​Un grup de aproximativ 11.000 de oameni de știință afirmă că planeta se confruntă cu o urgență climatică, conform BBC. Studiul, bazat pe 40 de ani de măsurători, arată că guvernele eșuează în a se confrunta cu această problema.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fără schimbări profunde și de durată, planeta se va confrunta cu "o suferință umană de nedescris", arată studiul. Cercetătorii afirmă că au obligația morală de a avertiza asupra pericolului.

Ei spun că multiplele conferințe pe această temă care au avut loc nu au avut rezultatele dorite. Totuși, ei cred că mișcarea globală de protest, care este pe o pantă ascendentă, oferă speranță.

Ei au stabilit o serie de măsuri de urgenţă necesare:

* Folosirea mult mai eficientă a energiei şi aplicarea unor taxe pe carbon substanţiale pentru reducerea utilizării combustibililor fosili;

* Stabilizarea populaţiei globale - actualmente în creştere cu 200.000 de oameni pe zi - cu ajutorul unor măsuri etice precum prelungirea stagiului de educaţie pentru fete;

* Oprirea distrugerii naturii şi reabilitarea pădurilor şi mangrovelor pentru a absorbi dioxidul de carbon;

* Trecerea la hrana bazată majoritar pe plante şi scăderea consumului de carne şi reducerea risipei alimentare;

* Detaşarea obiectivelor economice de la creşterea PIB.

"Vestea bună este că o astfel de schimbare transformatoare, implicând justiţie socială şi economică pentru toţi, promite o bună-stare mult mai mare a oamenilor decât situaţia actuală", afirmă experţii. Recenta creştere a nivelului îngrijorării este încurajatoare, adaugă ei, cu manifestările sale de la greve şcolare la nivel planetar, la procese împotriva poluatorilor şi începutul unor reacţii ale unor guverne şi companii, potrivit The Guardian.