Presedintele francez, Nicholas Sarkozy, a vrut sa vada finalizat pana la sfarsitul presedintiei franceze a UE pachetul legislativ schimbari climatice, iar la Consiliul de la sfarsitul saptamanii trecute i-a indemnat pe eurodeputati sa il voteze. Parlamentul European l-a votat, insa el a fost mult diluat in Consiliu in conditiile in care au trebuit multumite si noile state UE, si cele vechi.

In PE au existat sase rapoarte, pentru sase masuri legislative propuse de pachetul schimbari climatice, cele mai importante fiind: revizuirea sistemului european de comercializare a certificatelor privind emisiile de CO2, eforturile comune pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, captarea si stocarea CO2, promovarea si utilizarea energiei din surse regenerabile, stabilirea standardelor pentru emisiile de CO2 la autoturisme si monitorizarea şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care provin din utilizarea carburanţilor.

Toate rapoartele au fost adoptate in plenul de la Strasbourg si nici nu se asteptau surprize, din moment ce negocierile in Consiliu au fost atat de dure. Atat statele vechi, cat si cele noi ale UE au obtinut ceea ce si-au dorit: bani. Primele prin compensatii, celelalte prin gratuitatea unei cantitati de certificate de emisii pentru industriile lor cele mai poluante.