Atena, un oraş dens populat dar cu puţine spaţii verzi, încearcă să combată pericolele caniculei, „o ameninţare tăcută şi necunoscută”, a declarat vineri Eleni Myrivili, o expertă a primăriei capitalei elene pe probleme de încălzire globală.

Atena, GreciaFoto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Descriind valurile de căldură drept un „ucigaş tăcut”, în special în spaţiile urbane, oficialul elen a amintit că „nivelurile de mortalitate legate (...) de caniculă sunt mai mari decât toate celelalte fenomene meteorologice extreme legate de schimbările climatice”, relatează AFP și Agerpres.

„Mortalitatea (legată de caniculă) este foarte mare, avem foarte puţine informaţii pentru că nu avem date reale”, a spus ea.

„Foarte puţine decese legate de căldură sunt de fapt raportate ca atare, iar aceasta este o problemă internaţională”, a declarat Eleni Myrivili, în cadrul unei conferinţe ministeriale a ţărilor din estul Mediteranei privind încălzirea globală.

Regiunea mediteraneană, „punctul fierbinte” al schimbărilor climatice

Întrucât întreaga zonă din estul Mediteranei este „extrem de vulnerabilă” la valurile de căldură, primăria din Atena este pe cale să elaboreze un plan pe trei niveluri pentru a le face faţă: creşterea gradului de conştientizare a populaţiei, pregătirea prin adoptarea unei infrastructuri adecvate şi reproiectarea unor părţi ale oraşului, a mai subliniat ea.

Cel mai recent raport al Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) identifică regiunea mediteraneană drept „punctul fierbinte” al schimbărilor climatice.

Încălzirea în această regiune va fi cu aproximativ 20% peste media globală în următoarele decenii, potrivit IPCC.

„Deşi am vorbit despre inundaţii şi creşterea nivelului mării şi pregătirea oraşelor pentru aceste fenomene, noi nu am vorbit cu adevărat despre creşterea valurilor de căldură în special în mediile urbane”, a spus Eleni Myrivili.

Ultimul val de caniculă a lovit mai ales Atena, metropola cu 4 milioane de locuitori

Înconjurată de trei munţi, Atena reuneşte mai mult de o treime din populaţia ţării, adică patru milioane de persoane, şi un important parc auto, provocând probleme recurente de poluare, mai ales vara, când temperaturile ajung adesea la peste 40 de grade Celsius.

Ultimul val de caniculă care a durat câteva zile în Grecia, în iulie 2021, a lovit mai ales metropola cu aproape patru milioane de locuitori: termometrul a depăşit 40 de grade Celsius, provocând incendii de pădure devastatoare pe Muntele Parnas, în apropierea oraşului, şi pe insula Evia.

În iulie 1987, cel mai mortal val de caniculă, cu temperaturi de 44 de grade Celsius, a provocat 1.300 de decese.