UPDATE Apele Oceanului Atlantic de Nord au depășit miercuri un record zilnic de căldură, potrivit datelor preliminare publicate vineri de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA, ale cărei înregistrări au început la începutul anilor 1980, potrivit AFP.

Oceanele se incalzescFoto: Richard Ellis / Alamy / Alamy / Profimedia

„Potrivit analizei noastre, temperatura medie record a apei de suprafață în Atlanticul de Nord este de 24,9°C și a fost observată pe 26 iulie", a declarat pentru AFP Xungang Yin, cercetător la Centrele naționale pentru informații de mediu (NCEI) ale NOAA.

Acest record este deosebit de izbitor, deoarece se înregistrează la începutul anului, Atlanticul de Nord atingând în general vârful de căldură la începutul lunii septembrie.

Precedentul record a fost stabilit anul trecut, la începutul lunii septembrie 2022, cu o temperatură de 24,89°C, cu puțin mai mică decât cea din această săptămână, a precizat Xungang Yin.

Știrea inițială:

Atlanticul de Nord este pe punctul de a-și depăși recordul absolut de căldură, cu câteva săptămâni înainte de vârful obișnuit al temperaturilor de vară, potrivit previziunilor observatorului european Copernicus și Mercator Ocean International, obținute vineri de AFP.

„Având în vedere cât de ridicată este temperatura de suprafață în Atlanticul de Nord în acest moment (și de câteva săptămâni), există acum puține îndoieli că recordul stabilit la începutul lunii septembrie 2022 va fi depășit în această vară”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Copernicus. „În acest stadiu, este doar o chestiune de zile”.

Atlanticul de Nord, care din luna martie a depășit recordurile sezoniere, spre surprinderea oamenilor de știință, a devenit un punct de observație emblematic pentru supraîncălzirea oceanelor planetei ca urmare a încălzirii globale provocate de gazele cu efect de seră.

Cea mai recentă măsurătoare Copernicus (26 iulie), care nu este definitivă, este 24,70°C și „rămâne sub recordul din septembrie 2022” stabilit la 24,81°C, potrivit bazei de date ERA5, funcțională din 1979.

Dar „este posibil ca acest record să fie depășit atunci când datele vor fi actualizate în weekend sau la începutul săptămânii viitoare”, a adăugat acesta.