Cel mai călduros an din istorie, 2023, „este doar o privire de ansamblu asupra viitorului catastrofal care ne așteaptă dacă nu acționăm acum”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, citat de AFP.

incendiu TenerifeFoto: Handout / AFP / Profimedia

„Secretarul general (Antonio Guterres) crede că omenirea arde Pământul. 2023 este doar o privire asupra viitorului catastrofal care ne așteaptă dacă nu acționăm acum”, a declarat presei Stéphane Dujarric, asigurând că Antonio Guterres crede în continuare că ce este mai rău poate fi evitat.

„Trebuie să răspundem la temperaturile record prin acțiuni revoluționare. Domnul Guterres consideră că liderii trebuie să se angajeze la noi planuri serioase de acțiune privind clima, să pună capăt rapid și corect erei combustibililor fosili și să investească pentru a ajuta țările cele mai vulnerabile să lupte împotriva haosului climatic”, a adăugat el.

„Încă mai putem evita cea mai mare parte a catastrofei”, crede el, „dar numai dacă acționăm acum cu ambiția necesară pentru a limita încălzirea la 1,5°C și pentru a asigura justiția climatică”, a adăugat el.

Anul 2023 a fost pe plan mondial cel mai cald, iar în Europa al doilea cel mai cald, după 2020, arată datele Copernicus.

În lume, 2023 a fost primul an în care temperatura medie la nivel global a fost în fiecare zi cu peste un grad Celsius mai mare față de a doua parte a secolului XIX. Mai mult, în noiembrie au fost două zile cu medii cu peste 2 grade Celsius mai mari.

Temperatura medie pe plan global în 2023 a fost cel mai probabil cea mai mare din ultimii 100.000 de ani.

Pe plan mondial, temperatura medie a fost cu 1,48 C peste cea din a doua parte a secolului XIX. În peste jumătate dintre zile a fost mai mare cu peste 1,5 C.