Incalzirea climatica a aruncat deja planeta noastra in criza, dar sectorul energetic incearca sa ascunda publicului gravitatea situatiei, avertizeaza cel mai mare specialist NASA in problemele climatice.

"Emisiile de dioxid de carbon in atmosfera au atins deja un nivel periculos" de 385 de particule la un milion ceea ce reprezinta un "nivel critic", explica pentru AFP James Hansen, directorul Institutului Goddard pentru studii spatiale de la NASA.

Acesta considera insa ca mai exista inca mijloace pentru a rezolva aceasta problema si face apel, intr-un articol publicat luni de revista Science, la inchiderea pana in 2030 a tuturor centralelor cu emisii de dioxid de carbon.

Pana atunci, el spune ca se impune ca acestea sa fie taxate pentru poluarea pe care o produc.

El cere, totodata, interzicerea construirii de noi centrale, daca acestea nu au un sistem bine pus la punct care sa impiedice emisiile de dioxid de carbon.

Principalul obstacol in salvarea planetei nu este de ordine tehnologica, afirma James Hansen, nominalizat in 2006 de revista Time intre cele mai influente 100 de persoane din lume.

"Problema este ca 90% din energie este produsa din resurse fosile. Si este o afacere enorma care a angajat guvernul nostru", declara specialistul NASA.

Hansen a primit, acum doua zile, la Wilmington, "Common Wealth Award" pentru stiinta. Alaturi de el au mai fost recompensati premierul australian John Howard, actrita americana Glenn Close si prezentatoarea NBC, Ann Curry.