Anul 2019 s-a situat "în medie" în materie de incendii de pădure, în ciuda unor episoade "fără precedent" în unele regiuni ale lumii și a unei mediatizări foarte puternice a incendiilor din Amazonia, a anunțat joi serviciul european Copernicus privind schimbările climatice, scrie AFP.

Incendii globaleFoto: NASA

"Cu o atenție mediatică sporită (...) îngrijorările că +Terra arde+ cresc", dar "activitatea în termeni de incendii de pădure s-a situat la nivel global în medie", arată serviciul de supraveghere a atmosferei al Copernicus (CAMS) într-un prim bilanț pentru 2019 (ianuarie - noiembrie).

În total, Copernicus estimează că 6.375 megatone de CO2 au fost emise pe glob de aceste incendii, mai mult dect un an de emisii al Statelor Unite (un pic peste 5.100 megatone). Această cifră este în ușoară creștere față de 2018 (ușor sub 6.000 megatone) dar "se înscrie în tendința de scăpdere a emisiilor totale legate de incendii din 2003", când depășeau 8.000 megatone, potrivit Copernicus.

Incendiile care au devastat o parte a Amazoniei braziliene au provocat emisiile cele mai importante din 2010, dar ele au fost "relativ comparabile cu totalul pentru lunile august din 2003".

În schimb, intensitatea incendiilor a fost "fără precedent în termeni de localizare, scală și durată" în Siberia și în cercul arctic, provocând în iunie un "nor de fum și de funingine mai mare decât Uniunea Europeană". În iulie, aceste incendii s-au extins li mai mult, în special în Alaska și Groenlanda. Activitatea a fost "în principal cauzată de condițiile neobișnuit de calde și secetoase", cu un total de emisii de 182 megatone de CO2 începând cu luna iunie.

În Indonezia, unde incendiile sunt curente, au depășit cu mult media perioadei 2003/18 cu emisii de 708 megatone de CO2.

În Australia, afectată în prezent de incendii, cu revenirea verii australe, incendiile din 2019 "sunt neobișnuite ca număr și intensitate" dar în total "până la sfârșitul lui noiembrie activitatea era relativ slabă comparată cu toamnele precedente", arată Copernicus.

Alte regiuni ale lumii, în special Europa și Africa sub-sahariană - care au fost în august sursă de îngrijorare pe rețelele sociale - au înregistrat "mai puțină activitate de incendii" decât în anii precedenți.

"Deși activitatea în termeni de incendii de pădure a fost global mai degrabă în medie, există mai multe cazuri de activitate neobișnuit de intensă, inclusiv în anumite regiuni care cunosc incendii sezoniere, cu consecințe devastatoare", a arătat directorul științific al CAMS, Mark Parrington.