Spania a înregistrat cea mai călduroasă lună ianuarie de la începutul înregistrărilor, în 1961, temperaturile medii de luna trecută ajungând la 8,4 grade Celsius, cu 0,4 grade Celsius peste recordul anterior, stabilit în 2016, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Spaniolii din Barcelona au iesit la plaja in ianuarieFoto: Josep LAGO / AFP / Profimedia

Temperatura din Spania continentală a depăşit, de asemenea, cu 2,4 grade Celsius media pentru luna respectivă din perioada 1991-2020. Vremea neobişnuit de călduroasă din mijlocul iernii a atras oamenii pe plajele şi în cafenelele în aer liber din întreaga Spanie.

Ministerul Mediului de la Madrid a precizat că vremea a fost „extrem de călduroasă” în sudul şi centrul Peninsulei Iberice, precum şi în Insulele Canare, subtropicale. Vremea a fost „foarte călduroasă” în nord şi în Insulele Baleare din Marea Mediterană, şi „normală” pentru această perioadă doar în unele regiuni din nord-estul Văii Ebro.

În decembrie, temperaturile din Spania au doborât deja recorduri, în timp ce o masă de aer cald s-a abătut asupra ţării, mercurul din termometre fiind la un pas de a atinge valoarea de 30 de grade Celsius în sud şi întârziind începutul sezonului de schi.

Vremea aridă şi însorită a exacerbat, de asemenea, o secetă prelungă din regiunile Catalonia şi Andaluzia.

Oamenii de ştiinţă au asociat temperaturile caniculare şi vremea secetoasă şi vântoasă care a afectat mai multe regiuni ale lumii, inclusiv sudul Europei, cu schimbările climatice.

Anul 2023 a fost cel mai călduros înregistrat vreodată de la începerea măsurătorilor meteorologice şi, probabil, cel mai cald din ultimii 100.000 de ani, conform Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene.