Secretarul General al ONU a făcut apel luni la liderii mondiali care se vor reuni peste câteva zile la COP28 să întrerupă „ciclul mortal” al încălzirii globale și efectele sale devastatoare, potrivit AFP.

AntarcticaFoto: Sergio Pitamitz / AP / Profimedia

„Suntem prinși într-un ciclu mortal”, a declarat presei Antonio Guterres la întoarcerea dintr-o călătorie în Antarctica, „un gigant adormit (...) trezit de haosul climatic”.

„Gheața reflectă razele soarelui. Când dispare, atmosfera Pământului absoarbe mai multă căldură. Acest lucru înseamnă mai multă încălzire, ceea ce înseamnă mai multe furtuni, inundații, incendii și secete pe tot globul. Și mai multă topire, ceea ce înseamnă și mai multă încălzire.”, a spus el.

„La COP28, care începe la sfârșitul săptămânii, liderii trebuie să rupă acest ciclu”, a insistat el.

„Ceea ce se întâmplă în Antarctica nu rămâne în Antarctica. Trăim într-o lume interconectată”, a adăugat el, referindu-se la consecințele pierderii gheții din Antarctica asupra creșterii nivelului mării și la pericolele pentru orașele și comunitățile de coastă din întreaga lume.

Antarctica s-a confruntat deja cu o pierdere accelerată de gheață în ultimele decenii, iar oamenii de știință consideră că stratul de gheață din Antarctica de Vest - care conține suficientă apă pentru a ridica nivelul mării cu câțiva metri - s-ar putea apropia de un „punct de inflexiune” climatic.

„Liderii nu trebuie să permită ca speranțele oamenilor din întreaga lume pentru o planetă sustenabilă să fie spulberate. Ei trebuie să facă ca COP28 să conteze”, a insistat Antonio Guterres, cerând din nou să se pună capăt „erei combustibililor fosili”.

„Soluțiile sunt bine cunoscute”, a subliniat el, cerând liderilor să acționeze pentru a „proteja oamenii de haosul climatic”.

„Avem nevoie de un angajament global pentru a tripla energia regenerabilă, a dubla eficiența energetică și a aduce energie curată pentru toți, până în 2030”, a punctat oficialul.

„Avem nevoie de un angajament clar și credibil de eliminare treptată a combustibililor fosili până la un termen aliniat la 1,5°C”, a adăugat el, referindu-se la cel mai ambițios obiectiv al Acordului de la Paris de limitare a creșterii încălzirii la +1,5°C.

„Și avem nevoie de justiție climatică”, cu „o creștere majoră a investițiilor pentru adaptare și pentru pierderi și daune, pentru a proteja populațiile de extremele climatice”, a mai insistat el.

COP28 se deschide joi în Emiratele Arabe Unite, cu două bătălii majore pe listă: finanțele și combustibilii fosili, a căror utilizare masivă împinge omenirea spre noi prăpastii climatice.