 0 (2 voturi)    
  Romanii, Dacii - Canadienii si Romanii (Vineri, 5 martie 2010, 23:41)

  Adi [anonim]

  Acu vre-o 1900 de ani armata unui imperiu cucerea un stat numit Dacia. Minele de la Rosia au fost tinta acestei cuceriri atata timp cat aurul extras a finantat supravietuire impriului roman caci despre ele este vorba pt o perioada de cca 150 - 200 de ani. Dar sa nu cumva sa credeti ca soldatii romani fusesera transformati in mineri dupa cucerire..nu, nu soldatii aia dupa cucerire tot macelari ramasesera si ii transformasera in sclavi mineri pe localnici. adica pe cocoasa localnicilor s-a asugurat supravietuirea imperiului cuceritorilor.

  Buuun..acu haideti sa vedem ce se inatmpla acum...cateva milioane de romani localnici au fost transformati in sclavi casnici sau de constructii Europa Occidentala iar cateva milioane in someri sau asistati sociali. Pai oare Gold Corporation astia vor veni ei cu mineri din Canada si vor extrage aurul pt statul roman??!!! Nu va fi invers localnicii vor fi sclavi mineri si vor extrage aurul nostru al localnicilor pt ei aia din Canada spre paguba statului Roman!!!! Daca s-o extras aurul din antichitate pana acu de catre localnici insemna ca il pot extrage si de acu incolo dar daca ne-am emancipat cat de cat sa o facem pt nioi nu pt ei!!!!
 • +1 (1 vot)    
  Cand publicitarii mananca bors... (Sâmbătă, 6 martie 2010, 0:11)

  George [anonim]

  Cum maimutza din hala de peste(recte capitalistul in geaca NAUMOVICI) a luat cascavalu ,musai sa se sape dupa galbeni ,NO MATTER WHAT... THROW IN GREECE THE GARBAGE !
  • -1 (1 vot)    
   Apropo (Sâmbătă, 6 martie 2010, 10:23)

   Madalina [anonim] i-a raspuns lui George

   Super tari reclamele domnului Naumovici. La aia cu Batman am ras cu lacrimi. Si nici astea de la Rosia Montana nu au fost proaste.

   "Sa moara dusmanii
   Ca vrea sa-mi ia banii!"
 • 0 (0 voturi)    
  Era de bun simt sa se intample intalnirea asta (Sâmbătă, 6 martie 2010, 10:03)

  Dorian [anonim]

  Ca chipurile fac polemici prin presa, la TV prin tel numai fata in fata nu polemizau. Evenimentul asta trebuia sa se intample cu mult timp in urma.
 • 0 (2 voturi)    
  Adevarul e undeva la mijloc (Sâmbătă, 6 martie 2010, 10:15)

  Raluca [anonim]

  Nu poti sa conservi complet acest sit arheologic, Cred ca de fapt istoricii se refera la masivul Carnic unde sunt niste galerii miniere, Cred ca se exagereaza putin importanta acelor galerii, iar in rest f mare parte din patrimoniul prezent acolo, poate fi conservat in cadrul proiectului mult mai bine decat daca asteptam sa se implice statul in cercetare si restaurare. Nu vor fi niciodata bani la buget pentru asa ceva.
  • +1 (1 vot)    
   rosia montana (Vineri, 12 martie 2010, 16:30)

   crina [anonim] i-a raspuns lui Raluca

   Ar fi trebuit să te duci şi să vezi acele galerii romane şi nu să-ti dai cu părerea, când habar nu ai de locurile acelea sau, probabil, că eşti angajată la idioţii ăştia de la RMGC, care vor să mute munţii, să-i distrugă şi să folosească peste 200.000 tone de cianură.
   În cazul în care nu ştii, nicăieri în Europa nu se mai foloseşte cianura de potasiu pentru extragerea aurului şi argintului (asta în cazul în care ştii ce implicaţii are această substanţă şi cât de greu poate fi monitorizată pentru a nu distruge mediul şi viaţa oamenilor).
   Iar cu privire la faptul că nu vor fi bani la buget pentru conservarea acestor galerii, aşa cum spui,trebuie să te informez, că dacă s-ar dezolta turimului în zona asta, s-ar "colecta" aceştia bani şi chiar mai mulţi.
   Crede-mă , zona este superbă pentru a face turism.
 • 0 (2 voturi)    
  sa se faca referendum national (Sâmbătă, 6 martie 2010, 14:30)

  pb80tm [anonim]

  ce ma intereseaza pe mine ca rmgc a bagat bani in chestia asta. sa nu se mai implice in nimic. nu intereseaza "implicarea" lor in "salvarea patrimoniilor"... din Rosia Montana. noroc ca au venit astia sa se implice ca ramaneam fara arheologie. ia sa bage astia vreo 10 mil $ in arheologia de la marea neagra sau alte situri din tara daca sunt asa de porniti pe arheologie. sa lase dezvoltarea social economica din Rosia Montana, pot sa mearga in Teleorman sa incerce un plan Marshal. atentie la marirea de capital ceruta de partea canadiana. asta inseamna fault la statul roman. asta e implicarea lor reala. preluarea complecta a rmgc.
  • 0 (0 voturi)    
   rosia montana (Joi, 11 martie 2010, 14:43)

   ana [anonim] i-a raspuns lui pb80tm

   aur si cianura distrugerea totala a muntilor apuseni asa cum au distrus australienii SAMSAR iar acum acolo vine un magnat rus toti vin sa ia la pret mic ne jefuiesc sub privirile corupte ale guvernantilor canadienii au interzis expl. cu cianura oare noi romanii am devenit imuni la cian
 • 0 (0 voturi)    
  rosiamontana (Luni, 10 iunie 2019, 20:46)

  anonim [anonim]

  de ce la Zlatna s-a făcut campanie electorală cu şube şi alte articole vestimentare în favoarea rmgc în 2012,inclusiv în secţiile de vot ?Suntem derutaţi deoarece reprezentanţii PNL din secţii direcţionau oamenii şi spre sălile unde se vota la referendum ! Am dori să aflăm cine au fost cei care au mers la sediile partidelor înainte de ziua votului,însoţiţi de membri PNLdin oraş pentru a încerca să convingă de necesitatea de-a vota pentru exploatarea aurului de către rmgc ! Acum,la tribunalul internaţional se cer României 4 miliarde dolari despăgubiri în favoarea gold corporation+rmgc.Nu ar trebui să fie demascati cei care au încercat să ajute rmgc atunci ?Credeţi că legăturile s-au rupt ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version